Rodica Ojog Brasoveanu

5 cărți de Rodica Ojog care m-au făcut să văd altfel dreptul

7 minute • Redactia • 28 august 2020


Rodica Ojog Brașoveanu a scris romane polițiste. Un fel de Agatha Christie de România. Ce poate că nu știai este că tatăl ei a fost avocat, iar mama sa profesoară. Un trio de succes. Cărțile sale sunt citite, răscitite și preferate de mulți. Dacă mai pui că ești student la Drept, avocat sau ai orice tangență cu dreptul, sigur trebuie să pui mâna pe ele. 

Iar până pe 6 septembrie, Avocatoo și editura Nemira îți oferă EXTRA 20% REDUCERE la toate cărțile scrise Rodica Ojog Brașoveanu, pe care le găsești aici. Reducerile se cumulează și cu alte promoții, deci le poți lua și cu 65% mai ieftin.

1. Poveste imorală

Această carte te aduce mai aproape de lumea dreptului penal, criminalistica și tot ce presupune demersul unei anchete, deci dacă în anul doi te-ai îndrăgostit iremediabil de penal, în mod cert cartea aceasta te va ține cu sufletul la gură de la început până la sfârșit.  Fără a da prea multe detalii, povestea imorală are loc în Bucureștiul anilor 1997, pe parcursul unei săptămâni, în fiecare capitol fiind descrisă o nouă zi din săptămână și din anchetă, bineînțeles. 

Dacă plot-ul va fi puțin mai greu de înțeles la început, ceea ce te ține cu adevărat intrigat este chiar limbajul, dialogul personajelor și personajele în sine, fiecare venind cu ticurile, caracteristicile și semnalmentele sale amuzante, toate privite din perspectiva personajului principal, Cap Bob, unul dintre polițiștii implicați în anchetă. 

Chiar dacă, conform genului, este o poveste polițistă și se conturează în jurul unei serii de evenimente tragice, omoruri, suspecți și cadavre, totul este abordat jovial și într-o manieră care te va face, mai degrabă, să râzi.

Pentru a face o mică paralelă și cu domeniul juridic, această carte pune lumina asupra lumii agitate descrise plastic în cărțile de drept penal, criminologie și criminalistică, învățându-te că nu totul este ce pare a fi, iar pentru a fi un bun investigator trebuie mereu să fii cu un pas înaintea făptașilor.

Cartea o poți găsi aici.

2. Cianură pentru un surâs

Aceasta este prima carte din seria de 6 volume care o au în centrul lor pe Melania Lupu, o bătrânică simpatică îndrăgostită de motanul ei, Mirciulică. 

Nu uita să ne urmărești pe Instagram, unde vom avea un mega concurs giveaway cu toată seria Melania Lupu.

Deși ea este personajul principal al romanului, încă din primele pagini ale cărții ne sunt prezentați ceilalți colocatari ai imobilului care reprezintă locul principal de desfășurare al aventurii. Prin „aventură” vreau să spun moartea succesivă a acestor vecini, care se văd uniți de o situație neașteptată: găsirea unor tablouri originale de Goya și Rembrandt cu prilejul unei inundații în imobil și decizia comună de a le păstra pentru ei cu scopul îmbogățirii. În opoziție cu aceștia, făcându-și apariția după primul eveniment tragic, se află comisarul Cristescu, care încearcă să descopere adevărul ascuns în spatele acestor întâmplări stranii. 

Ceea ce atrage atenția cititorului pe parcursul lecturii este stilul autoarei, care ilustrează într-o manieră comică evenimentele, cu ajutorul dialogurilor și situațiilor create, talentul acesteia de a reda aerul Bucureștiului din anii ’70, la o altă extremă față de cel din zilele noastre, dar și calitățile și comportamentul Melaniei Lupu; iar dacă cititorul este student la drept, se va concentra și pe personajul comisarului Cristescu, sugerând competența organelor de urmărire penală (și în general a miliției), care nu scapă niciun amănunt și nu se dau în lături de la niciun efort pentru a se asigura că justiția este înfăptuită.

Cartea poate fi comandată aici.

3. Bună seara, Melania

A doua carte din seria Melaniei Lupu ne ofera o perspectiva cel puțin provocatoare: se pregateste un heist aproape la fel de serios ca cel din Casa de Papel. Melania racolează 3 domni pentru a o ajuta la a sapă un tunel subteran prin care să fure (sau să recupereze, depinde cu cine ții) tablourile ce i-au părăsit patrimoniul. 

Nu voi intra în detalii referitoare la toata aventura prin care trece atât grupul infracțional organizat cât și comisarul ce se ocupă de caz, însă cu ce rămânem la finalul cărții este o fundamentală idee: crima perfectă nu există; trădarea poate veni de unde te astepti mai putin, iar în cazul Melaniei…ei bine, ea este tradata chiar de cel mai loial partener.

Cartea poate fi comandată de aici.

4. Apel din necunoscut

Personal, unul dintre lucrurile pe care le apreciez cel mai mult la literatura polițistă de calitate – și pe care “Apelul din necunoscut” îl exemplifică perfect – este detaliul. Prin asta înțeleg detaliul psihologic, detaliul social, subtilul detaliu politic, acele pasaje sau observații fascinante, care nu au neapărat și în mod direct treabă cu subiectul principal al cărții, dar nu sunt mai puțin interesante. Unul ar fi replica pe care i-o dă un procuror experimentat unui tânăr milițian (am vrut să scriu “polițist”, apoi mi-am amintit când e scrisă cartea, apropo de detaliul politic), cu privire la cazurile de omor – îi spune că în meserii de genul te confrunți cu multe, vezi multe, dar nu te obișnuiești, nu te obișnuiești niciodată. 

Un alt detaliu relevant ar fi opoziția dintre cei doi milițieni care se ocupă inițial de cazul în discuție. Cu privire la caz nu o să spun prea multe, dau spoilere legat numai de chestiunile secundare :). Antiteza asta (idealism vs. pragmatism, dacă ar fi să o reduc la 2-3 cuvinte) e construită pornindu-se de la părerea fiecăruia despre filosofie, în speță despre filosofia kantiană. Unul dintre ei e foarte încântat că a început să o studieze și încearcă, pe cât posibil, să păcălească sistemul și astfel să pună în practică unele dintre preceptele morale kantiene. Celălalt privește toate astea cumva cu superioritate și scepticism, și caută să abordeze totul mai degrabă pragmatic, rămânând în imediat, în concret, disprețuindu-i ușor pe cei care își pierd timpul cu altele.Un alt motiv pentru care mi-a plăcut cartea e trecerea lină și extrem de reușită dintr-un registru/stil în altul. Ai pasaje care prezintă citadinul, modernul, actualitatea (acea actualitate, din perioada comunistă), și pasaje de un frumos arhaism, cu o nuanță învechită și tristă, dar la fel de bine redată. Și cel mai fain e că diferențele astea de cadru (citadin-rural, de exemplu) se reflectă inclusiv la nivelul limbajului.

Cartea poate fi comandată aici.

5. A înflorit liliacul

A inflorit liliacul este un alt cunoscut roman istoric, bogat in figuri de stil, arhaisme și regionalisme, dar si a unor neologisme si termeni imprumutati din limba franceza sau engleza, este un exemplu de talent si iscusinta. Este descrisă într-un mod realistic  perioada zbuciumată din mijlocul secolului al XIX-lea, cand mai multe popoare luptau pentru  independenta si unitatea statala.

Cartea prezintă perioada domniei lui  Alexandru Ioan Cuza, iar tema centrala o reprezinta amenintarea la adresa tronului si a unitatii de neam venita din partea opoziției. Tradarea si manipularea din lupta  diplomatica  sunt cele care atrag atenția cititorului și-l ține cu sufletul la gură.

Dreptul este un domeniu complex în care istoria ne poate ajuta să înțelegem mai bine comportamenul, interesele și tendințele oamenilor, de aceea aș recomanda această carte oricărui student la Drept și nu numai.

Cartea poate fi comandată aici.

Avocatoo și editura Nemira și-au dat mâinile virtual pentru a face din tine un detectiv de mare clasă. Până pe 6 septembrie, dacă foloești codul ROB20, ai extra 20% reducere la toate cărțile din seria Rodica Ojog-Brașoveanu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *