facebook 2229910 960 720

Ce ar trebui să știi înainte de a posta pe Facebook

7 minute • Ioana Nicolae • 18 august 2017


Cu 2 bilioane de utilizatori, Facebook este una dintre cele mai populare rețele de socializare. Din păcate, cei mai mulți dintre acești utilizatori nu s-au interesat niciodată de condițiile implicite sau de regulile la care consimt atunci când își creează un cont.
Politicile Facebook sau acele pagini web pe care nu le citește aproape nimeni (deși poate ar trebui), se găsesc aici. În paragrafele următoare, este prezentat un rezumat al conținutului interzis de Facebook și al sancțiunilor existente pentru încălcarea condițiilor de utilizare.

 

Ce nu se poate posta?

În ziua de azi, fiecare dintre noi a postat măcar o dată ceva pe o rețea de socializare: o fotografie, un citat profund sau opinii despre diverse. Totuși, înainte de a posta ceva, este bine de știut că Facebook colaborează cu instituții care asigură respectarea legii și că își rezervă dreptul de a transmite informații autorităților competente despre cei care încalcă legea, de a șterge publicații și de a elimina conturi în anumite cazuri.
În lista celor nepermise sunt promovarea autovătămării și a suicidului, susținerea organizațiilor periculoase (de terorism sau crimă organizată) și intimidarea sau hărțuirea prin:

  • pagini care identifică și înjosesc persoane obișnuite,
  • imagini modificate în scopul de a înjosi persoane obișnuite,
  • fotografii sau clipuri video cu intimidări fizice, postate pentru a face victima de rușine,
  • distribuirea de informații personale pentru a-i șantaja sau a-i hărțui pe ceilalți,
  • trimiterea repetată de cereri de prietenie sau de mesaje nedorite către alți utilizatori

Trebuie reținut că amenințările directe asupra altor persoane, defăimarea și atacurile la adresa persoanelor publice sunt și ele interzise. Așadar, este necesar ca opiniile utilizatorilor de Facebook să fie exprimate în mod adecvat, fără injurii sau amenințări. Mai mult, un limbaj care incită la ură pe bază rasei, etniei, țării de origine, religiei, orientării sexuale, sexului, genului sau identității sexuale sau a unor boli sau dizabilități grave,, mai mult ca sigur va fi sancționat.
Activitățile ilegale precum prejudicii materiale aduse companiilor sau vătămare corporală oamenilor sau animalelor, sau prejudicii financiare oamenilor sau companiilor apar pe lista prohibitelor. În plus, sunt contracarate încercările din partea persoanelor particulare de a cumpăra, a vinde sau a face comerț cu medicamente eliberate pe bază de rețetă, marijuana, arme de foc sau muniție.
Interzise sunt și exploatarea și violența sexuală, inclusiv solicitarea de materiale cu caracter sexual, amenințările de distribuire a imaginilor cu caracter intim, oferirea de servicii cu natură sexuală, prostituția, serviciile de escortă, masajele sexuale și activitățile sexuale filmate. Nuditatea este considerată drept dăunătoare anumitor grupuri de persoane și, de aceea, cenzurată.
O altă categorie importantă pe lista lucrurilor interzise este folosirea unei identități false. Facebook recomandă ca utilizatorii să posteze numai informații adevărate și propriile date personale. Pentru conturile animalelor de companie, cauzelor caritabile, societăților comerciale sau altele, Facebook îndeamnă la folosirea opțiunii de „Pagină”, nu a conturilor personale.
În plus, utilizatorii Facebook trebuie să aibă grijă să nu comită fraude sau să trimită mesaje spam. De exemplu, nu este permisă folosirea de informații înșelătoare sau inexacte pentru a strânge în mod artificial aprecieri, urmăritori sau distribuiri.
 

  • Securitatea cibernetică

Un alt motiv pentru a avea grijă la ce postezi este posibilitatea altora de a te raporta. Facebook menționează că: „Dacă observi ceva pe Facebook despre care crezi că nu respectă condițiile noastre, te rugăm să ni-l raportezi. Avem echipe dedicate în toată lumea care revizuiesc lucrurile pe care le raportezi, pentru a se asigura că Facebook rămâne un mediu sigur.”
Autoritățile române au remarcat și ele pericolele existente pe anumite platforme online și vor fi luate măsuri împotriva celor care încalcă legea. De exemplu, hotărârea nr. 90 din 2016, emisă de Camera Deputaților, atrage atenția asupra securității cibernetice amenințate de „atacurile asupra conturilor bancare şi finanţarea terorismului, … prostituţia infantilă şi tratamentul violent al copiilor, … criminalitatea favorizată de internet, inclusiv procurarea de arme în scop terorist.”
 

  • Drepturile de autor

Foarte în serios sunt luate și drepturile de autor. Printre regulile de utilizare Facebook se numără: „înainte să publici conţinut pe Facebook, te rugăm să te asiguri că ai dreptul să faci acest lucru. Îţi cerem să respecţi drepturile de autor, mărcile comerciale şi alte drepturi legale.”
În România, cea mai importantă lege privind drepturile de autor este legea nr. 8 din 1996. Articolul 33 menționează că:

„(1) Sunt permise: …
b) utilizarea de scurte citate dintr-o opera, în scop de analiză, comentariu sau critică ori cu titlu de exemplificare; … în scopuri comerciale; …. în scopul informării asupra problemelor de actualitate, de scurte extrase din articole de presa şi reportaje radiofonice sau televizate; …
(2) trebuie să se menţioneze sursa şi numele autorului, dacă acesta apare pe lucrarea utilizată, iar în cazul operelor de artă plastică sau de arhitectură, şi locul unde se găseşte originalul.”

Articolul 142 din aceeași lege prevede:

„Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 700.000 lei la 7 milioane lei, dacă nu constituie o infracţiune mai gravă, persoana care:
a) reproduce integral sau parţial o operă; …
d) expune public o operă de arta plastica, de arta aplicată, fotografica sau de arhitectura;
e) proiectează public o operă cinematografică sau alta operă audiovizuală; …
i) emite sau transmite într-un loc accesibil publicului o operă radiodifuzată sau televizată;
j) reproduce/difuzează prestaţia unui artist interpret sau executant;
l) reproduce/difuzează înregistrările sonore ale unui producător; …”

 

  • Etica la locul de muncă

Probleme pot apărea și la locul de muncă, atunci când un salariat publică în timpul programului de lucru sau când postează detalii defăimătoare sau confidențiale legate de locul de muncă.
Spre exemplu, articolul 247 din Codul Muncii prevede că:

„(1) Angajatorul dispune de prerogativă disciplinară, având dreptul de a aplica, potrivit legii, sancțiuni disciplinare salariaților săi ori de câte ori constată că aceștia au săvârșit o abatere disciplinară (acțiune săvârșită cu vinovăție).”

Dacă este constatată abaterea disciplinară în urma unei investigații, sancțiunile aplicabile variază de la avertisment scris până la retrogradare în funcție sau scăderea salariului (articolul 241). Pentru abateri mai grave sau repetate, același Cod al Muncii precizează în articolul 61 că:

„Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care țin de persoana salariatului:
a) în cazul în care salariatul a săvârșit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancțiune disciplinară.”

 
În concluzie, mediul virtual nu este atât de permisiv pe cât pare. Facebook încearcă să își păstreze popularitatea și credibilitatea prin restricționarea comportamentului abuziv, violent și, mai ales, ilegal, și de aceea, se impun condițiile de mai sus care pot fi urmate de sancțiuni.
Din fericire, acum știi ce să postezi pe Facebook și ce nu! 🙂

Un răspuns

  1. Bună. Aceste lucruri sunt valabile și pentru Instagram? Am postat o poza cu 5 medicamente ce conțin ibuprofen și una cu 5 medicamente ce conțin Paracetamol și mi-au fost raportate ambele de către Instagram. Am scris despre situațiile în care se poate ajunge la supradoza de astfel se substanțe.
    Contează mai mult vizualul decât scrisul? Am studiat Regulile Comunității Instagram și scrie despre vânzarea lor, ceea ce eu nu am încurajat, pagina e pur despre informare.
    Mulțumesc anticipat de răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *