pandemie cumparaturi

COVID-19: Cine poate să aprecieze caracterul de necesitate de bază al cumpărăturilor tale?

12 minute • Andrei-Mihai Dogaru • 21 aprilie 2020


Dacă te întrebai dacă primești amendă că ți-ai luat suc în această perioadă, am venit cu o trecere la Piramida lui Maslow la concepte juridice,  care să te ajute să înțelegi mai bine ce se întâmplă.

Nu intrăm în discuția dacă bărbatul Nicolae, zodia scorpion, care a trecut în declarație la motivul deplasării ”Sex cu toate femeile în această perioadă incertă” este sau nu un motiv întemeiat, dar vom ajunge și acolo.

https://www.facebook.com/politistiiauumor.ro/photos/a.707627059357106/2893502367436220/?type=3&theater

Să ne aducem aminte

Până în momentul de față, avem în vigoare câteva (și anume 9) ordonanțe militare. Una dintre ele, Ordonanța Militară nr. 3/2020, prezintă o caracteristică specială. În dispozitivul acesteia, la articolul 1, litera  b, se prevede următorul lucru :

Art. 1. – Se interzice circulația tuturor persoanelor în afara locuinței/gospodăriei, cu următoarele excepții:

b) deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale;

Așadar, putem să ne deplasăm în afara domiciliului pentru cumpărături necesare.

Cum aplicăm criteriul necesității de bază?

Aici intervine o problemă delicată. Este adevărat că, în general, când vorbim de ființa umană și de fiecare persoană în mod particular, aplicăm, fără ezitare, subiectivismul.

Ceea ce pentru mine reprezintă baza existenței, pentru altul poate să fie prea puțin sau, dimpotrivă, poate să fie considerat excesiv ori nejustificat.

De ce? Simplu!

Fiecare dintre noi este diferit. O persoană cu probleme gastrice are nevoie de un anumit tip de alimentație. O persoană care suferă de anumite afecțiuni (de exemplu, diabet) este nevoită să își adapteze meniul zilnic cu produsele adecvate, mai ales că multe dintre aceste probleme de sănătate sunt pe lista comorbidităților, care pot duce la o formă severă de COVID-19. Cu atât mai mult, în această perioadă, aceste persoane sunt nevoite să își țină în frâu aceste afecțiuni, pentru a nu ajunge în unitățile spitalicești, greu încercate.

În schimb, o persoană fără probleme poate pur și simplu să aibă nevoie de 3 alimente toată ziua.

Aici intervine paradoxul necesității personale. Ea, necesitatea, trebuie adaptată în funcție de fiecare persoană, cu tot ceea ce presupune individualizarea meniului zilnic.

Poate fi, evident, conturată o listă universală de bază, pentru majoritatea populației: pâine, lapte, ouă, carne, apă, câteva legume și cine o fi mai norocos, poate găsește și drojdie.

Totuși, putem să fim obiectivi când luăm hotărârea să ne deplasăm la cumpărături?

Dacă suntem responsabili și conștientizăm faptul că trebuie să evităm deplasările inutile, sigur că putem!

Acest lucru presupune organizare. În funcție de preferințele noastre, facem o listă cu necesarul pentru câteva zile (de preferabil o săptămână), mergem la cumpărături și am rezolvat problema.

Ce facem în schimb dacă suntem haotici?

Dacă nu putem să apreciem în momentul în care ieșim pe ușă ce anume vrem să cumpărăm, bine ar fi să ne gândim fie pe drum, fie rapid în magazin. Vremurile în care citeam etichetele alimentelor și ne uitam de trei ori la cinci tipuri de napolitane sau banane, deocamdată, sunt suspendate :).  Trebuie să fim prompți, pentru a nu ne expune prea mult nici pe noi, nici pe cei din magazin.

Citește și: putem lua amendă pe scara blocului în contextul pandemiei?

Te poți transforma în cetățean de rea-credință?

Dacă profiți de această permisivitate, de a merge la cumpărături, și o faci zilnic, pentru mai nimic, acolo deja intervine abuzul și nu putem să afirmăm că ai avut o necesitate.

Oare? Dacă am fost la cumpărături și pe moment am omis ceva?  Și a doua zi ne-am dat seama că lipsește un ingredient de bază, ce facem? Păi mergem să îl cumpărăm, nu? Sau dacă vreau să îmi cumpăr fructe și legume proaspete în fiecare zi, pentru că așa mă ține sănătos și este, de asemenea, și recomandarea medicilor?

Mai ales că în perioada asta lumea își calculează mâncarea și are un plan pentru câteva zile. Este greu să îl dai peste cap pentru un singur ingredient. Te deplasezi din nou, nu?

Alții se ghidează după pofte. Dacă astăzi vrem un lucru, mâine putem să vrem alt lucru. Și ne deplasăm să îl luăm?  Și aici intervine următoarea întrebare:

Cine poate aprecia caracterul de necesitate, în afară de tine? Cum ar putea aprecia organele de control acest caracter al cumpărăturilor?

Extrem de dificil de răspuns. După cum am arătat în paragrafele anterioare, fiecare dintre noi are un profil diferit din punct de vedere culinar și nu doar. Ne putem închipui cât ar dura un control, pentru a afla organele abilitate istoricul persoanei, problemele de sănătate și justificarea cu amănuntul? Efectiv să explicăm de ce și cum folosim aceste alimente? Probabil ar trece pandemia și controlul tot ar continua.

Așadar, declarația reprezintă o pură formalitate, greu de pus în practică. Este aproape imposibil să monitorizezi, pe arie, locuitorii, și să apreciezi dacă s-au deplasat pentru necesitățile de bază sau nu.

Singura apreciere o putem face noi! Aprecierea, după cum am mai spus, ține de gradul de conștientizare, de responsabilitate, și de ordine. Este foarte importantă ordinea. De ce? Pentru că putem să cădem în altă extremă. Nu ne deplasăm să cumpărăm trei cărucioare pline de alimente (mare parte dintre ele, perisabile), ca mai apoi să facem mai multe drumuri până la pubela de gunoi.

Care sunt, de fapt, nevoile de bază ale unei persoane?

Răspunsul la aceasta întrebare poate să fie greu de dat. O să încercăm, totuși,  să le definim pentru tine pornind de la general spre cât de specific se poate.

Dacă privim acest aspect dintr-o perspectivă economică, avem Piramida lui Maslow (piramida nevoilor) care ne face o ierarhizare a nevoilor. Aceasta funcționează în felul următor: când nevoile de pe prima treaptă sunt atinse, se trece la cele de pe treapta următoare, ajungând să fie din ce în ce mai complexe. Ei bine, acesta încadrează pe prima treaptă așa-numitele nevoi de bază, nevoi ale existenței omului. Din acestea fac parte hrana, aerul, apa, etc.

Nu are foarte mare relevanță pentru ceea ce avem de discutat, dar te ajută să înțelegi conceptul, care în sine este destul de clar ”Nu poți trăi fără lucrul ăla? Atunci e necesitate de bază. ”

Deși tu ar trebui să știi ce este sau nu foarte important de cumpărat pentru tine, crezi că o altă persoană, în special una cu care nu ai o relație, poate aprecia acest lucru? Nu, nu poate! Dar pentru asta trebuie să facem lucrurile mai clare și să ne asigurăm că nici tu nu depășești limita, nici Poliția.

Un al doilea termen care ar putea face lucrurile puțin mai clare ar fi cel de ”coș minim de consum”.

Coșul minim de consum este un concept pur legislativ, care analizează nevoile oamenilor (în general o familie formată din doi adulți și doi copii) pe o perioadă de o lună. Este folosit și pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie. Nu o să intru foarte mult în detalii pe această temă, există studii întregi despre cum se realizează acesta. Ceea ce ne interesează pe noi este că menționează un capitol lunar de cheltuieli ce formează coșul minim și categoriile ce trebuie avute în vedere:

© Friedrich Ebert Stiftung

De ce am ținut să fac aceste precizări? Pentru că dacă cheltuielile tale merg spre una din aceste categorii, atunci te afli, cel puțin teoretic, în prezența unor cheltuieli de strictă necesitate pentru un trai decent în România anului 2020.

Ce ne spune Codul Civil?

Bun, am plecat de la Piramida lui Maslow, am restrâns sfera la coșul minim de consum și acum e momentul să o restrângem la și mai puține categorii și să vedem ce spune Codul Civil.

Interpretarea pe care o aducem a fost necesară deoarece nu există prevedere expresă în cod care să ne spună ”uite, astea sunt de prima necesitate și astea nu”.

Avem în schimb o prevedere foarte interesantă la contractul de întreținere, reglementată de art. 2257 alin. (2), care spune că ”Debitorul este obligat în special să asigure creditorului hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, menaj, precum și folosința unei locuințe corespunzătoare. Întreținerea cuprinde, de asemenea, îngrijirile și cheltuielile necesare în caz de boală.”.

A fortiori, dacă aceste nevoi trebuie asigurate unei persoane într-o ipoteză normală de contract de întreținere, cu atât mai mult trebuie asigurate unei persoane aflate într-o situație extraordinară cum este cea din prezent.

Așadar, în mod rezumativ, Codul Civil face totuși o categorisire a nevoilor esențiale: hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, menaj, folosința unei locuințe corespunzătoare, îngrijiri și cheltuieli necesare în caz de boală. 

De ce e important să apreciem nevoile în funcție de condiția socială a persoanei?

Codul civil mai spune ceva foarte interesant în interiorul aceluiași articol și anume că lucrurile astea se apreciază și în funcție de condiția socială a persoanei.

Această precizare este foarte importantă tocmai pentru că este destul de greu pentru organul de poliție, la prima vedere să își dea seama de condiția ta socială, cum ți-ar fi și ție să apreciezi la o altă persoană.

Așa că dacă tu mănânci zilnic fois gras și face parte alimentația ta de bază, go ahead, ia-ți fois gras!

Suntem de acord că toată lumea poate trăi cu puține alimente o anumită perioadă de timp, totuși este esențial să nu uităm ca nu suntem deținuți politici și nici nu a insinuat cineva acest lucru. Este elementar să ne reducem cheltuielile și să apreciem singuri ceea ce este esențial sau nu atunci când mergem la cumpăraturi.

Luăm în considerare și că nevoile unei persoane sunt diferite de ale celorlalți și ar putea crea un dezechilibru nedorit în viața persoanei dacă i s-ar interzice să cumpere anumite produse pe care le consumă în mod regulat.

Delimităm necesitățile de la persoana la persoana sau le distribuim pur și simplu pe categorii?

Chiar dacă sunt diferite de la persoană la persoană, așa cum am menționat și mai devreme, este ideal să se încadreze în una dintre categoriile de mai sus, respectiv hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, menaj, folosința unei locuințe corespunzătoare, îngrijiri și cheltuieli necesare în caz de boală. Dacă ți se încadrează pe aici, e ok ce ți-ai luat și nu ar trebui să îți poată face nimeni nimic.

Totuși, o să o spun iar, e foarte important să apreciezi într-un mod cât mai obiectiv și dacă ai nevoie de lucrul respectiv, pentru că situația în care o persoane are o singură pereche de pantofi și i se rupe nu este aceeași cu cea în care tu ai șase, dar vrei una roșie. Aici se află și reversul medaliei de la aprecierea în funcție de condiția socială. Nu uita că este totuși o perioadă în care se impune izolarea la domiciliu. Dacă vrei pantofii ăia mișto, roșii, dă și tu o comandă pe net, că nu ești administrația publică să nu știi ce e aia digitalizare.

De ce nu vine nimeni să ne spună clar ce avem voie să cumpărăm și ce nu?

Răspunsul este pentru că nu poate! Ar fi aberant ca mâine să vedem o Ordonanță Militară prin care să ni se facă o listă de produse pe care avem voie să le cumpărăm sau nu. S-a apelat, așa cum am spus și în primele rânduri la buna noastră credință și cred că dacă îi respectăm pe cei din jur în același timp în care ne respectăm și pe noi, va fi ușor de înțeles ce înseamnă necesități de bază.

Recapitulare

Ordonanța Militară nr. 3/2020 spune că unul dintre motivele pentru care putem ieși din  casă sunt cumparăturile care acoperă necesitățile de bază. Acestea sunt greu de apreciat, însă pe baza a tot ce am spus, le delimităm în categoriile hrană, îmbrăcăminte, încălțăminte, menaj, folosința unei locuințe corespunzătoare, îngrijiri și cheltuieli necesare în caz de boală.

Aceste necesități de bază se apreciază de la persoană la persoană și este important de reținut și criteriul condiției sociale a persoanei. Încearcă să delimitezi singur ce cumpărături sunt importante pentru tine în această perioadă și gândește-te și la cei din jur. Nu cumpăra haotic. Nu, nu poți lua amendă că ți-ai luat suc și nici pentru altceva ce face parte din categoriile de mai sus (cu precizarea că trebuie să cumperi când ai nevoie, nu când ai chef).

Da, berea face parte din categoria alimentelor.

#StaySafe

Nu uitați să stați în casă cât mai mult timp și să rămâneți în siguranță pentru a ajuta la stoparea acestei crize globale. Chiar dacă v-am ajutat cu o interpretare, nu vă putem ajuta și în cazul în care nu aveți declarațiile la voi, așa că nu le uitați!


Articolul scris în coautorat cu Vlad Mustaca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *