david dibert POYDluw0tyw unsplash

Brexit: care sunt noile reguli pentru emigrarea în Marea Britanie începând cu 2021? (cu meme-uri)

15 minute • Ruxandra Răcăreanu • 01 ianuarie 2021


După multe discuții Marea Britanie a ajuns la un acord cu Uniunea Europeană și a făcut ce tot auzi pe la televizor ”Brexit”. Asta înseamnă, pe scurt, că dacă vrei să ajungi pe acolo o să dai de niște condiții mai speciale, nu e ca și cum te-ai duce în Italia, Germania sau Spania. În acest articol nu o să explicăm ce înseamnă Brexit, pentru că de asta avem Wikipedia, dar o să-ți spunem care sunt noile reguli ce se aplică începând cu 2021 dacă vrei să te duci în Marea Britanie să o vizitezi, să studiezi acolo sau să muncești.

Fenomenul emigrării

Am observat deseori confuzia creată de Sfânta Treime ”emigra”, ”imigra” și ”migra”.

Emigrarea înseamnă că pleci din țara în care te-ai născut (definitiv sau temporar) pentru a trăi într-o altă țară.

Imigrarea înseamnă că vii într-o altă țară să locuiești.

Migrarea înseamnă că te muți din loc în loc, fără să vrei să te stabilești neapărat undeva. Cei care se mută din loc în loc, se numesc migranți.

Astfel, spre exemplu, persoanele care doresc să plece din România și să trăiască în Marea Britanie se numesc emigranți.

Ce este Brexitul?

Mai bine spus, ce a fost. Termenul de ”Brexit” a fost folosit pentru a descrie retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană. În urma referendumului din iunie 2016, 52% dintre alegători au votat această retragere. Guvernul Marii Britanii a anunțat retragerea oficială în martie 2017, începând totodată și negocierea cu UE a termenilor în care aceasta va avea loc. Marea Britanie a părăsit U.E. în data de 31 ianuarie 2020. În prezent, aceasta se află într-o perioadă de tranziție, perioadă care se va termina la finalul anului, mai exact pe 31 decembrie 2020.

Ce se întâmplă acum?

Pe lângă consecința generală, și anume aceea că U.E. va avea cu un membru în minus, retragerea Regatului Unit are numeroase consecințe. Una dintre acestea se produce cu privire la sistemul de emigrare. Guvernul britanic va introduce un nou sistem de imigrări de la 1 ianuarie 2021, care va fi relevant şi pentru cetăţenii români. Este vorba despre un sistem pe bază de puncte, care este introdus ca urmare a Brexitului.

Emigrarea înainte de data de 1 ianuarie 2021

Trebuie reținut faptul că persoanele care doresc să emigreze în Regatul Unit înainte de această dată beneficiază de regulile aplicabile anterior. Acest lucru se explică prin faptul că, în momentul actual, este încă incidentă perioada de tranziție (31 ianuarie – 31 decembrie 2020), deci este încă permisă libertatea de mișcare între Marea Britanie și țările membre ale Uniunii Europene.

Emigrarea după data de 1 ianuarie 2021 

Începând cu această dată, Regatul Unit și Uniunea Europeană își vor spune pentru totdeauna ”la revedere”. Vor intra în vigoare restricții privind deplasarea cetățenilor U.E. în și din Marea Britanie.

Cei care vor dori să viziteze Marea Britanie

Cetățenii U.E. vor putea ”vizita” Marea Britanie pe o perioadă de până la 6 luni, fără a fi nevoie de obținerea unei vize. Ce este important de reținut aici este faptul că, deși o persoană (cetățean U.E.) poate intra de mai multe ori în Marea Britanie în această perioadă, ea nu poate ajunge să locuiască definitiv prin intermediul acestui mecanism al vizitelor repetate sau continue.

Persoanele care vizitează nu pot munci și nici accesa fonduri publice. Totuși, pe lângă aceste interdicții, există numeroase activități permise: efectuarea de vacanţe, participarea la şedinţe şi conferinţe sau participarea la cursuri scurte.

Cei care vor dori să muncească, să locuiască sau să studieze în Marea Britanie

Aici intervine schimbarea: cei care doresc să stea în Marea Britanie pe perioadă mai lungă de 6 luni (pentru a munci, a locui sau a studia) vor trebui să obțină o viză. Persoanele interesate trebuie să facă dovada îndeplinirii criterilor cerute, cât și dovada faptului că au punctajul necesar. Cetățenii U.E. care vor obține vizele vor primi și acces securizat la informaţiile privind statutul lor de imigrare prin intermediul unui serviciu online.

În cazul în care solicitantul deține un pașaport biometric, acesta va putea completa cererea prin intermediul unei aplicații de smartphone. Dacă solicitantul nu deține un asemenea pașaport, este necesar să se prezinte la un Centru pentru Cereri de Viză.

Bineînțeles, este necesară achitarea unei taxe de viză. Lista acestora se poate găsi aici

Verificarea cazierului judiciar

Neîndeplinirea anumitor cerințe cu privire la cazierul judiciar poate atrage refuzarea vizei. Astfel, le poate fi refuzată intrarea pe teritoriul Marii Britanii persoanelor care:

  • Au săvârșit o faptă penală gravă (care a cauzat daune semnificative)
  • Sunt recidivişti care dau dovadă de o nesocotire constantă a legii
  •  Caracterul, conduita sau cercul lor de apropiaţi înseamnă că prezenţa lor nu va contribui la binele public.

Pașaportul

Până pe 1 octombrie 2021 cetăţenii UE pot intra în Marea Britanie cu paşaport sau document naţional de identitate aşa cum o fac şi acum. Începând cu 1 octombrie 2021, cetăţenii U.E., SEE şi Elveţiei vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie.

Sistemul pe bază de puncte

În cadrul noului sistem, orice persoană care se deplasează în Marea Britanie pentru a munci, a locui sau a studia va trebui să demonstreze că îndeplineşte un anumit set de cerinţe pentru care i se vor atribui puncte.

Traseul muncitorilor calificați

Pentru a fi eligibili pentru această viză solicitanţii trebuie să demonstreze că:

  • Au o ofertă de muncă din partea unui sponsor agreat de Ministerul de Interne
  • Au obţinut salariul minim corespunzător calificării (minimum este de 20,480 de lire sterline)
  • Stăpânesc limba engleză la nivelul mediu B1

Lucrătorii din domeniul Sănătăţii şi Îngrijirii – procedură rapidă

Guvernul Marii Britanii primeşte cu bucurie contribuţia vitală adusă de medici, asistente medicale şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii proveniţi din străinătate la Sistemul Naţional de Sănătate (NHS) şi la mai largul Sector de Sănătate şi Îngrijire.

Pentru că această ofertă de viză face parte din categoria Muncitorilor Calificați în general, persoanele din domeniul Sănătății și Îngrijirii trebuie să îndeplinească toate cerinţele pentru traseul Muncitorilor Calificaţi (menționate anterior). Pe lângă acelea, solicitanții trebuie să:

  • Aibă o ofertă de muncă într-unul dintre posturile calificate definite în cadrul NHS sau sectoarelor aflate în legătură directă cu acesta
  • Obţină salariul minim corespunzător calificării 
  • Stăpânească limba engleză la nivelul mediu B1

Aceasta este o viză în procedură rapidă, cu taxe de cerere mai mici şi sprijin direct pe tot parcursul procesului de procesare a cererii.

Viza ”Talent Global”

Marea Britanie doreşte să atragă cele mai bune şi inteligente talente din întreaga lume. Viza de tip Talent Global permite sosirea în Marea Britanie a solicitanţilor cu cea mai înaltă calificare fără a deţine o ofertă de muncă şi obţinerea anterioară a unui salariu minim. Solicitanţii nu sunt obligaţi să îndeplinească cerinţa stăpânirii limbii engleze până ce nu fac cerere de rezidenţă permanentă. De asemenea nu sunt obligaţi să îndeplinească cerinţa mijloacelor financiare de întreţinere. Aceasta este o viză flexibilă, valabilă până la 5 ani.

Este disponibilă pentru solicitanţii din următoarele categorii:

  • Ştiinţă şi medicină
  • Ştiinţe umaniste
  • Inginerie
  • Cercetare ştiinţifică
  • Tehnologie informatică
  • Arte şi cultură

Totuși există anumite cerințe pentru solicitanții vizei ”Talent Global”. Acestea sunt:

  • Să fie persoane cu recunoaştere internaţională atât la cel mai înalt nivel cât şi ca lideri în domeniul lor respectiv
  • Să fie agreate de un organism competent din domeniul Talent Global. Există şase asemenea organisme competente Aprobate de Ministerul de Interne. Organismul competent evaluează aptitudinile, capacitatea şi realizările solicitantului şi dă Ministerului de Interne un aviz consultativ de susţinere. Lista integrală de organisme competente se găseşte aici
  • Să facă cerere de viză la nu mai târziu de 3 luni de la primirea scrisorii de susţinere

Savanții și cercetătorii de top

Marea Britanie a introdus o opţiune de procedură rapidă şi pentru savanţi de top ai lumii şi cercetători de top.

Cine se poate califica? Această opţiune se adresează solicitanţilor din domeniul științei, tehnologiei, ingineriei şi matematicii (STEM).

Solicitanții trebuie să îndeplinească următoarele criterii:

  • Să fi primit un premiu denumit după o somitate sau o bursă de prestigiu.
  • Să deţină o funcţie universitară de conducere, cum ar fi Profesor Universitar sau Conferenţiar Universitar, în cadrul unei instituţii de învățământ superior, instituţii de cercetare ştiinţifică sau institut eligibile.
  • Să fie membru al unei echipe de cercetători finanţate din fonduri publice şi care a primit finanţări sau premii de prestigiu.

Traseul studiilor

Sistemul educațional al Marii Britanii se bucură de o istorie bogată, cât și de un prestigiu recunoscut internațional. Serios acum, cine nu a auzit de Oxford, Cambridge sau chiar Universitatea din Manchester? Tocmai datorită programelor educaționale de top studenții aleg deseori Regatul Unit ca reper pentru studiile universitare sau chiar postuniversitare. Nu există o limită superioară a numărului de studenţi străini care pot veni în Marea Britanie la studii.

Studii universitare

Pentru a obţine o viză de studii solicitanții vor trebui să demonstreze că:

  • Li s-a oferit un loc la un curs desfăşurat de o instituţie de învățământ acreditată, lucru ce se poate demonstra cu ajutorul unei Confirmări de Primire la Studii (Confirmation of Acceptance for Studies – CAS). Lista instituţiilor de învățământ acreditate de Ministerul de Interne se găseşte aici.
  • Stăpânesc limba engleză la nivelul mediu B2 atunci când studiile se află la nivel de diplomă de licenţă (RQF 6) sau mai înalt.
  • *Studenţii care merg la studii sub nivel de diplomă de licenţă trebuie să demonstreze stăpânirea limbii engleze la nivelul B1.

Traseul vizei de studii necesită o dovadă a existenţei unor mijloace financiare ca parte a procedurii de solicitare. Cu toate acestea România şi multe alte ţări nu se află de obicei sub incidenţa necesităţii de a dovedi existenţa de mijloace financiare cu excepţia unor situaţii excepţionale. În asemenea situaţii solicitanţii vor fi contactaţi de Serviciul Britanic pentru Vize şi Imigrări (UK Visas and Immigration) după depunerea cererii. Găsiţi mai multe informaţii despre acest subiect accesând următorul link.

Taxe de studii

Universitățile din Marea Britanie, asemenea celor din România, îşi stabilesc fiecare propriile taxe de studii pentru studenţii străini. Viitorii studenți, cât și întreținătorii acestora trebuie să verifice direct care sunt taxele la acea instituţie la care vor să meargă.

Studenţii care vor ajunge în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 şi vor începe cursurile înainte de sfârșitul lunii iulie 2021

Aceştia vor fi eligibili pentru statutul de plătitor de taxe de studii la nivelul unui student cetăţean britanic şi vor primi şi o subvenţie pentru taxa de studii pe durata cursurilor la care participă. Totuși există o condiție: de a fi locuit în Marea Britanie, SEE sau Elveţia pe o perioadă mai mare de 3 ani înainte de a fi făcut cerere de viză de studii. În cadrul noului Traseu pentru Studii al sistemului de imigrări al Marii Britanii, ei vor trebui să facă cerere de viză de studii înainte de sosirea în Marea Britanie.

Studenţii care intenţionează să ajungă în Marea Britanie după 1 ianuarie 2021 şi să înceapă cursurile după data de 1 august 2021

Aceştia va trebui să facă cerere de viză de studii înainte de sosirea în Marea Britanie, în cadrul noului Traseu pentru Studii al sistemului de imigrări al Marii Britanii. Ei nu vor mai fi eligibili pentru statutul de plătitor de taxe de studii la nivelul unui student cetăţean britanic. Cei aflaţi la studii în Anglia nu vor fi eligibili pentru sprijin financiar acordat studenţilor. Cei aflaţi la studii în Ţara Galilor, Scoţia sau Irlanda de Nord vor trebui să se consulte cu organismele relevate de finanţare a studenţilor şi să verifice dacă se încadrează în criteriile pentru obţinerea de sprijin financiar acordat studenţilor.

Studii postuniversitare

Traseul pentru studii postuniversitare va fi lansat în vara anului 2021. Pentru a fi eligibili solicitanții trebuie:

  • să fi finalizat cu succes studii de licenţă sau mai înalte în Marea Britanie
  • să deţină viză de reşedinţă ca student valabilă la momentul introducerii acestui mecanism

Traseul pentru studii postuniversitare va da acestor studenți posibilitatea de a locui şi munci în Marea Britanie, sau a căuta un loc de muncă, pe o perioadă de 2 ani (3 ani pentru doctoranzi). Acest traseu nu beneficiază de nici un fel de subvenţii şi va permite de asemenea solicitanţilor să treacă la traseele pentru muncă dacă pot îndeplini cerinţele.

Solicitanţii sunt cei care vor fi finalizat totalitatea studiilor de licenţă în Marea Britanie cu excepţia cazurilor unde există permisiunea pentru studii din străinătate sau studiile la distanţă au fost necesare din cauza Covid-19.

Există și anumite beneficii:

  • nu există obligaţia de a dovedi existenţa de mijloace financiare şi solicitanţi
  • nu vor fi obligaţi să demonstreze stăpânirea limbii engleze deoarece vor fi demonstrat deja acest lucru prin absolvirea studiilor de licenţă la o universitate britanică.

Studii preuniversitare

Există o viză separată pentru elevi, disponibilă pentru copii cu vârsta între 4 şi 17 ani. Pentru această viză solicitanţii vor trebui să demonstreze că:

  • Posedă o ofertă necondiţionată pentru un loc la o şcoală independentă.
  • Posedă mijloace financiare pentru achitarea taxelor de şcolarizare şi cheltuielilor de trai.
  • Posedă consimţământul în scris al părinţilor sau tutorelui pentru a învăţa în Marea Britanie.
  • Dacă au 16 ani sau peste, că sunt într-adevăr elevi (ceea ce ar putea implica participarea la un interviu pentru stabilirea credibilităţii).

Traseele pentru Inovatori şi Start-up-uri

Aceste trasee au fost create pentru a atrage în Marea Britanie talentul antreprenorial și ideile inovatoare ale unor cetățeni străini. Da, ați citit bine. Ambele sunt deschise pentru persoane fizice sau echipe care doresc să deschidă o afacere nouă, inovatoare în Marea Britanie.

Viza pentru inovatori

Acest traseu se aplică oamenilor de afaceri ”cu experienţă” care au lucrat deja într-un domeniu şi caută să deschidă o afacere nouă. Această viză este valabilă 3 ani iniţial şi poate fi prelungită.

Pentru a fi eligibili solicitanţii trebuie:

  • Să aibă o idee de afaceri inovatoare, viabilă şi care poate creşte ulterior, sprijinită de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne. Organismele de atestare evaluează fiecare cerere pentru a se asigura că este vorba de ceva inovator, viabil şi care poate creşte ulterior şi apoi vor răspunde de monitorizarea progreselor firmei căreia îi acordă sprijinul lor. Lista completă de organisme de atestare se găseşte aici.
  • Să demonstreze un nivel de finanţare necesar pentru investiţia în firma lor. Nivelul actual este 50.000 lire sterline
  • Să demonstreze că posedă mijloacele financiare pentru a-şi acoperi costurile de trai, în afară de cazul în care locuiau în Marea Britanie de 12 luni înainte de depunerea cererii. La ora actuală aceste mijloace se ridică la 1.270 lire sterline pentru solicitantul principal plus alte cheltuieli pentru aparţinători. Finanţarea trebuie să fi fost deţinută pe o perioadă de 28 de zile consecutive.
  • Să stăpânească limba engleză la nivelul mediu B2

Viza pentru Start-up

Această viză se aplică persoanelor care doresc să-şi deschidă prima lor firmă, dar în Marea Britanie. Această viză este valabilă 2 ani iniţial dar solicitanţii pot ulterior să treacă în categoria Inovator, dacă îndeplinesc menționate anterior.

Pentru această viză solicitanţii trebuie să:

  • Să aibă o idee de afaceri inovatoare, viabilă şi care poate creşte ulterior, sprijinită de un organism de atestare agreat de Ministerul de Interne. Organismele de atestare evaluează fiecare cerere pentru a se asigura că este vorba de ceva inovator, viabil şi care poate creşte ulterior şi apoi vor răspunde de monitorizarea progreselor firmei căreia îi acordă sprijinul lor. Lista completă de organisme de atestare se găseşte aici.
  • Să demonstreze că posedă mijloacele financiare pentru a-şi acoperi costurile de trai, în afară de cazul în care locuiau în Marea Britanie de 12 luni înainte de depunerea cererii. La ora actuală aceste mijloace se ridică la 1.270 lire sterline pentru solicitantul principal plus alte cheltuieli pentru aparţinători. Finanţarea trebuie să fi fost deţinută pe o perioadă de 28 de zile consecutive.
  • Să stăpânească limba engleză la nivelul mediu B2

Ocupații specializate

Muncitorii sezonieri

Politica Guvernului Marii Britanii privitoare la muncitorii sezonieri începând cu anul 2021 se află la ora actuală în proces de studiu. Mai multe informaţii despre acest subiect vor fi puse la dispoziţie pe site-ul Gov.uk la momentul potrivit.

Mai multe informaţii despre noul sistem de imigrări al Marii Britanii se pot regăsi aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *