Captura de ecran din 2018.12.19 la 20.12.18

Burnout avocățesc

8 minute • Raul Kando • 25 ianuarie 2019


Ce este epuizarea?

Epuizarea sau burnout-ul este felul naturii de a vă spune că trăiți lucruri care vă încearcă din toate punctele de vedere; sunteți un zombie, un somnambul. Optimismul fals este asemănător administrării stimulantelor unui sistem nervos epuizat, care se află la pamânt“, spunea reputatul profesor, autor și filosof american Sam Keen.
Stând de vorbă cu un avocat cu o experiență de peste 15 ani, am fost șocat de fața lui pământie. Chiar înainte de a spune ceva sau de a-l întreba eu cum merg lucrurile în domeniu, umerii lui lăsați spuneau foarte multe despre un om bun, dar răpus de oboseală. Chiar m-a întrebat dacă îl cred ca fiind în depresie, moment în care am realizat că linia de demarcație între depresie și epuizare absolută este foarte subțire.
Conform unui articol din ABA Journal referitor la burnout, avocații care experimentează presiuni din ce în ce mai mari în privința creșterii eficienței la locul de muncă au adoptat o tehnică de tipul ”better-cheaper-faster”, tocmai pentru că asta cer clienții. Asta este în cea mai mare parte foarte adevărat din cauza faptului că nu mai există limite în privința cerințelor la care sunt supuși avocații de a fei mai buni, mai productivi, mai rapizi și, de ce nu, mai ieftini. Li se pretinde să fie mașini și de cele mai multe ori întră într-un ”survival mode”, mai au foarte puțină energie și pozitivism pentru a-l investi în familie și cei dragi și în cele din urmă se consumă inutil.
Cu toate acestea, epuizarea nu este doar o consecință a unui program nebun, dar și un mod de a gândi pentru foarte mulți. Amiram Elwork, autoarea cărții ”Managementul stresului pentru avocați: cum îmbunătățim satisfacția personală și profesională în drept” scria în opera sa „Pentru că dreptul presupune analiză logică și obiectivă și atenție extremă la detalii, profesiile juridice atrag perfecționiști. Aceștia sunt oameni care trăiesc ca la carte: dacă nu excelez în fiecare domeniu, voi da greș, voi eșua” Perfecționiștii tind să fie obsedați de muncă, inflexibili, se simt inconfortabil în preajma schimbării și sunt împătimiți ai ideii de control deși sunt convinși că nu-l dețin. De vreme ce perfecțiunea nu poate fi atinsă, căutarea ei poate cauza o insatisfacție constantă.
De asemenea, Alden Cass, un terapeut renumit al avocaților de business și al experților financiari de pe Wall Street spunea că are clienți perfecționiști. „Au idei foarte rigide în ceea ce privește relația câștig-pierdere. Așteptările de câștig sunt la cote maxime, iar când realitatea nu se potrivește cu idealurile lor, totul se rezumă la burnout – ei nu lasă loc erorii sau eșecului deloc“.
Elwork opinează că „un alt motiv pentru care unii avocați sunt epuizați este acela că valorile lor fundamentale nu se aliniază cu comportamentul sau cu ceea ce sunt nevoiți să facă. Uneori această chestiune se traduce printr-un conflict intern, iar alteori se reflectă în conflictul dintre valorile interioare ale avocatului și cele ale societății la care el sau ea lucrează”. Acest lucru se întâmplă, spre exemplu, cu avocații sau experții care lucrează în interesul societăților de asigurări. Mulți dintre ei se găsesc în ipocrita situație de a obține cât mai mult de pe urma celor păgubiți, de a-i încurca în timpul declarațiilor sau mărturisirilor deși, de cele mai multe ori, urăsc să facă asta. Astfel, ei se simt prinși în capcană la locul de muncă și nu știu ce să facă de vreme ce au familii de întreținut cei mai mulți dintre ei.
În încercarea de a depista cât mai repede acest fenomen, iată cele 10 semne care favorizează apariția epuizării:

  •  supra-implicarea
  • pauze și perioade de repaus inadecvate
  • standarde idealiste și greu de atins
  • stres constant, chiar dacă în doze mici, iar ocazional întrerupt de crize
  • lipsa ajutorului și asistenței
  • oboseală accentuată cauzată de împingerea limitelor la extrem
  • un simț puternic al responsabilității, chiar și atunci când nu e vina ta
  • sentiment de vinovăție foarte puternic pentru că ai lipsit la evenimente sociale
  • responsabilități și așteptări familiale și profesionale dificil de atins sau îndeplinit
  • incapacitate sau greutate în a spune “nu”

Depresie  vs.  Epuizare

-Similarități-

Atât depresia, cât și epuizarea împart câteva similarități, dar în același timp sunt importante diferențieri care le plasează în sfere diferite de abordare.
Astfel, atât cei aflați în depresie, cât și cei epuizați tind să renunțe la proiecte foarte ușor și arată semne vizibile de oboseală. Cei ce suferă de depresie dau, de asemenea, semne de singurătate și dezinteres. Depresia severă poate afecta programul de somn cauzând astfel insomnii acute. Cele mai serioase cazuri care trebuie să atragă atenția celor ce pot oferi ajutor specializat sunt cele ce îi implică pe acei depresivi sau “epuizați” care prezintă gânduri oarecum legate de moarte. Cei ce se simt epuizați sunt “acompaniați” deseori de sentimentul de neajutorare, au dubii în privința propriei persoane și o puternică teamă de eșec – similar cu cei care sunt în depresie.

-Diferențe-

Epuizarea este o stare indusă de stresul sever și munca peste măsură. Depresia, pe de altă parte, este o problemă de comportament care afectează starea de spirit. Așadar, se poate spune că atunci când ești epuizat prezinți risc crescut de a dezvolta depresie, în această ordine cronologică, mai degrabă decât depresie urmată de epuizare.

Cercetătorii (britanici😂😂) au descoperit diferențe importante la nivel fiziologic între cele două segmente afectate: corpul celor epuizați nu produce destul cortizol, pe când în cazul celor în depresie, nivelul de cortizol e la cote foarte ridicate.

Când cineva suferă de depresie nu este capabil să experimenteze senzația/starea de plăcere. Ca atare, ei se află într-o stare profundă de tristețe cauzată chiar de lucruri mărunte. În cealaltă barcă, cei epuizați se simt copleșiți, chiar în punctul în care se indoiesc de propriile capacități de a mai duce la bun sfârșit sarcini simple, zilnice, mergând până acolo unde se îndoiesc de propria lor valoare.
Depresia este deseori legată de un număr prestabilit de factori, precum bolile încurabile și de cele mai multe ori foarte lungi sau ruperi ale unor legături formate și menținute perioade mari de timp (moartea cuiva sau o despărțire). De asemenea, depresia, se crede că ar putea fi influențată și de factori genetici sau de mediu.  În privința factorilor cu influență în cazul epuizării, aceștia sunt, cel mai des, cerințele extreme legate de muncă și condiționările zilnice la care suntem expuși.

O strategie eficientă pentru a evita epuizarea

Încep prin a spune ceva foarte evident, dar de multe ori ignorat complet: e mai ușor de prevenit epuizarea decât de revenit din această stare. Trecând peste această remarcă, iată câteva idei generale care pot ajuta:

  • Relaxează-te, recreează, reînnoiește. Este singurul mod de a ne menține pe linia de plutire pentru o perioadă cât mai lungă.
  • Renunță la o sarcină/responsabilitate veche înainte de a accepta ceva nou. Nu adăuga “etaje” la deja mult prea înaltul “zgârie-nori” al responsabilităților.
  • Învață să spui “NU”. Impune granițe rezonabile în privința ajutorului pe care-l poți oferi fără să periclitezi alte aspecte la fel de importante.
  • Prioritizează. Consultă-te cu familia și nu o neglija. Refuză sarcini care te fac să pierzi și acel puțin timp de calitate pe care îl petreci cu familia.
  • Distanțează-te total. Uneori trebuie să te rupi total, dar nu definitiv, prin intermediul unor hobby-uri și activități plăcute care să te facă să uiți momentan de griji și termene.
  • Fii atent la semnele pe care corpul tău ți le transmite. Durerile de cap, insomniile și oboseala inexplicabilă nu sunt de bun augur.
  • Elimină graba și grijile. Observă-ți resursele rezonabile și   moderează-ți așteptările în funcție de acestea.
  • Ia în calcul să-ți schimbi locul de muncă.  Uneori, o demisie și o astfel de schimbare sunt singurele căi de urmat.
  • Consideră să-ți schimbi cariera. Unii avocați spun că s-au săturat să fie obosiți. Oricât de clișeic ar suna, nu trebuie să te obișnuiești cu astfel de stări precare de sănătate, astfel încât uneori schimbarea carierei poate fi unica soluție (inclusiv în România, un număr din ce în ce mai mare de avocați pun pe picioare afaceri de succes, precum The Sassy Station sau Aurum Noble Honey).
În condițiile în care ai curiozități legate de cum se manifestă depresia la avocați, poți citi mai multe în articolul acesta.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *