porto

10 destinații unde fugim de drept (1) – Porto

8 minute • Maria Constantinescu • 16 noiembrie 2019


În perioada asta, dacă ești student la drept nu îți stă gândul decât la (pre)sesiune (apropo, avem un articol fain despre suplimentele pe care să le iei ca să înveți mai bine), iar dacă ești în câmpul muncii vine perioada în care toată lumea vrea să își încheie socotelile.

Dar tot în perioada asta vin și reducerile companiilor aeriene la zboruri pentru următorul an, așa că e bine să îți planifici o excursie la început de primăvară, ca să te mai destresezi.

Am întrebat oamenii de prin redacție ce locuri le-au rămas aproape de suflet și unde s-ar întoarce și am pus de-un top.

Short intro (de Ana-Maria Udriște): Maria a locuit o perioadă bună de timp în Porto, când a fost la un master pe Drept European la Católica Global School of Law. În perioada respectivă a fost și Recruiter/External Relations în cadrul Teach for Portugal.

Porto, o poezie în culori..

Când te gândești la Portugalia cu siguranță îți zboară gândul mai întâi la Lisabona, Cristiano Ronaldo, la ocean, la plajele superbe si la casele colorate cocoțate pe dealurile urbane. Totuși, pe lângă toate acestea, una dintre bijuteriile Portugaliei este orașul Porto.

Boem, cochet, la fel cocoțat pe dealuri, cu casele lui mărunte și colorate, este un must dacă vrei să descoperi pe îndelete cultura portugheză.

De ajuns, se ajunge ușor. Nu am găsit niciun zbor direct din România, orice aeroport, către Porto, dar nici nu m-a deranjat o escală de câteva ore între zboruri. De multe ori am ales să zbor cu Wizz Air sau Blue Air direct din București către Lisabona, iar apoi să iau autobuzul sau trenul către Porto.

Când am fost la conferința de închidere a proiectului Present pe 14 noiembrie în Porto am ales o combinație și mai interesantă: București – Zurich – Porto și retur Porto – Munich – București. Faci cam tot la fel ca atunci când alegi trenul, însă așa mai prinzi o ciocolată bună în duty free în Zurich sau un pretzel și niște bere în Munich.
Ana-Maria Udriște

Totuși, odată ce ai ajuns în Porto, este foarte simplu să ajungi în centru: ai opțiunea metroului direct din aeroport către centru (30 de minute) sau poți închiria o mașină.

Pentru a doua opțiune recomand rezervarea on-line cu ridicare în aeroport și, bineînțeles, recomand o mașină destul de micuță pentru că străzile din Porto pot fi uneori foarte înguste și încărcate cu turiști.

Metroul te costă aproximativ 4 euro, un taxi 30 euro, iar un Uber cam 15 euro.

Mie mi-a plăcut foarte mult că Uber-ul are un mare banner în aeroport și loc special de ridicare, ceea ce este o chestie foarte utilă. Discutând la întoarece cu șoferul care m-a adus, am aflat că acum au legislație și trebuie să își obțină și ei autorizațiile și nimeni nu are o problemă cu asta. Mai mult, toate mașinile cu care am fost erau noi de maxim 2 ani, electrice, tot ce vrei.
Ana-Maria Udriște

Ce poți face în Porto? O să-ți las aici o listă cu experiențele care mi-au plăcut cel mai mult:

1. Ia la pas orașul

Porto nu este un oraș foarte mare. De cele mai multe ori turiștii confundă orașul Porto cu districtul Porto. Districtul Porto este imens și cuprinde orașul Porto și plajele, satele și comunele adiacente. Chiar dacă sunt toate conectate și nu au nicio delimitare, orașul Porto este micuț și cuprinde în special toată partea de case și clădiri din jurul râului Douro (zona Ribeira).

Așadar, recomand să iei la pas orașul, să urci dealurile, să te pierzi printre străduțele înguste, să fotografiezi culorile clădirilor (iar aici te asigur că vei avea multe surprize), și să te oprești pentru odihnă pentru un pahar de vin.

2. Că tot vorbim de vin..

Vinul de Porto este foarte cunoscut în întreaga lume: un complex de arome, un grad înalt de alcool, aproape similar cu un lichior, neapărat de degustat! În orice bar sau restaurant din Porto poți găsi cu ușurință vinul de Porto cu care să-ți închei prânzul sau cina, sau, de ce nu, cu care să-ți potolești setea! Totuși, recomand traversarea râului către Gaia, de unde vei avea o priveliște minunată asupra orașului, și unde se află toate pivnițele cu mărcile cele mai importante de vin de Porto.

La fiecare găsești tururi ghidate, unde ți se explică în detaliu cum și unde se produce vinul de Porto și care se încheie întotdeauna cu o degustare de vinuri. Prețul unei astfel de experiențe, cu degustarea inclusă, este între 8 și 12 euro.

Tip: pentru asta merge un bagaj de cală. Du-te la un magazin de-al lor, Continente, un fel de Carrefour și găsești un late bottled vintage pentru acasă cu 10-15 euro.

Vinul de Porto roșu se clasifică în Ruby, Late Bottled Vintage și Vintage. Ruby e cel mai tânăr dintre cele trei, fiind maturat pentru o perioadă de maxim trei ani și desemnat a fi băut imediat. Late Bottled Vintage presupune că a fost maturat pentru 4-6 ani înainte de a fi îmbuteliat, permițând dezvoltarea unui caracter mai puternic, dar ceva mai ușor decât cel al vinului de Porto Vintage.

3. Unde-i vin, e și mâncare!

Portugalia este o țară extraordinară când vine vorba de o experiență culinară completă. Porto este, de asemenea, un loc perfect unde poți combina toate gusturile. În portul orașului (Matosinhos) poți mânca la orice oră din zi pește și fructe de mare proaspete, iar în centrul orașului ai o explozie de culori și forme, de la mâncare pentru gurmanzi, la mâncare vegetariană și vegană, în special petiscos, care sunt mici gustări variate (gen tapas).

Mâncarea tradițională a orașului Porto și câștigătoarea mea dintotdeauna este Francesinha, sandvișul-bombă (cum îl numesc eu). Are în jur de 2500 de calorii și peste 20 de ingrediente. Sosul care îl acoperă este făcut inclusiv cu bere și vin de Porto, deci merită încercat! Dacă treci prin Porto este un must! Prețurile pentru un prânz sau o cină se învârt în jurul a 15 euro de persoană, cu totul inclus.

Google Image Result for https://foodandroad.com/wp-content/uploads/2019/08/francesinha-portugal-porto.jpg

Please click here if you are not redirected within a few seconds. Images The iconic Francesinha from Porto, a dish beyond the traditional! foodandroad.com Images may be subject to copyright.

Sau mai poți încerca celebrele Pasteis de Nata de la Mateigaria (care doar asta fac).

Tip: dacă vrei să încerci mâncare autentică portugheză în București, du-te la Dancing Lobster, pe Calea Floreasca. Dacă vrei rotiserie portugheză, încearcă Porto Gallo, în diferitele lor locații sau pe foodpanda. Dacă folosești codul AVOCATOO15, ai reducere 15 lei la o comandă minimă de 30 lei.

4. Dacă-i vin, mâncare, unde-i muzica?

Portugalia este faimoasă în lume pentru muzica sa fado. Amalia Rodriguez a încântat cu vocea sa milioane de oameni din lume, inclusiv români. Dacă vrei să mănânci pe ritmuri de fado, sau să stai la un pahar de vin ascultând portughezii cântând live această muzică, Porto este locul perfect!

În centrul orașului vei găsi multe baruri și restaurante micuțe, intime, unde poți avea parte de o asemenea experiență. Recomand, dacă știi că vei vizita Porto, să faci o rezervare on-line înainte pentru că, de obicei, nu prinzi loc dacă mergi fără.

5. Cazare, transport etc.

În Porto este simplu când vine vorba de cazare: recomand Airbnb sau hosteluri dacă călătorești în grup, hoteluri și pensiuni dacă nu vrei prea mare aglomerație.

Transportul în comun este foarte eficient, căci metroul acoperă toate zonele centrale și plajele, iar o călătorie-dus costa aproximativ 1.50 euro. Același card pentru metrou funcționează și pentru autobuz, în cazul în care vrei să călătorești pe distanțe mai scurte.

Pentru serile în care vrei să te relaxezi puțin, poți cumpăra de la orice magazin de colț o bere și să te plimbi prin oraș. Mai recomand și să închiriezi o bicicletă, și așa reusești să te plimbi mai eficient pe faleză. Bicicletele se pot închiria de oriunde din centrul orașului (Ribeira).

6. Hai la plajă!

Porto are o varietate de plaje: pentru plimbări lungi și romantice recomand Foz, pentru lecții de surfing, stat la soare și relaxat recomand Matosinhos, iar dacă îți place să explorezi, îți recomand plajele Salgueiros Gaia, Senhor da Pedra, Castro de S. Paio sau Labruge.

În final, Porto se va lăsa descoperit de fiecare în parte și va fascina pe fiecare în parte. Este o gură de aer proaspăt, tânăr, colorat și incredibil de vibrant. Îți promit că odată ce vei păși pe meleagurile nordice ale Portugaliei vei deveni tu însuți un poet! Călătorie plăcută!

Imaginea de Magda Ehlers de la Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *