NFTs

Crypto Art – cum să îți protejezi creațiile și să câștigi de pe urma lor folosind NFTs și tehnologia blockchain

12 minute • Miruna Bercariu • 10 martie 2021


Trupa americană rock de renume internațional, Kings of Leon, tocmai a lansat cel de-al 8-lea album din carieră. Albumul se remarcă prin sound-ul specific, o combinație de rock Southern și alternativ cu nuanțe melancolice de blues și, la doar câteva zile de la lansare, a primit recenzii general pozitive, fără a reprezenta un succes extraordinar. Deși relativ comun în sfera muzicală, albumul “When you see yourself” poate reprezenta, însă, o adevărată revoluție în aria proprietății intelectuale și începutul relației dintre artă și tehnologia blockchain. Iar aici intervin NFTs, despre care vom discuta în acest articol.

Ce este tehnologia blockchain? Scurt ghid pentru neinițiați

Cu siguranță ai auzit de blockchain de nenumărate ori în ultimul timp, în contextul creșterii exponențiale a valorii criptomonedelor, cum ar fi Bitcoin (€45,600 la momentul scrierii acestui articol), Ethereum sau preferata lui Elon Musk, Dogecoin. Pe scurt, iată cum funcționează această tehnologie:

Un blockchain este, în cea mai simplă formă, o listă, un registru digital al tuturor tranzacțiilor. De fiecare dată când este efectuată o tranzacție (când cumperi/vinzi bitcoins, NFTs etc.), aceasta este înregistrată pe o listă. Fiecare înregistrare reprezintă un block și fiecare block este înlănțuit cu celelalte pentru a crea lista – the blockchain. Un principal avantaj al acestei tehnologii este faptul că fiecare tranzacție trebuie verificată de fiecare calculator din listă, astfel că înregistrările nu pot fi invalidate, inventate sau fraudate de cineva.

Acum că știi cum funcționează o înregistrare digitală a unor sume de bani (e.g. o valoare în Bitcoin), de ce să nu o extinzi și pentru alte tipuri de proprietate, cum ar fi proprietatea intelectuală?

Ce sunt și cum funcționează non-fungible tokens (NFTs)?

Non-fungible tokens sunt “jetoane”, simboluri ce reprezintă bunuri unicat, cum ar fi o creație de artă digitală, un fragment muzical, un abonament exclusivist la serviciile unui creator de conținut, bilete la concerte etc. Fiecare NFT este unic și indivizibil, garantează dreptul de proprietate al autorului, este ușor de transferat și protejat împotriva atacurilor cibernetice. NFTs sunt folosite din ce în ce mai des în jocurile pe calculator – astfel, în World of Warcraft, fiecare jucător poate beneficia atât de fungible items (bani etc.), cât și de non-fungible items (arme, scuturi, armuri). De asemenea, au apărut câteva jocuri bazate în principal pe NFTs, precum CryptoKitties, Gods Unchained și Decentraland. O modalitate ușoară de a înțelege noțiunea de fungible/non-fungible este prin următoarea diagramă, raportată la conceptele de fizic și digital:

  • Fungible – fizic: bani (ex. $1)
  • Fungible – digital: cryptomonede (ex. 1 Bitcoin)
  • Non-fungible – fizic: artă în format fizic (ex. o pictură)
  • Non-fugible – digital: NFTs (ex. un desen digital încărcat pe blockchain printr-un NFT)

Așadar, cum poți să îți transpui opera în mediul virtual, reprezentată printr-un NFT, pentru a fi cumpărată de alți utilizatori? Există mai multe website-uri și marketplace-uri care îți permit să încarci un fișier cu imaginea/sunetul/pachetul de beneficii creat și să îl transpui pe blockchain, pentru vânzare. Există site-uri ușor de folosit pentru începători, cum ar fi Rarible sau OpenSea, dar și platforme complexe, precum SuperRare sau Nifty Gateway, ce selectează și vând opere de o calitate superioară (și pentru sume mult mai mari), asemeni unei galerii de artă.

Pentru a-ți încărca creația pe platformă, va trebui, mai întâi, să cumperi câteva monede virtuale și, pentru a le folosi pe website, să îți creezi un portofel digital (ex. folosind Exodus sau Trezor) și să îl conectezi la site. Apoi începe partea ușoară – pur și simplu încarci creația pe platformă, într-unul dintre formatele disponibile. Poți încărca tablouri digitale, fragmente muzicale, filmări, pachete de beneficii pentru fani, bilete la concerte, mărci și orice combinații. De asemenea, poți alege să încarci un singur exemplar sau mai multe copii ale aceleiași opere (pentru a crea, astfel, obiecte în ediție limitată ce pot fi colecționate). Formația Kings of Leon a lansat două tipuri de NFTs:

  1. o versiune deluxe a noului album, disponibilă pentru o scurtă perioadă de timp, ce îți oferă posibilitatea să descarci melodiile în format digital, precum și un vinyl și numeroase alte bunuri digitale;
  2. 6 NFTs în ediție limitată, ce reprezintă bilete pe viață, în primele rânduri, la concertele Kings of Leon.

Avantaje

1) Pentru creatorii de conținut

  • Își pot proteja drepturile de proprietate intelectuală (dreptul de autor, drepturi de design etc.). Tehnologia blockchain aduce multe avantaje pentru creatorii de conținut. Poate cel mai important aspect este faptul că fiecare entry este timestamped, adică data exactă a încărcării unui anumit conținut este înregistrată. De asemenea, datele persoanei care a încărcat un anumit conținut sunt înregistrate. Mai mult, nu este necesar să îți faci publică identitatea – aceasta poate fi criptată, astfel că fiecare creație va fi asociată unui anumit cod de utilizator, fără a fi posibilă pentru oricine descoperirea persoanei din spatele codului. Toate aceste caracteristici fac protejarea drepturilor de autor asupra unei opere mai simplă ca oricând. Ai o evidență clară a datei și persoanei care a încărcat prima oară o creație pe platformă și, deci, poți identifica cu ușurință deținătorul drepturilor de autor, fără a te lovi de probleme de prioritate. Mai mult, NFTs sunt foarte sigure, astfel că opera ta digitală nu riscă să fie “furată” de un alt utilizator din mediul online.
  • Pot câștiga bani de pe urma bunurilor vândute la fiecare tranzacție. Atunci când încarci o creație pentru a fi vândută ca un NFT, poți atașa condiții, poate cea mai importantă fiind posibilitatea de a primi un comision de fiecare dată când opera ta este revândută. Astfel, dacă ești un artist la început de drum și opera ta se vinde prima data pentru, de exemplu, 10 euro, vei încasa acești bani, iar dacă, în viitor, devii cunoscut și acea operă se revinde pentru 50 sau 100 de euro, tu poți atașa o condiție de comision de la început, astfe încât vei încasa 5% sau 10% sau oricât dorești din fiecare tranzacție cu opera ta. Cu cât devii mai popular, în timp, creațiile tale devin mai valoroase și suma pe care o primești în urma comisionului va fi mai mare.
  • Poți să controlezi revânzarea de bilete la concerte. În ciuda tuturor metodelor aplicate de marile festivaluri în ultimii ani pentru a personaliza biletele/abonamentele și a evita transmiterea/revânzarea lor pentru profit, piața neagră a biletelor la festivaluri și concerte este încă în floare. De asemenea, mulți artiști aflați la început de drum nu își permit o tehnologie atât de avansată pentru a interzice revânzarea de bilete. Dacă biletele tale sunt vândute ca NFT, poți urmări fiecare tranzacție și poți atașa condiția unui comision, astfel că vei avea și tu de câștigat de pe urma revânzării de bilete.
  • Pot avea o evidență mult mai clară a veniturilor. Artiștii din ziua de astăzi câștigă din ce în ce mai puțin din muzica propriu-zisă. În special în pandemie, când concertele și festivalurile au fost interzise, a devenit cu atât mai evidentă problema generată de platformele de streaming, ce oferă muzică pe gratis utilizatorilor. Nimeni nu mai cumpără muzică, astfel că artiștii s-au orientat spre alte forme de marketing – vând merchandise, oferă pachete promoționale, se afiliază cu diferite branduri. Un dezavantaj al acestor practici este faptul că veniturile lor vin, astfel, din multiple surse și sunt mult mai greu de gestionat. Mai mult, ei primesc sume de bani odată la o anumită perioadă de timp, ce ajung deseori cu întârziere, din cauza taxelor, obligațiilor vamale și întregii birocrații. Toate acestea se pot schimba, dacă business-ul se mută integral pe blockchain – artiștii se pot bucura de un singur mediu în care să adune toate sursele de venit, pentru o mult mai bună și eficientă gestionare. Fanii cumpără direct de la sursă, banii ajung direct în cont, fără a mai suporta cheltuielile și întârzierile specifice tranzacțiilor bancare naționale și internaționale. Mai mult, autorii pot impune un comision, astfel că toate revânzările creațiilor lor și toate streaming-urile unor melodii de către un nou utilizator pot reprezenta o continuă sursă de venit.

2) Pentru utilizatori

  • Au parte de beneficii exclusive în mediul digital Prin NFTs, fanii pot deține opere în exclusivitate, fragmente muzicale experimentale, abonamente pe viață, creații pentru colecționari și pachete de beneficii oferite de artiștii lor preferați.
  • NFTs pot fi folosite ca instrumente financiare în tranzacții complexe Poți folosi un NFT în mediul virtual pentru a asigura un împrumut (deși există potențiale probleme cu privire la valoarea fluctuantă a acestor NFTs), folosind, de exemplu, un nou tip de tranzacție, denumit NFT Collateralized Loan. Una dintre platformele care oferă aceste servicii se numește NFTfi și facilitează împrumuturile peer-to-peer, în care creditorul poate alege un anumit NFT din mai mulți astfel de itemi oferiți de debitori pentru a asigura un împrumut. De asemenea, NFTs pot reprezenta produse financiare complexe, precum asigurări (ex. Yinsure), obligațiuni sau opțiuni.

Dezavantaje

1) Pentru creatorii de conținut

  • Momentan, puține platforme investesc în NFTs Vor mai trece, cel mai probabil, câțiva ani buni până când întreaga industrie artistică va intra în lumea NFT-urilor. Până atunci, artiștii vor continua să își împartă business-ul între online și mediul financiar din lumea reală. Există, totuși, speranța că lucrurile se vor îmbunătăți și că tehnologia blockchain va deveni din ce în ce mai atrăgătoare pentru domeniile artistice. Chiar luna aceasta, artista Grimes a vândut artă digitală sub forma unor NFTs pentru aproape 6 milioane de dolari.
  • Poluarea Conform modului de funcționare al blockchain-ului Ethereum, minarea NFT-urilor consumă cantități foarte mari de energie electrică și, automat, cauzează emisii mari de carbon. Deși multe operațiuni de minare se bazează, acum, pe surse regenerabile de curent, costul de carbon aferent construirii acestor infrastructuri reprezintă, în continuare, o problemă pentru tehnologia blockchain. Totodată, impactul negativ asupra mediului înconjurător poate avea consecințe negative și pentru imaginea artiștilor care utilizează această tehnologie în promovarea produselor.

2) Pentru utilizatori

  • Datorită costurilor de tranzacție, operele unor artiști puțin cunoscuți vor deveni prea scumpe pentru a fi achiziționate Fiecare utilizator trebuie să plătească o taxă de procesare, numită gas, atunci când încarcă o creație drept un NFT sau când face o tranzacție. Prețul taxei gas fluctuează, odată cu variațiile cererii de pe piață – la începutul lui martie 2021, cererile pentru cryptomonede sunt încă în creștere și, odată cu ele, și prețul taxei gas (deși poate atinge valori mai mici dimineața devreme sau în weekend). Astfel, se poate ajunge la situația următoare (sumele sunt orientative): un artist aflat la început de drum este nevoit să plătească 80 de dolari pentru a încărca 10 NFTs, pe care le vinde cu 30 de dolari bucata, pentru profit. Utilizatorii care vor să îi cumpere produsele sunt nevoiți să plătească, la rândul lor, taxe de 60 de dolari pentru fiecare NFT, ajungând astfel la prețul final de 90 de dolari pentru fiecare creație. Atât timp cât cererea pentru NFTs va rămâne ridicată, este clar că astfel de tranzacții merită întreprinse doar de către artiști care dispun de suficienți bani pentru investiții sau care sunt suficient de cunoscuți încât să-și poată vinde produsele pentru sume mari.
  • Stabilitatea financiară relativă Există întotdeauna riscul, asemeni cryptomonedelor, ca NFT-urile achiziționate să își piardă valoarea în timp, dacă interesul utilizatorilor nu este menținut la același standard. Mulți economiști atrag atenția asupra unei “bule” ce se va sparge atunci când interesul utilizatorilor va scădea și NFT-urilor își vor pierde valoarea. Valoarea acestor instrumente crește odată cu cererea și, în consecință, depinde de cât de atrăgătoare va deveni tehnologia în viitor. Un potențial dezavantaj al tehnologiei este faptul că majoritatea operelor ce se regăsesc, la ora actuală, în forma unor NFTs reprezintă simple încercări de amatori, artă grafică fără o valoare mare. De aceea, este extrem de important pentru viitorul NFT-urilor ca artiști de renume, precum Kings of Leon, Grimes sau NBA Top Shots, ce vinde fragmente în exclusivitate cu jucători precum LeBron James sau Maxi Kleber, să creeze NFTs, pentru a susține noua tehnologie, a îmbunătăți calitatea produselor și a atrage cât mai mulți utilizatori.

Photo by Roger Brown from Pexels

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *