image 3

Commons Accel – să fie un alt program de accelerare?

5 minute • Ana-Maria Udriste • 14 septembrie 2019


În România în ultima perioadă avem tot mai multe programe de accelerare, mentorat, co-working spaces etc. De ce ar fi Accel diferit?

A început toamna, a venit sezonul programul de accelerare și pre-accelerare, mentorat, hub-uri și alte evenimente de antreprenoriat. Unul din ele este Commons Accel. Și te poți înscrie până pe 30 septembrie. Dar de ce să o faci?

Ce este un program de accelerare?

Ai o idee, un prototip, ai încercat nițel piața (măcar prin faptul că ți-ai întrebat prietenii, cunoștințele și rudele dacă li se pare o idee bună ce vrei să faci și ei au zis că ”da”, ca doar nu te jignesc), parcă-parcă iese ceva.

Dar nu știi de unde să o apuci. Eu te înțeleg – nimeni nu știe. Chiar dacă internetul oferă informații multe, tocmai asta e problema. Că oferă prea multe.

Și parcă ai vrea un loc cu niște oameni pe care să îi întrebi din când în când ce să faci și cum să faci încât să mai pui o cărămidă.

Cam asta face un program de accelerare – te ajută, prin oameni și resurse (nu neapărat cu bani) să faci să meargă lucrurile mai repede. Ca să nu mai stai să cauți tu pe Google când au făcut-o alții pentru tine – și mai iau și bani pe asta.

Ce NU este un program de accelerare

Un program de accelerare nu este o minune la finalul căreia vei face următorul unicorn, vei primi o investiție de minim 1 milion de euro și clienții vor sta la ușă.

Ce poți face într-un program de accelerare?

Ei bine, să înveți. Să te bagi în seamă cu oamenii care sunt pe acolo și să vorbești cu ei, pentru că de aia sunt acolo – să îi freci la cap cu problemele tale și ei să răspundă – tocmai pentru că vor să te ajute.

Am învățat asta din feedback-ul de la tabără de antreprenoriat Start-up your life când participanții ziceau că le e oarecum peste mână să intre în vorbă cu speakerii de pe acolo. Oameni buni, asta faci într-un program la care participi – vii și freci lumea la icre.

Apropo, la tabăra Start-up your life, de pe 17-20 octombrie la Poiana Brașov, mai poți prinde un loc la early bird. Ia aruncă un ochi aici să vezi ce chestii faine poți învăța.

Cu ce este diferit Commons Accel?

Pentru că arată frumos ca prezentare.

Dar pe lângă asta – este equity free (adică nu ia nimeni nimic din afacere), ai o listă de mentori care chiar fac business aplicat și care sunt acolo să te ajute.

Mai mult, ideea de bază din spate este că partenerii și mentorii au fost ”vânați” din cadrul companiilor existente pe piață, tocmai pentru a se implica activ și a avea posibilitatea de a investi in start-up la final, dacă vor considera oportun.

Ce oferă Commons Accel?

Destul de multe, dacă e să fim obiectivi:

  • sesiuni de mentorat 1 la 1 cu mentori dedicați;
  • 24/7 acces la spațiile Commons: și ai șansa să te bagi în seamă pe acolo și cu experți care au rezidența într-una din locațiile Commons: Unirii, Piața Romană și, în curând, Băneasa (eu personal vânez de mult timp inaugurarea spațiului ăstuia pentru că este exact ce-mi trebuie și aproape de casă) – și vreți să știti cât de fancy arată locurile – oarecum posh, pe vechi, robust, modern și elegant, cu șemineu;
  • 75 ore de training-uri efective + orele de consultanță cu mentorii (care sunt off-the-record);
  • acces la resurse din partea companiilor partenere în program;
  • posibilitatea de a cunoaște efectiv clienți corporate și de a obține finanțare.

Care sunt anexele pe care le căutăm?

Și eu sunt mentor în programul Commons Accel, tocmai pentru că îmi place să fiu aproape de mediul antreprenorial prin start-up-uri și să fiu un conector, acolo unde se poate (așa am aterizat și pe la Future Makers).

Și, de ce nu, să căutăm și noi finanțare (de fapt, m-am înscris doar ca să beneficiez de spațiul ăla de co-working gratis).

Căutăm idei din următoarele axe:

  • proptech (smart real estate, shared economy, construction tech);
  • IoT (infrastructure, supply chain, retail tech);
  • SDG (circular business, sustainable cities, responsible consumerism)

Pentru că e mult de explicat, te invit să citești despre fiecare verticală mai multe detalii aici.

Când se lansează oficial?

Lansarea oficială (eu tot sper să fie în Băneasa), va fi pe 2 octombrie.

Dar până la lansare, avem următoarele evenimente de warm-up, să vedeți vibe-ul:

  • IoT warm-up: pe 17 septembrie
  • PropTech warm-up: pe 25 septembrie


Suntem alături de start-up-uri pentru că înțelegem nevoile. Lucrăm online și spunem lucrurile pe bune. Contactează-ne 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *