pexels photo 356043

Cum am ajuns la Drept și cum am supraviețuit în primul an – mai ales în sesiune

11 minute • Andreea Bisca • 22 iulie 2017


Cu toții am știut când am ales să dăm admiterea la Facultatea de Drept că, dacă vom intra, vom avea sute de pagini de învățat.
Pentru mine a fost o decizie atent cântărită, deoarece Dreptul nu a fost prima mea alegere când, după BAC, ai mei m-au întrebat: „Deci, ce vrei să faci în continuare?”. Venind de la profil matematică-informatică, am crezut mereu că drumul meu în viață trebuie să fie acesta și, de aceea, am ales să urmez cursurile Facultății de Cibernetică din cadrul ASE. Eram foarte încântată la început, cred că mai mult pentru că nu mai trebuia să merg la liceu, pe care l-am urât din tot sufletul (exceptându-l pe dirigu`, încă vreo 2 profi și câțiva colegi). Dar după un semestru, deja simțeam că mă apucă panica atunci când mă gândeam că va trebui să fac programare toată viața, lucru care mă plictisea groaznic.
Nici n-am așteptat să înceapă prima sesiune, că i-am anunțat pe ai mei că voi renunța la Cibernetică și mă voi duce în altă parte. Inițial, am vrut să dau la Jurnalism, mereu mi-a plăcut să vorbesc, să scriu, să învăț lucruri noi și să mă documentez. Când eram mică mereu îmi plăcea să mă prefac că sunt prezentatoare de știri. Dar, pentru a evita ca ai mei să mă dezmoștenească dacă dădeam la o facultate care pentru ei nu era de viitor, după lungi discuții am hotărât împreună că cea mai bună alegere ar fi să dau la Drept (că tot îmi plăcea mie să mă și cert cu toată lumea – au zis ei).
La început mi-a fost teamă că nu voi reuși să mă pregătesc suficient pentru admitere, știam foști colegi care s-au pregătit un an întreg, iar eu nu mai aveam timp decât din februarie până în iulie, când era examenul de admitere. Mulți m-au încurajat, dar la fel de mulți „prieteni” au încercat să-mi taie elanul, argumentul lor suprem fiind acela că o să am prea mult de învățat.
Perioada de pregătire, admiterea au trecut cu bine și iată-mă ajunsă studentă pe băncile Facultății de Drept a Universității București. Când am citit prima dată orarul, am crezut că o să mor: Istoria dreptului românesc și Drept roman. Istorie. Fix ce nu am avut eu chef să învăț niciodată. Mare mi-a fost mirarea să constat nu numai că am învățat ușor pentru cele două materii, dar au început să-mi și placă (și cred că și domnii profesori au avut o contribuție importantă).
Eram foarte încântată când a început facultatea că, în sfârșit, o să fac ceva ce chiar s-ar putea să-mi placă. Așa a și fost. Cu mici excepții, evident. Dar, oricum, era mult mai bine decât la ASE, unde simțeam că îmi pierd toată bucuria din suflet, la cât de tare nu-mi plăcea. Dintre toate zvonurile care circulau prin facultate de la colegii mai mari, unul singur s-a dovedit a fi în totalitate adevărat: aveam sute și sute de pagini de învățat. La toate materiile. Poate doar opționalele să se fi abătut de la regulă, dar și la alea tot aveai vreo 90-100 de pagini de citit, la fiecare opțional.
Era clar că în sesiune aveai nevoie de multă energie și un bun time-management ca să poți să faci față. Asta dacă erai așa ca mine, care nu învățam în timpul anului ca pentru sesiune, ci doar citeam lecțiile ca să am habar la seminar și învățam ca lumea doar când se dădea vreun test. Adică preferam să am timp liber mai mult în timpul anului decât să învăț constant mereu. Că aveam dansul la care nu voiam să renunț și deplasările pentru spectacole… Îmi dădeau energie pentru o nouă săptămână de facultate (dar, ca idee, nu e o metodă bună, pentru că mă aglomeram prea tare în sesiune și nu mai ajungeam peste tot unde voiam… din anul 2 încerc cealaltă variantă).
Am avut note foarte bune, ce-i drept, dar m-am și stresat foarte tare pentru ele. Nu-mi pare rău, am vrut să-mi demonstrez mie, în primul rând, că mă pricep și că am făcut o alegere bună când am decis să mă mut de la Cibernetică, dar și să le demonstrez tuturor celor care n-au crezut în mine că pot. Și am putut. Chiar foarte bine (mi-era și rușine de ai mei să am note mici, că săracii s-au stresat când am renunțat la prima facultate, deși ei niciodată nu mi-au cerut să am anumite note… am părinți super mișto, dar asta e altă poveste).
Din experiența mea personală, pot spune că pentru examenele de an la Drept se învață foarte, foarte mult. Asta nu e o glumă. Deci trebuie să fiți siguri că vreți să urmați calea asta. Dar nu e imposibil să ai note bune, nici 10 nu e imposibil să ai, nici mai mulți de 10, dar la unele materii depinde și de noroc.
Tips&tricks pentru învățat:
Ciocolată – nu glumesc, simțeam că intră mult mai bine informația în cap atunci când mai luam o bucățică de ciocolată. Sau înghețată (de preferat, doar pentru sesiunea de vară, că nu e bine să te duci răcit la examen). Sau pizza. Sau orice vă place vouă, dar fără excese, că nu vrem nici să ne vină rău și nici să acumulăm kilograme în plus după sesiune, mai ales fetele.
Time-management – în fiecare zi, de când începea sesiunea, îmi făceam un plan cu cât să învăț, ce să învăț (pentru că sunt unele materii la care nu ai doar o singură carte de citit/învățat). De exemplu, luni învățam 4 cursuri la Drept Roman (dacă era următorul examen), marți următoarele 4 și tot așa, până la examen. Evident, împărțeam numărul de cursuri/pagini pe care le aveam de învățat în funcție de câte zile aveam disponibile până la examen. De exemplu, la Drept Constituțional/Instituții Politice (preferatele mele), aveam de învățat atât teorie din cartea dlui profesor, cât și decizii ale Curții Constituționale, așa că, în fiecare zi liberă până la examen, alegeam un număr de capitole pe care să le învăț din carte și un număr de decizii pe care să le citesc. De obicei, impărțeam materia (la orice disciplină) astfel încât să învăț cam același număr de pagini pe zi (de exemplu, 50-60 de pagini unde erau peste 200-300 de pagini de citit doar din carte). Menționez că am avut, în medie, 5-6 zile de învățat între examene.
La time-management aș putea adăuga și faptul că îmi alegeam ore fixe pentru mese și un timp maxim cât să dureze masa și pregătirea ei. Asta mai ales pentru că nu suportam să se facă seară și eu încă să învăț (deși s-a întămplat să intru și în criză de timp în sesiunea de iarnă, când nu știam chiar foarte bine cum să organizez totul). Eu funcționam mult mai bine dimineața – la prânz. Neavând cursuri în sesiune, mă trezeam cam pe la ora 9-10 și la 12, cel târziu, mă apucam de învâțat. La 7-8 seara terminam, tocmai ca să am timp să mă relaxez un pic cu un film sau un serial (am descoperit Friends în sesiunea de iarnă datorită iubitului meu și mă amuzam atât de tare că se mai ducea din stres).
Pe mine m-a ajutat foarte mult ca, la unele materii, ca să rețin mai ușor informația, să fac conspecte, rezumate ale materiei pe care o citeam din carte. Atunci când scriam de mână informația, am reținut mult mai repede și ușor.
De asemenea, tot la time-management intră și somnul, care este esențial în sesiune. Făceți-vă planul zilei astfel încât să dormiți cam 7-8 ore pe noapte.
Lucruri foarte importante în sesiune sunt hidratarea și alimentația corectă. Mereu mâncam micul-dejun, ca să mă energizez și niciodată nu stăteam să îmi fie foame sau sete și eu să tot învăț pentru că, astfel, te epuizezi și clachezi, nu poți trece peste 6-7 examene de sesiune așa.
Nu știu dacă toată lumea va reuși să își facă timp și pentru sport în sesiune, dar eu am reușit cât de cât, așa că mă duceam ori la antrenamente la dans, ori la sală (dimineața). Mi s-a părut foarte important să fac in continuare sport și în sesiune, chiar dacă nu la fel de mult ca în restul anului, pentru că așa mi-am menținut un tonus pozitiv. Chiar și o plimbare seara e benefică pentru a mai scăpa de stres și încordare.
Cum să învățați nu vă pot spune, pentru că fiecare are un stil diferit. Sunt unele materii la care nu poți învăța decât pe de rost, dar chiar și la acelea trebuie să încercați să găsiți o logică, asta ca să rămâneți cu câteva informații și pe viitor. De exemplu, la Drept Roman și ISDR, am privit toată materia ca pe o poveste, mi-a fost destul de ușor să o învăț astfel și chiar am rămas cu destule informații din ce am citit pentru examene. La TGD n-am reușit să găsesc logica, dar noroc că multe informații relevante se repetau și la Civil, Constituțional etc, așa că le-am reținut de acolo.
Cert este că trebuie să aveți în vedere câteva chestii care, separat, par micuțe, dar, în ansamblu, s-ar putea să vă scutească de nopți de plâns din cauza stresului (mi s-a întâmplat în prima sesiune, înainte de ultimul examen, iar după am învățat să aplic toate chestiile astea mai bine pentru a doua sesiune), peri albi și altele asemenea:

  • Dozați-vă energia și materia de învățat pentru fiecare zi până la examen, astfel încât să nu trebuiască să învățați totul cu 2 zile sau, și mai rău, cu o noapte înainte
  • Găsiți anumite activități pe care să le faceți pentru a vă relaxa după o zi de învățat (sport, un film, o plimbare etc)
  • Hidratați-vă, mâncați corect și nu faceți excese, ca să nu vă vină rău și, astfel, să ratați o zi de învățat sau, chiar foarte rău, examenul
  • Hotărâți care e perioada din zi în care aveți cea mai mare productivitate și învățați atunci – eu o am dimineața și la prânz, alți colegi au avut-o seara, unii chiar noaptea – dar nu uitați de somn, care este extrem de important în sesiune, cam 7-8 ore pe noapte
  • Încercați să învățați cât de cât logic, chiar și la materiile la care trebuie să rețineți pe de rost informațiile, pentru a nu uita totul în momentul examenului, din cauza stresului și a emoțiilor
  • Nu aruncați cărțile de pe semestrul 1, crezând că nu o să vă ajute pe semestrul al 2-lea, veți fi suprinși câte informații se corelează între ele
  • Verificați constant site-uri de interes – CCR, Monitorul Oficial, ICCJ etc – pentru a vedea și partea practică a ceea ce învățați teoretic la facultate, vă va ajuta foarte mult în sesiune și la învățat
  • Pentru materiile gen Drept Civil, Penal (începând din anul 2) și altele care se bazează și pe Coduri, este foarte important ca, atunci când învățați, să aveți Codul lângă voi și mereu să verificați ce ați citit în teorie cu ce scrie în cod (articole, alineate) – MUSAI!

Să știți că, odată ce vă prindeți cum să învățați pentru examenele de an, materia este foarte frumoasă (cu 2 excepții pe care nu le voi menționa, în cazul meu). Sper să aplicați câteva dintre sfaturile mele și să vă fie ușor în prima sesiune… și a doua, și a treia etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *