startup

8 pași de luat în considerare înainte de a investi într-o companie tech

5 minute • Maria Constantinescu • 22 noiembrie 2020


Cum produsele și serviciile oferite de companiile tech sunt în continuă creștere, tot mai mulți investitori aleg să-și direcționeze o parte din avere către acestea. Dacă și tu te gândești să faci același lucru, iată 8 lucruri importante pe care să le iei în considerare din punct de vedere legal și nu numai înainte de a investi:

1. Alege ce fel de investitor vrei să fii în companie: minoritar sau majoritar. Dacă vei alege să fii minoritar, atunci trebuie să ai în vedere:

  • Oferirea unui program de împrumut pentru fondatorii startupului, astfel încât să nu își primească imediat toți banii;
  • O perioadă de blocare a părților sociale ce nu vor putea fi transferate imediat;
  • Acorduri restrictive între fondatori și acționari pentru împiedicarea competiției;
  • Acorduri asupra proprietății intelectuale – aceasta trebuie deținută de companie și nu de fondatori;
  • Controlul adecvat al investitorilor printr-o listă special dedicată acestora și, de ce nu, numirea unui eventual director de investitori;
  • Un plan de rezervă pentru situația în care compania ar avea nevoie urgentă de finanțare suplimentară pentru a continua;
  • Un plan pentru modalitățile ce pot fi utilizate pentru a stimula succesul companiei;
  • Cum ar trebui să arate următoarea rundă de finanțare;
  • Obținerea garanțiilor de la fondatori – iar în acest sens trebuiesc avute în vedere: acordurile de asociere bine redactate, acordurile de investiții, actele de asociere și contractele de muncă ce contribuie la protejarea investitorilor împotriva  riscurilor.

Fă-ți bine temele înainte de a investi! Următorii pași au
în vedere due diligence-ul pe care fiecare potențial investitor trebuie să îl
conducă înainte de a face următorul pas. A investi în tech startups înseamnă un
risc, întrucât este o clasă riscantă în care multe companii nu reușesc, deși au
potențial. Esențial este să diversifici investițiile investind sume mici în mai
multe companii.


Ultimele articole publicate:

Totuși, chiar și așa, analizează în detaliu toate fațetele afacerii în care ai vrea să investești. Prin urmare:

2. Verifică dimensiunea pieței

Dacă piața este mică, indiferent de producție, investiția va fi limitată; dacă piața este mare, atunci ai mai multe șanse de creștere.

3. Verifică experiența fondatorului/fondatorilor companiei

Au ei abilitatea tehnică, viziunea și capacitatea managerială de a reuși? Încearcă să le afli viziunea lor pentru afacere, integritatea ca oameni de afaceri și experiența lor din industrie pentru a determina viabilitatea afacerii.

4. Analizează pe îndelete termenii contractului de investiție.

Termenii contractului constituie una dintre cele mai importante părți ale procesului due diligence. Analizează termenii care includ plafonul de evaluare, drepturile pro-rata, riscurile și compară-i cu termenii altor companii din industrie ce se ocupă de produse și servicii similare.

5. Analizează produsele și serviciile oferite de compania în care vrei să investești.

Trebuie să înțelegi foarte bine concurența și să stabilești de ce utilizatorii ar utiliza produsele sau serviciile acelei companii în loc de produsele sau serviciile alteia.

6. Alege modelul de afaceri

Poate produsul sau serviciul produs să atragă o cerere suficientă pentru a fi scalabilă în timp și profitabilă? Alege strategia de generare de bani și analizează dacă modelul de afaceri este durabil, scalabil și profitabil.

7. Echipa contează mai mult decât ideea

O echipă iscusită și pasionată, cu un istoric dovedit, va avea întotdeauna un avantaj față de concurenții care au o idee grozavă, dar o echipă secundară. Este foarte important să observi dinamica echipei înainte de a alege să investești.

8. Verifică riscurile!

Poate
unul dintre cei mai importanți pași este acesta. Pe lângă clasica analiză SWOT
(puncte tari/puncte slabe/oportuntăți/amenințări), asigură-te că ai o discuție
cu fondatorii și ceilalți acționari, dacă este cazul, pentru a le afla experiența
vizavi de riscuri, perspectiva pentru viitorul apropiat și îndelungat și
modalitățile prevăzute pentru a elimina/diminua riscurile.

Fun fact!

Actorul Ashton Kutcher a scris nu demult despre experiența lui ca investitor în companii tech și care este ‘formula’ lui de a alege unde să investească. Formula lui se rezumă la a cântări potențialul prin doi vectori:

  1. Cum se întoarce investiția la investitor – dacă capitalul are potențial de înmulțire de 6-10x în 5-10 ani atunci merită investiția. Dacă e mai puțin de atât, nu.
  2. Fericirea – Să crezi sau să nu crezi, actorul spune că dacă nu ești fericit să fii parte din compania respectivă, degeaba investești. Chiar dacă multiplicarea investiției nu este de 100x, ci de 6x, tot trebuie să fii entuziasmat și fericit cu progesul companiei.

În final, dacă te gândești să investești într-un tech startup, ia în considerare acești pași! Desigur, sunt multe detalii la mijloc, iar nu toate țin de juridic, ci mai mult de partea umană și echipa cu care îți vei alege să lucrezi și de aceea îți recomand să-ți torni un pahar cu vin, pune o muzică bună și decide cum anume vei urma acești pași!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *