RETRAGEREA SUA DIN CONSILIUL DREPTURILOR OMULUI

Retragerea Statelor Unite din Consiliul pentru Drepturile Omului

3 minute • Bianca Maria Barbu • 20 iunie 2018


Ambasadorul Statelor Unite la ONU, Nikki Haley, a anunțat joi retragerea Statelor Unite din Consilul Drepturilor Omului, acuzându-l de o atitudine ostilă împotriva Israelului și de ineficiența pe care au dovedit-o în combaterea încălcării drepturilor omului.
Decizia, pe care administrația Trump o anunțase cu luni înainte, a venit ca urmare a declarației făcută de Înaltul Comisar pentru Drepturile Omului în cazul separării copiilor de părinți la granița SUA-Mexic, calificată de acesta ca fiind o măsură absurdă.
Însoțită de Secretarul de Stat, Mike Pompeo, la Departamentul de Stat, Haley și-a susținut opinia retragerii din Consiliu pe motivul că SUA a încercat o reformă a acestuia, însă nu a avut succes din cauza lipsei de cooperare a celorlalte țări.

Cei care încalcă drepturile omului sunt în continuare păstrați în funcții sau aleși în Consiliu.

Asta declară Haley, menționând toate nemulțumirile Statelor Unite cu privire la corpul Consiliului.

Regimurile cele mai inumane continuă să scape de sub supraveghere, în timp ce Consiliul încearcă să distragă atenția de la țările vinovate, atribuindu-le un statut pozitiv la capitolul drepturilor omului.

Consiliul Drepturilor Omului, cu sediul la Geneva, este alcătuit din 47 de țări membre. A fi membru oferă țărilor ca Statele Unite o voce importantă în dezbaterile privind atrocitățile care au loc la nivelul drepturilor omului. Cei care critică acest Consiliu, inclusiv Haley, susțin că a fi membru înseamnă a te folosi de acest statut pentru a-ți garanta propria impunitate.
Vicepreședintele Mike Pence a postat pe Twitter că acțiunea întreprinsă de SUA de a părăsi Consiliul trebuie văzută ca o inițiativă împotriva celor care violează drepturile omului.

Prin faptul că îi pun în funcții înalte și îi protejează pe cei care încalcă aceste drepturi și prin faptul că se angajează în campanii împotriva națiunilor democratice, Consiliul își bate joc de el, de membrii săi și de scopul pentru care a fost fondat. Ani la rând acesta a acționat în manieră abuzivă anti-americană și anti-israeliană și astfel participarea Statelor Unite în cadrul acestuia se încheie.

Organizația Națiunilor Unite și-a manifestat dezamăgirea cu privire la retragere.

Secretarul General al ONU și-ar fi dorit ca SUA să rămână în Consiliul pentru Drepturile Omului.

Declară Stѐphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al Secretarului General ONU, António Guterres.
Prim-Ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a laudat această decizie, mulțumindu-le lui Trump și Haley pentru inițiativa curajoasă împotriva ipocriziei și minciunilor din așa-numitul Consiliu pentru Drepturile Omului.

Un așa-numit Consiliu al Drepturilor Omului

Haley își susține decizia cu argumente solide, amintind de abuzurile care au loc în Venezuela și Iran și de primirea ca nou membru a Republicii Democrate Congo. De asemenea, ambasadorul Statelor Unite la ONU menționează o serie de rezoluții care scot în evidență conflictele din Gaza și Cisiordania.
Aceasta conchide într-o notă optimistă, spunând că Statele Unite vor continua să promoveze drepturile omului și în afara Consiliului și vor considera să revină în Consiliu în viitor, dacă se vor adopta noi reforme.

Ne folosim de vocea Americii pentru a lupta pentru drepturile omului la ONU în fiecare zi și vom continua să facem asta și pe viitor.

Bibliografie:
https://edition.cnn.com/2018/06/19/politics/haley-pompeo-human-rights-bias/index.html

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *