Facebook la locul de munca

Conversații pe Facebook la locul de muncă?

5 minute • FlorentinaS • 27 noiembrie 2018


Stai pe Facebook la locul de muncă și discuți cu colegii sau prietenii tăi? Bașca mai te plângi și de angajator sau de colegi? Vezi ce poți păți.
Conversațiile de pe facebook și munca, ce se întâmplă dacă angajatorul dumneavoastră a descoperit o conversație privată în ceea ce vă privește sau dacă l-ați vorbit de rău pe acesta ori pe colegii dumneavoastră?
Ce riscați dacă șeful dumneavoastră descoperă o conversație în care ați adresat cuvinte jignitoare în ceea ce-l privește pe acesta sau pe colegi? Este vorba despre o situație specifică, dar totodată foarte probabilă.
Spre exemplu, un salariat lasă sesiunea deschisă pe computerul companiei, iar ulterior are o întrerupere de lucru de peste 4 luni. Acesta face un schimb de mesaje pe contul său de Facebook cu un prieten în care își insultă numeroși colegi. Atunci când revine la muncă, acesta continuă să aducă jigniri colegilor atât pe contul de Facebook, cât și verbal. Acesta este concediat pentru abateri grave fără notificare sau despăgubiri. Tribunalul de Muncă din Toulouse validează concedierea pentru abateri grave, care este apoi confirmată de Curtea de Apel din Toulouse printr-o sentință a angajatului de a plăti angajatorului 1500 de euro în privința cheltuielilor de judecată, știind că acesta câștiga 1600 de euro net pe lună.

Angajatul nu a contestat insultele, ceea ce nu ar fi făcut decât să complce lucrurile, având în vedere screenshot-urile conversației certificate de un executor judecătoresc și spusele celorlalți colegi care au confirmat insultele. In apărarea sa, angajatul a susținut însă că observațiile ce i-au fost aduse provin din sfera privată, care este protejată de secretul corespondenței.
Însă, angajatorul a susținut că, dacă sesiunea Facebook nu a fost închisă la postul său de lucru, conversația era liber accesibilă și angajatul a renunțat astfel la natura privată a corespondenței sale, și că, prin urmare, se regăsește în sfera publică.
Această conversație a caracterizat un abuz al libertății de exprimare prin crearea unui prejudiciu adus societății, conform argumentului angajatorului. Curtea de Apel din Toulouse a reluat argumentele angajatorului considerând că ”este corect că primii judecători au considerat că observațiile făcute de angajat în contul său de Facebook, afișate pe ecranul calculatorului companiei și vizibil tuturor celor prezenți, și-au pierdut intimitatea”.

Așadar, întrebarea pe care ne-o punem este următoarea: conversațiile de pe FACEBOOK se află în sfera publică sau în sfera privată?

La această întrebare, judecătorii nu dau un răspuns clar: totul depinde de circumstanțe.
Deciziile au fost pronunțate în principal de către judecătorii de tribunal și Curtea de Apel care sunt interesați în primul rând de modul în care au fost obținute probele:

  • Dacă angajatorul a trebuit să facă manevre (fiindcă un cont de facebook nu este ușor de accesat) ca să acceseze contul Facebook. Această situație militează pentru caracterul privat al schimburilor de mesaje pe Facebook.
  • Dacă angajatorul nu a trebuit să facă manevre pentru a le accesa (ceea ce se întâmplă în mod special, într-un caz în care schimburile au fost transmise în mod simpatizat angajatorului de către colegii/falsi prieteni Facebook), schimburile ar fi de natură publică.

Curtea de Casație a pronunțat o hotărâre în decembrie 2017, în care a păstrat confidențialitatea informațiilor ce au fost trimise pe contul de Facebook. Detaliile cazului nu sunt clare, dar s-ar fi părut că suntem într-un caz în care s-au folosit diverse manevre pentru a accesa contul de Facebook al angajatului, angajatorul folosind telefonul mobil al unuia dintre colegii săi, fără aprobarea acestuia.
În așteptarea unei decizii de principiu a Curții de Casație, decizia Curții de Apel din Toulouse solicită încă o dată să fim mai atenți!
Pentru angajați: Amintiți-vă că instrumentele disponibile la locul de muncă (fie telefoane sau computere) sunt considerate a fi utilizate în scopuri comerciale, permițând controlul angajatorului. Este de preferat să utilizați telefonul de acasă pentru a vă conecta la rețelele sociale. Dacă totuși utilizați în continuare computerul companiei, aveți grijă. De asemenea, dacă vă conectați cu telefonul personal la rețeaua wireless a companiei, trebuie să aveți în vedere că, în funcție de politica angajatorului, acesta poate verifica ceea ce se transmite/primește.
Pentru angajatori: Stabiliți un set de reguli referitor la condițiile de utilizare și controlul conectării angajaților la internet și la rețelele sociale. Aceste reguli vor ajuta foarte mult în dezbaterea privind admisibilitatea probelor.
Prin urmare, tineți minte: dacă stați pe Facebook la locul de muncă, vorbiți codat!


Ai nevoie de ajutor? Scrie-ne mai jos!

[wpforms id=”13516″]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *