6

Vrei să-ți iei un nou asociat în firmă? Află cum!

3 minute • Ana-Maria Udriste • 17 iunie 2019


Intrarea unui nou asociat în firmă poate avea mai multe motive: trebuie să ieși din firmă, vrei să te apuci de altceva, ai nevoie de o investiție, ai găsit un partener de nădejde etc.
Indiferent de aceste aspecte, trebuie să îndeplinești procedura de transfer de părți sociale la registrul comerțului pentru ca persoana respectivă să devină asociat.

Ce trebuie să faci?

Pasul 1. Transferul părților sociale.

Pentru a transfera din părțile sociale deținute de unul sau mai mulți asociați către o persoană din afara firmei, ai nevoie de următoarele documente:

  1. Hotărârea AGA/Decizia Asociatului Unic prin care se aprobă transferul părților sociale (ca regulă acesta trebuie aprobat cu o majoritate de ¾);
  2. Anexa de contor cuvinte – pentru fiecare 2000 caractere publicate în Monitorul Oficial se plătește o taxă de 122 RON
  3. Contractul de cesiune (transfer) părți sociale între asociatul (asociații) din firmă și viitorul asociat unde să specifici clar numărul părților sociale, valoarea nominală, prețul transferului, precum și alte condiții (de exemplu, garanțiile oferite).
  4. Actualizarea actului constitutiv al firmei cu noul asociat și ponderile deținute.

Pasul 2. Hotărârea AGA/Decizia asociatului unic

După ce ai procedat la repartizarea de mai sus, vei face o hotărâre AGA (sau o decizie a asociatului unic) prin care veți aduce la cunoștință persoanelor intenția de a aduce un nou asociat în firmă.
La acest moment depui doar Hotărârea AGA la Registrul Comerțului (și o anexă de contor cuvinte, pentru că fiecare 2000 caractere care se publică în Monitorul Oficial costă 122 RON).

Pasul 3. Răbdare și tutun

După ce la Registrul Comerțului se aprobă cererea ta de cesiune a părților sociale, urmează așteptarea.
Trebuie să aștepți să se publice hotărârea în Monitorul Oficial pentru ca persoanele interesate să poată face opoziție (în funcție de interesele fiecăruia).
Dacă tu te grăbești, Registrul Comerțului și Monitorul Oficial nu se grăbesc. De la momentul admiterii cererii la Registrul Comerțului poate trece și 1 lună și jumătate până se publică Hotărârea AGA/Decizia Asociatului Unic în Monitorul Oficial.
Îți sugerăm să trimiți o cerere de urgentare a publicării hotărârii, ca să reduci acest timp. Dacă nu te grăbești, poți sta în liniște, că se publică cândva.

Pasul 4. Pregătirea documentelor

În toată perioada asta, își recomandăm să pregătești și celelalte documente de care ai nevoie:

  1. contractul de cesiune a părților sociale
  2. declarația noului asociat că îndeplinește condițiile prevăzute de lege
  3. actul constitutiv actualizat

Pasul 5: Etapa 2. Depunerea documentelor

După ce expiră termenul de 30 zile de la publicarea Hotărârii AGA/Deciziei asociatului unic în Monitorul Oficial, veți depune actele enumerate anterior, însoțite de dovada publicării în Monitorul Oficial.
Iar în 3 zile ar trebui să ai un nou asociat (dacă totul merge bine, desigur).

Cum te putem ajuta?

Ne ocupăm să-ți aducem un asociat nou în firmă oriunde în țară, online, fără deplasări inutile. Redactăm documentația, oferim consultanță gratuită și urmărim tot procesul.
Află mai multe aici.

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *