pensie

CJUE confirma abordarea Comisiei in cadrul procedurilor hibride

4 minute • Elena Buzea • 13 aprilie 2017


Curtea de Justiție a Uniunii Europene confirmă abordarea Comisiei în cadrul procedurilor hibride

Situația de fapt are la bază decizia dată de Comisia Europeană în privința cartelului creat între firmele producătoare de furaje pentru animale, cartel prin care au urmărit stabilirea prețurilor și împărțirea pieței în SEE (n.n. Spațiul Economic European). Prin această decizie Comisia a sancționat firmele implicate cu amenzi în valoare totală de 176 de milioane €.

În cadrul anchetei, în timpul procedurii de infringement (n.n. procedura necontencioasă prin care Comisia Europeană   poartă tratative cu statele/companiile care au încălcat normele U.E. în sensul  aducerii acestora în stadiul de a se conforma), toate companiile implicate s-au angajat în discuții de decontare cu Comisia având ca scop o reducere a amenzii cu 10%. Cu toate acestea, în timpul procesului de decontare Timab, o filială a grupului Roullier a decis să se retragă din procedura de decontare. Prin urmare, Comisia a urmat procedura standard de contravenție administrativă împotriva Timab- în ciuda faptului că aceasta era în aceeași conjunctură ca celelalte state implicate în întelegere.  Aceasta a fost prima dată când Comisia a luat o decizie într-un așa-numit ,,caz hibrid”- în care unele părți optează pentru procedura decontării, iar altele nu.

În timpul discuțiilor inițiale ale procedurii decotării, au avut loc mai multe întâlniri între Comisie și Timab, în cadrul cărora s-au înfățișat dovezile încălcării dreptului Uniunii Europene. Pe baza dovezilor disponibile Comisia a informat Timab că riscă o amendă cuprinsă între 41 și 44 de milioane €. În final, prin decizia din 20 iulie 2010 Comisia a aplicat o amendă de aproape 60 de milioane € pentru Timab.

Timab a contestat decizia Comisie în fața Tribunalului Uniunii Europene în cauza T 456/10 susținând că instituția Uniunii Europene a încălcat așteptările sale legitime cu privire la cuantumul amenzii și dreptul de a nu autoincrimina, pe de altă parte. Cu toate acestea o astfel  de atitudine nu a avut succes.

În apel Curtea de Justiție a Uniunii Europene a admis în integralitate decizia Comisiei și decizia din primă instanță. Aceasta a statuat că nu este obligată Comisia să respecte valoarea amenzii estimate inițial în privința Timab. Aceasta mai ales pentru că estimările inițiale ale amenzii au avut la bază instrumente specifice ale decontării, parametri, de la momentul acela.  Având în vedere acestea, Timab nu ar putea avea o încredere legitimă în intervalul amenzilor propuse de Comisie în timpul procedurii de decontare. În plus, Curtea de Justiție a afirmat și că odată ce Timab s-a retras din procedura de decontare, Comisia nu mai este ținută neapărat de probele din cadrul procedurii, putând administra probe noi în cadrul procedurii de infringement, care ulterior vor genera o altă valoare a amenzii. Aceste aspecte au avut la bază argumentul conform căruia procedura de decontare și procedura de infringement sunt distincte și independente.

În privința autoincriminării la care a făcut referire Timab, Curtea a statuat că deși  Comisia nu poate obliga o companie să admită că a fost parte la încălcarea Dreptului Uniunii, totuși aceasta nu poate fi obligată să nu ia în considerare la stabilirea cuantumului amenzii contribuția pe care compania a dus-o cazului prin cooperarea cu Comisia.

Prin urmare, CJUE a confirmat faptul că Comisia dispune de o marjă considerabilă de apreciere pentru a revizui o amendă în sensul măririi cuantumului său propus în ceea ce privește societățile care s-au retras de la o procedură de soluționare. Prin urmare, atunci când intenționează  să se angajeze în discuții privind decontarea cu Comisia, companiile ar trebui să evalueze cu atenție expunerea lor la amenzi în conformitate atât cu decontarea, cât și cu procedurile standard.

Un articol pe ceeac ce inseamna operatiunile hibride pe scurt puteti gasi AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *