discrimination 1

Competenta in cazul litigiilor avand ca obiect despagubiri datorate discriminarii

2 minute • Bianca Gabriela Hadarag • 12 iulie 2016


Prin Decizia nr. 10/2016, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite recursul în interesul legii declarat de Colegiul de conducere al Curţii de Apel Braşov şi, în consecinţă stabileşte că:

În interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 27 alin. (1) din Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, instanţa competentă să soluţioneze cererile pentru acordarea de despăgubiri şi restabilirea situaţiei anterioare discriminării sau anularea situaţiei create prin discriminare este judecătoria sau tribunalul, după caz, ca instanţe de drept civil, în raport cu obiectul învestirii şi valoarea acestuia, cu excepţia cererilor în care discriminarea a survenit în contextul unor raporturi juridice guvernate de legi speciale şi în care protecţia drepturilor subiective se realizează în faţa unor jurisdicţii speciale, cazuri în care cererile vor fi judecate de aceste instanţe, potrivit dispoziţiilor legale speciale.

Decizia nr. 10 din 23/05/2016,  Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, completul de RIL, publicată în M. Of. nr. 505 din 05/07/2016

[vc_message message_box_style=”solid-icon”]

Reamintim astfel că, potrivit normelor de drept comun, competența aparține judecătoriei în cazul în care pretențiile sunt de sub 200.000 RON, iar în cazul în care acestea depășesc acest plafon, competența aparține tribunalului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *