carantină Gornet scaled 1

Carantină în localitatea Gornet. Prima mea săptămână aici.

9 minute • Bianca Vîlsănescu • 27 iulie 2020


Prima mea săptămână petrecută într-o localitate aflată în carantină, respecitv Gornet, județul Prahova.

Gornet este o comună cu o populație de aproximativ 3000 de oameni, de pe lângă Ploiești.

Carantina în localitatea Gornet a fost instituită pe 22 iulie la ora 22.

Mai întâi a fost efectuată o anchetă de risc.

Carantina zonală se instituie la propunerea Direcţiei de Sănătate Publică teritorială, cu avizul Institutului Naţional de Sănătate Publică şi în baza Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin ordin al şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă”, se precizează în comunicat.

Nota autorului: interesant este că nici până la acest moment nu avem pe site-ul DSP-ului un comunicat oficial despre carantina în Gornet.

[embeddoc url=”https://www.igsu.ro/Resources/IU/Ordine/ordin%204659202.pdf” viewer=”google”]

De ce a fost nevoie de o carantină în Gornet?

Această hotărâre a fost adoptată în conformitate cu criteriile utilizate în evaluarea riscului epidemiologic în vederea instituirii carantinării zonale, elaborate de către Institutul Național de Sănătate Publică, și pentru limitarea transmiterii comunitare a noului coronavirus SARS-CoV 2, deoarece:

  • În comuna Gornet există un trend crescător al cazurilor în ultimele 14 zile – au fost înregistrate 15 cazuri noi în perioada 08 20.07.2020;
  • Rata de infectare depășește nivelul de 3 cazuri /1000 de locuitori;
  • Cazurile sunt înregistrate în comunitate (nu există comunități închise);
  • Ponderea populației cu vârsta de 65 de ani și peste este similară în comună cu cea din restul județului;
  • Personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Prahova, care efectuează anchetele epidemiologice, este depășit de numărul de cazuri noi zilnice;
  • În comună își desfășoară activitatea doi medici de familie;
  • Nevoile esențiale pot fi asigurate prin existența la nivelul localității a mai multor magazine și a unei farmacii.

Practic, pentru că numărul îmfectărilor cu COVID-19 creștea și nu exista personal de specialitate care să facă față, a fost instituită carantina în Gornet.

Abonează-te la newsletter și rămâi informat

Ce ai voie să faci în carantină în Gornet?

În localitatea carantinată sunt permise intrarea, respectiv ieșirea pentru:

  • transportul de marfă, indiferent de natura acestuia, al materiilor prime și resurselor necesare desfășurării activităților economice în localitatea carantinată, precum și aprovizionării populației;
  • persoanele care nu locuiesc în zona carantinată, dar care desfășoară activități economice sau în domeniul apărării, ordinii publice, securității naționale, sanitar, situațiilor de urgență, administrației publice locale, asistenței și protecției sociale, judiciar, serviciilor de utilitate publică, energetic, agriculturii, alimentației publice, alimentării cu apă, comunicațiilor și transporturilor;
  • persoanele care locuiesc în zona carantinată și desfășoară activitate profesională în afara zonei carantinate cu prezentarea unei adeverințe de la angajator, legitimație de serviciu sau oricare alt document care să ateste activitatea profesională;
  • persoanele care realizează activități agricole sau pentru comercializarea de produse agroalimentare;
  • deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei/unui rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • urgențe medicale.

Practic, revenim la deplasarea limitată, cum era pe timpul stării de urgență, cu declarație.

Vor fi luate măsuri pentru a asigura funcționarea
serviciilor de protecție și asistență socială, funcționarea corespunzătoare a
serviciilor de utilități publice, precum și aprovizionarea cu alimente de bază
pentru persoanele fără susținători sau altă formă de ajutor și care nu se pot
deplasa de la locuință/gospodărie, de către autoritățile locale și județene.

Intrarea/ieșirea în/din satul Gornet, județul Prahova este permisă doar prin căile deschise circulației publice de pe drumurile europene, naționale, județene și comunale, așadar nu poți să o iei pe câmp ca să ieși sau să intri din comună.

Aceste măsuri sunt menționate în ordinul Departamentului pentru situații de urgență, pe care l-am pus anterior.

Partea negativă a unei astfel de situații este mediatizarea masivă a situației și lipsa empatiei. Persoanele care nu locuiesc în aceeastă localitate își imaginează că aici toate persoanele prezintă un eventual risc. De aici se nasc atitudinile discriminatorii și eventuale comportamente abuzive ale angajatorilor. Majoritatea populației din localitatea Gornet lucrează în Ploiești. Există persoane care au declarat pe rețelele de socializare că au întâmpinat probleme la locul de muncă: persoane obligate să-și ia concediu, persoane concediate sau persoane discriminate din cauza situației actuale a localității.

Dată fiind natura serviciului lor, majoritatea oamenilor nu pot lucra de-acasă, astfel există un număr mare al persoanelor care au ajuns într-o situație de marginalizare și de excludere. Primarul localității a făcut apel pe pagina sa de Facebook la angajatorii și la colegii locuitorilor localității Gornet de a avea un comportament normal și de bun simț față de angajații care provin din localitatea Gornet. Primarul a subliniat faptul că este vorba de o măsură administrativă impusă de autorități, dar acest lucru nu înseamnă că toate persoanele care locuiesc în localitatea Gornet sunt infectate.

Personal, consider că este esențial să purtăm măști și să respectăm toate măsurile recomandate de autorități. Probabil nu s-ar fi ajuns într-o astfel de situație dacă populația ar fi fost informată și ar fi devenit mult mai precaută de la bun început.

Deplasarea are loc doar pentru motive temeinice, fiind necesar ca oamenii să folosească declarația din timpul stării de urgență drept justificare.

La ieșirea din localitatea oamenii sunt verificați dacă respectă măsurile instituite și daca deplasările lor sunt cu adevărat temeinice. Dacă deplasarea nu este justificată, persoanele în cauză se vor întoarce la domiciliu. În localitate nu este nevoie de delcarație, pentru deplasarea la magazin nu este nevoie de declarație, în schimb declarația este obligatorie pentru deplasările în afara localității și doar pentru motivele justificate. Este recomandat ca pe declarație să fie specificat și intervalul orar al deplasării.

În ciuda măsurilor și recomandărilor existente, o persoană infectată a fost gasită pe stradă, procurorii Parchetului de pe langă Judecătoria Valenii de Munte i-au întocmit dosar penal pentru infracțiune de zădărnicirea combaterii bolilor, infracțiune prevăzută la articolul 352 din Codul Penal, a cărei pedeapsă este închisoarea sau amenda. Totodată localnicii au contestat masura la Curtea de Apel București, considerând-o drept una abuzivă și cerând despăgubiri.

Esențial este să ne păstrăm calmul și să ne gasim alte activităti pe care le putem avea dacă stăm acasă. Bineînțeles putem ieși în curtea propriei locuințe, în schimb este obligatorie limitarea la maximum a deplasării persoanelor și monitorizarea permanentă a respectării măsurilor impuse. Nu simt ca zona in care ma aflu imi pune viața in pericol, nu se poate pune problema de așa ceva, în ciuda articolelor diverse din media care dramatizează situația de-o manieră de neînteles. Totodată trebuie înțeles faptul că o localitate aflată în carantină nu este același lucru cu o localitate închisă.

Este important ca oamenii să înțeleagă faptul că dacă o localitate este în carantină, nu înseamnă că toți oamenii din acea localitate sunt infectați cu COVID-19. Discriminările nu își au locul într-o societate care acum mai mult ca niciodată ar trebui să dea dovadă de întelegere și cooperare.

Probabil carantina a avut un impact asupra fiecărui locuitor al localității, în special asupra activităților recreative pe care aceștia le plănuiseră. Personal, îmi place să merg în drumeții pe drumurile dintre localitatea mea și localitățile vecine, acest lucru nemaifiind posibil în acest moment.

Totodată nu-mi pot părăsi localitatea pentru a merge la mall sau la suc cu fetele. Nici alți prieteni nu pot veni la mine din alte localități pentru a discuta la o cafea ultimele noutăți care ne preocupă. Pe de altă parte, în timp, această măsură ar putea avea un impact pozitiv atât asupra mea, cât și asupra altor persoane din localitate sau din afara localității, iar până pe 5 august nu putem decât să amânăm mersul la mall sau la cafea și să abordăm o atutidine precaută.

Atacarea măsurii de carantină în Gornet

După cum precizam în articolul de aici, actele administrative prin care se instituie carantina, inclusiv cea zonală, pot fi atacate în instanță.

Ceea ce tocmai s-a și întâmplat, iar autorităţile au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care se instituie o carantină în Gornet. Acţiunea a fost trimisă Curţii de Apel Bucureşti, conform competenței teritoriale, iar autorităţile cer obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro ca daune morale/ daune interese, sumă ce ar urma să fie împărţită celor care au fost „prejudiciaţi” prin dispunerea măsurii de carantinare zonală.

Este de văzut dacă printr-o asemenea acțiune în anulare se pot cere și daune sau doar anularea măsurii carantinei. Mai mult, rămâne sub semnul întrebării și calitatea procesuală în cazul de față, întrucât conform informațiilor disponibile în presă, suma drept despăgubire ar urma să fie împărțită către cei prejudiciați. Pe ce criterii vor fi stabilite aceste persoane și cine va decide împărțeala?

Poză de Josh Hild pe Unsplash

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *