ertgyuhiji 2

Cum cauți o hotărâre la CJUE?

3 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 12 decembrie 2020


Mai întâi de toate – ce este CJUE? Curtea de Justiție a Uniunii Europene interpretează legislația Uniunii Europene pentru a fi sigură că anumite dispoziții sunt interpretate în același mod în toate țările membre, însă are și alte competențe despre care te invit să citești chiar aici. Așadar, de multe ori te vei afla în situația în care va trebui să cauți o hotărâre la CJUE. Cum o faci?

Ai nevoie să cauți o hotărâre la CJUE?

Te poți folosi de site-ul EUR-lex ca să cauți o hotărâre la CJUE. De altfel, ai la îndemână si alte tooluri – poți găsi regulamente, directive, tratate.

Dacă accesăm Jurisprudența, vom putea observa ce tipuri de acte regăsim, dar și autoritatea emitentă.

Ca să cauți o hotărâre la CJUE, vom introduce Curtea de Justiție, iar la tip document Hotărâre. Încercăm să vedem ce s-a pronunțat în anul 2020. Prima hotărâre are legătură cu mandatul european de arestare, așa că o vom accesa pentru a vedea ce conține.

Poți citi hotărârea în oricare dintre limbile expuse, însă nu întotdeauna vei regăsi o hotărâre tradusă în toate limbile. Linkul hotărârii este aici că să vezi cum arată.

cauți o hotărâre la CJUE

Sau poți să cauți o hotărâre și să te folosești de cuvinte-cheie

După ce ai accesat Jurisprudența, vei observa în stânga paginii Căutare avansatăCăutare jurisprudența. Aici vei putea căuta în funcție de cuvântul cheie care te interesează, de exemplu, dacă vrei să citești o hotărâre relevanță despre date cu caracter personal, poți introduce date personale și te va direcționa către posibilele hotărâri concludente.

Mai poți să cauți o hotărâre după autorul documentului, după dată, părți, procedura etc.

Dar mai este si CURIA

CURIA este site-ul Curții de Justiție a Uniunii Europene și putem să găsim și aici hotărârile sale.

cauți o hotărâre la CJUE

Din Jurisprudența poți să accesezi Formular de căutare și vei ajunge pe pagină unde poți introduce criteriile de căutare a hotărârii pe care o dorești.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *