IGP

Acord între Uniunea Europeană și China privind protejarea indicațiilor geografice

2 minute • Laura Diaconescu • 18 septembrie 2017


În iunie, a fost publicată lista oficială a indicațiilor geografice din Uniunea Europeană (UE) și din China, care vor fi protejate printr-un acord bilateral încheiat în acest an.
Această publicație deschide procesul de protejare a produselor enumerate împotriva imitărilor și uzurpărilor și este de așteptat să ducă la beneficii comerciale reciproce și la creșterea gradului de conștientizare a consumatorilor și a cererii de produse de înaltă calitate pe ambele părți.
Printre cele 100 de produse care vor fi incluse în Uniunea Europeană se numără Feta, Champagne, Cognac, Bayerisches Bier, Parmigiano Reggiano, Roquefort, Prosciutto di Parma și Scotch Whisky. Lista cuprinde 12 indicații geografice din Spania (Rioja, Cava, Queso Manchego, Jerez), 25 din Franța, 26 din Italia și 6 din Portugalia (Vinho Verde, Porto, Douro) și Grecia.
Printre produsele chineze care aspiră să obțină statutul de GI în UE se regăsesc, de exemplu, Yantai Apple (Yantai Ping Guo), Ceaiul de iasomie Hengxian (Hengxian Mo Li Hua Cha), Panjin Rice (Panjin Da Mi) și Baise Mango (Baise Mang Guo ).
Protecția numelor incluse în liste nu este automată, iar publicarea acestor liste face parte din procedura standard și deschide o perioadă de două luni pentru ca părțile interesate să își prezinte observațiile și obiecțiile.
Cooperarea UE-China privind indicațiile geografice a început acum 10 ani. GI incluse în liste vor fi protejate odată ce acordul intră în vigoare.
Indicațiile geografice reprezintă unul dintre marile succese ale agriculturii europene.
În prezent, există peste 3.300 de nume înregistrate în UE. În plus, aproximativ 1.250 de nume care nu aparțin UE sunt protejate și în cadrul UE.

Vrei sa-ti protejezi o indicatie geografica in Romania? Afla AICI cum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *