Aflati acum care este impactul stirilor false 5 e1523302716290

Ați auzit despre știrile false?

4 minute • FlorentinaS • 09 aprilie 2018


Avem oare nevoie de noi legi pentru a combate știrile false?
După cum bine știm știrile false pot afecta atât sfera politică, cât și sfera socială. Dar știrile false nu se leagă numai de aceste două sfere, având și un impact asupra economiei globale, aducând asupra ei dezinformare și zvonuri multiple.
Piețele financiare lucrează cu investitori care se bazează pe deciziile lor luate în privința informațiilor primite pentru a tranzacționa pe această piață. Este vital ca aceste informații să provină din surse reale și sigure.
Anumite știri sunt atât de bine elaborate încât în mod inevitabil ai impresia că sunt false, însă conțin anumite elemente credibile care încep să te pună la îndoială în privința acesteia. Acestea pot afecta economia atât în mod direct, cât și indirect.
În continuare vom vorbi despre efectul direct al știrilor false.
Din cauza știrilor false dintre anii 2012 și 2013, o companie din China a suferit pierderi în privința prețurilor acțiunilor sale.
În știre se spunea că compania respectivă a pierdut activele de stat și a raportat foarte multe vânzări fictive.
Bineînteles că acest lucru a dus la pierderea reputației, compania suferind, de asemenea și o scădere drastică pe piața de acțiuni. După arestarea jurnalistului în 2013, acesta amărturisit că a primit o sumă de peste 70.000 de dolari pentru a redacta aceste știri false.
Multiplicarea știrilor false în ultimul an a oferit guvernului chinez oportunitatea să îndrepte vina spre democrațiile occidentale. Însă, această oportunitate s-a dovedit a fi una nereușită. Drept consecință guvernul chinez a hotărât să înăsprească cenzura asupra publicațiilor.

  • Costuri mici de publicare
  • Cercetarea în privința subiectului de știre neglijabilă
  • Salariu atractiv
Sună bine, nu?

Astfet, au reușit știrile false să devină, în timp, din punct de vedere econmic un business profitabil.

Redactând spusele celor de la Oxford University Press ”oricine cu un laptop și o conexiune la internet poate intra în lumea știrilor”.

Cu așa-zișii jurnaliști de oraș care sunt în creștere și un model de business atractiv, care constă în a răspândi minciuni, nu e de mirare că guvernele din jurul lumii devin îngrijorate în privința acestei generații de jurnaliști.
Cât despre efectele indirecte, cu toate că este imposibil să prezici ce se va întâmpla pe piață, există o conexiune între piață, alegerile guvernamentale sau alte evenimente politice.

În timpul protestelor de la Tiananmen Square în anul 1989, Hang Seng a avut o pierdere de 22% într-o singură zi și 37% din clasament. În ziua în care Anglia a hotărât să renunțe la statutu8l său de stat membru al Uniunii Europene, indicii bursieri S&P 500 și Dow au pierdut tot ceea ce câștigase în anul 2016, și Nasdaq a suferit cea mai mare pierdere într-o singură zi din 2011 și până acum. Alte consecințe ale acestui fapt a fost scăderea bruscă a lirei sterline, fiind comercializată cu 15% mai jos decât dolarul american și 12% mai jos decât moneda euro.

In privința Brexit-ului nu a fost vorba despre o știre falsă, ci o lipsă de informare care a influențat rezultatele referendumului. Însă ulterior, apariția știrilor false privind acest subiect a fost inevitabilă și a dus la un impact indirect asupra economiei globale.
Așadar, guvernul german este atât de îngrijorat asupra influenței știrilor false, încât a demarat un proces democratic cu scopul de a amenda rețelele sociale cu o sumă de până la 50 de milioane de euro pentru nereușirea eliminării știrilor false, discursurilor de ură și conținut ilegal.
Măsurile luate de Germania și de China sunt doar câteva exemple luate de catre guvernele din toată lumea pentru a combate știrile false. Uitându-ne, pe scară largă la efectele globale ale știrilor false asupra politicii, societății și economiei, sunt măsurile luate de diferite guverne justificabile sau nu?

Sursa
The impact of fake news

Dacă vrei sa citești mai multe, ai aici un articol despre – Cum se încearcă abordarea problemei știrilor false pe internet.
Sau poți accesa și un articol introductiv în privința știrilor falseDe unde a pornit fenomenul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *