inlytics linkedin analytics tool RJT2EWPR0d0 unsplash 1 scaled 1

Cum îți faci un profil de LinkedIN care să te ajute în viitoare ta carieră de avocat?

14 minute • Diana Albu • 22 mai 2021


Facebook, Instagram, Tiktok, LinkedIN… așa multe platforme online, încât nu mai este de mirare dacă apare încă una, ci dacă aceasta prinde la public și rezistă pe piață. Asta pentru că pare că majoritatea servesc aceluiași lucru și nu sunt mari diferențe între ele, iar doar ce aduce un element de noutate are șanse reale de a se bucura de mai mult de cele 15 minute de faimă. O astfel de platformă care se bucură de o bună perioadă de timp de un succes considerabil și este în continuă ascensiune este LinkedIN, de care probabil ai mai auzit. Cum te ajută LinkedIN în viitoare ta carieră de avocat?

Ce este LinkedIN?

Ei bine, într-o asociere mai familiară, LinkedIN este un fel de Tinder, dar pe business mode, pentru angajatori și angajați, pentru cei aflați în căutarea unui loc de muncă sau pur și simplu pentru networking. Tot printr-o comparație asemănătoare, LinkedIN e un fel de Facebook unde poți liniștit să boast about your achievements fără să pară că te lauzi (prea tare), pentru că, well, acesta e unul din scopurile sale și asta face toată lumea aici.

Acum, jokes aside, LinkedIN este o platformă online orientată către business și servicii de angajare, fiind folosită în principal pentru networking, punând în legătură persoane cu interese comune în ceea ce privește domeniul profesional. Scopul său principal este de a facilita comunicarea între potențiali viitori angajați și angajatorii interesați, dar și de a susține interacțiunea între persoane care au obiective profesionale similare. Astfel, deja putem delimita un grup-țintă căruia se adresează această platformă și, implicit, putem anticipa folosirea unui anumit limbaj specific profilului mai formal al aplicației.

După această scurtă introducere, cred că putem intra direct în pâine și să vedem care sunt pașii pentru a-ți face un profil de LinkedIN ce te va ajuta în viitoarea carieră de avocat, dar și câteva sfaturi și tips&tricks.

Let’s start! Construiește-ți profilul

Deși acest prim pas este unul destul de evident și poate părea chiar banal, este în același timp fundamental și cuprinde la rândul său mai mulți pași mici și aspecte de detaliu.

Înainte de a începe cu informațiile propriu-zise, este important de luat în calcul pentru ce te-ai decis să îți creezi contul de LinkedIN, care sunt conexiunile pe care îți dorești să ți le faci, cât de mult se extind acestea, pentru a lua în calcul limba în care îți vei seta și ulterior crea profilul. De aceea, în eventualitatea orientării către opțiuni de carieră cu profil internațional, este de preferat limba engleză. Însă dacă publicul căruia îți propui să te adresezi este în cea mai mare parte vorbitor de limba română și aceasta este comunicarea preferată, then go for it!

Dacă e să ne raportăm la structură și conținut, profilul de LinkedIN pentru o carieră de avocat este asemeni unui CV virtual complex. Căci aspectul este primul element care sare în ochi, alegerea unei poze de profil și a unui cover potrivite este un prim pas important. Această poză de profil va reprezenta prima impresie pe care oricine îți accesează profilul și-o va crea, așa că merită să investești într-o fotografie profesională și chiar o ședință foto, chiar dacă nu ești model, căci acesta este primul pas către un profil de LinkedIN profesionist, ce te va diferenția de restul profilurilor amatoare. Apoi, ca orice cont creat pentru orice aplicație, platformă, site etc., contul de LinkedIN va cuprinde câteva date generale cu caracter personal, precum ar fi numele, adresa de e-mail, număr de telefon, adresă.

Cu ce vine în plus profilul de LinkedIN?

Ei bine, acest profil este unul destul de complex, întrucât culege toate informațiile necesare pentru a putea descrie cât mai detaliat backgroundul profesional al utilizatorului, însă în același timp ușor de citit și urmărit.

Bineînțeles, cum ziceam, trebuie să începem cu o poză. Dat fiind că LinkedIN este o rețea de socializare profesională, nu ar trebui să pui poze în costum de baie, de la sală sau când ești pe la o baută. Ok, nici nu trebuie să te duci la un studio foto profesionist pentru asta, dar poza ta trebuie să fie semi-profesională. Se acceptă, desigur și smart casual.

Întâi va trebui să te gândești la o descriere. Cum ar trebui să fie aceasta? Sincer, nu există un răspuns concret la această întrebare, m-aș rezuma la a spune doar nici prea prea, nici foarte foarte. O variantă cu care poți merge la sigur dacă ești în pană de inspirație este ceva scurt, dar cuprinzător, care să înglobeze ocupația curentă, cele mai considerabile realizări, interesele și aspirațiile. Această descriere va fi practic cartea ta de vizită, așa că e nevoie ca ea să surprindă punctele tale forte și să fie specifică, deoarece o propoziție generală nu va spune foarte multe despre tine. Desigur, cât timp ai în vedere specificul platformei, limbajul folosit și persoanele cu care urmărești să interacționezi, dacă te ajută în același timp și creativitatea, o opțiune la fel de bună ar fi și o frază catchy, dar sugestivă, o referință către o carte sau un film motivațional sau orice altceva personal, reprezentativ, care poate oferi un insight asupra personalității tale. Practic, această descriere trebuie să fie tu, în câteva rânduri, așa că dont overthink it și nu încerca să pari altcineva.

O secțiune foarte importantă a profilului de LinkedIN pentru o carieră de avocat , ca în viață de altfel, este cea dedicată experienței, care va cuprinde tot parcursul profesional până în prezent. Ok, acum poate te întrebi, sunt student, ce experiență de muncă să am? Ei bine, nu te descuraja, căci acest termen include o gamă destul de variată de activități, nu doar joburi de 8 ore. Astfel, orice activitate de voluntariat ca de exemplu cele din cadrul asociațiilor de studenți, redacție pentru bloguri, reviste sau publicații cu scop juridic, internship sau stagiu de practică (fie el remunerat sau nu, atât în cadrul unei instituții publice sau al unei societăți de avocatură), job part-time își regăsește locul aici și reprezintă un punct de valoare în plus (tip: este bine să profiți de câmpurile oferite de aplicație și să oferiți o descriere cât mai detaliată a fiecărei experiențe – de exemplu, locul, funcția, perioada, activitatea din cadrul acesteia, the more the better).

Pe lângă experiență, în funcție de domeniul la care ne raportăm, și studiile cântăresc mai mult sau mai puțin, așa că următoarea secțiune dedicată formării educaționale necesită și ea atenție. Aceeași recomandare ca cea de dinainte, o prezentare cât mai amănunțită este de preferat, așa că poți include de la profilul liceului, până la specializarea masterului și alte studii, iar mențiunile adiționale cu referire la acestea (instituția de învățământ, durata studiilor, calificative, descrieri, activități) sunt binevenite.

Fie că vorbim de profilul de LinkedIN sau de profilul utilizatorului la modul general, în viața reală, nu putem sări peste partea de hard skills și soft skills.

Prin hard skills ne referim la acele abilități dobândite prin studiu și formare educațională, care sunt atestate în principiu de documente specifice. Acestora le revine secțiunea pentru licențe și certificate, unde îți poți adăuga toate diplomele care dovedesc competențele tale în diverse domenii. Așa că e timpul să scoți de la naftalină toate diplomele care atestă competențele tale, fie ele în limbi străine, IT sau orice alt domeniu, în legătură sau nu cu Dreptul. Acestea pot fi obținute fie în urma unor examene, concursuri de procese simulate sau concursuri de eseuri, a susținerii unor cursuri de specialitate pe categorii de Drept de nișă sau a participării în cadrul unor evenimente academice, precum sesiunile de comunicări științifice sau dezbateri.

Apoi vine rândul soft skills, care reprezintă mai exact abilitățile de interacțiune umană, ce vor fi adăugate în secțiunea de aptitudini și recomandări aka skills&endorsments. Acestea sunt împărțite în top skills, care cuprind punctele forte (opțiunile sunt diverse, însă pentru exemplificare: creativitate, negociere, comunicare, rezolvare de probleme), ariile industriale în care deținem cunoștințe (de exemplu, project management, cercetare, design etc.) și abilitățile interpersonale (aici putem alege dintre comunicare, lucru în echipă, leadership, empatie și multe altele).

Trick: LinkedIN pune la dispoziție câteva chestionare și teste simpatice și ușor de completat, în scopul de a atesta anumite competențe, iar în funcție de profilul utilizatorului, de interesele și abilitățile sale, vine cu recomandări și sugestii.

Nu în ultimul rând, căci reprezintă un aspect la fel de important, avem secțiunea pentru realizări. Aceasta este dedicată limbilor străine cunoscute și, respectiv, a nivelului de cunoaștere și a eventualelor certificate ce atestă acest nivel, precum și rezultatelor obținute în cadrul unor concursuri, teste sau examene, publicațiilor realizate, dar și altor activități ce se potrivesc în această categorie, cum ar fi procese simulate și sesiuni de comunicări științifice.

Ok, avem profilul, ce urmează acum?

La o primă vedere pare că la asta se rezumă activitatea pe LinkedIN, am creat profilul și gata, doar nu vom posta poze din vacanță sau din parc. Într-adevăr, scopul platformei nu este același ca cel al Facebookului sau Instagramului, poate nu avem aceeași varietate de postări, fiind vorba de o platformă orientată către business, dar acest aspect nu echivalează o lipsă de activitate.

Follow & Connect

Ca în cazul aplicațiilor de socializare, și pe LinkedIN putem urmări pagini și crea conexiuni, aspect ce joacă un rol foarte important în ceea ce privește partea de networking. Astfel, poți da un follow societăților de avocatură pentru a fi la curent cu internshipurile oferite de acestea și cu locurile de muncă disponibile, altor companii de a căror activitate ești interesat(ă), dar și instituțiilor de învățământ pentru a afla mai multe despre ofertele educaționale.

În aceeași manieră, îți poți crea foarte ușor conexiuni printre colegi de facultate, de practică sau loc de muncă și, de ce nu, chiar și cu persoane specializate din domeniul juridic pe care le admiri și a căror activitate o urmărești.

Recomandarea noastră este să cauți să-ți lărgești cât mai mult orizontul de cunoștințe și de prieteni din alte domenii, pentru că în domeniul juridic ai nevoie de un cerc larg de oameni în viitor. Că doar nu o să-ți dea de muncă alți avocați, nu? Așadar caută să te duci cât mai conex, ca pe viitor să ai pe ce construi.

Interacționează

Odată cu extinderea intereselor și crearea conexiunilor, automat vei avea și un feed destul de dinamic, plin de postări diverse, din varii domenii, prin care poți afla despre evenimente importante, oferte de angajare sau de practică, publicații, cursuri, realizări profesionale, probleme de actualitate de pe piața avocaturii și nu numai. Cheia pentru a-ți consolida legăturile deja create și pentru a-ți extinde conexiunile este de a fi activ, întrucât o caracteristică a comunității de pe LinkedIN este sprijinul reciproc, iar o carieră de avocat se bazează pe networking.

Deși poate nu pare neapărat cel mai prietenos mediu din cauza orientării sale către domeniul businessului, LinkedIN reunește cumva persoane diferite, cu interese profesionale comune, care își celebrează reușitele. Astfel, este util și chiar plăcut pot spune să urmărești feedul, să reacționezi la postările pe care le apreciezi și, dacă este de interes, chiar să lași un comentariu și să dai un share.

Mai mult, poți folosi LinkedIN ca un mediu informal de a intra în conexiune cu anumite persoane pe care le urmărești: dacă la facultate ești cu dvs. în sus și jos, aici poți fi informal și să legi o legătură bună cu persoanele respective. Din punct de vedere profesional, desigur.

Postează! It’s your time to shine

Activitatea face și ea parte din întregul tău profil de LinkedIN, așa că realizarea unui profil de LinkedIN este de fapt o activitate de lungă durată și un proces continuu. Este important să îți actualizezi constant profilul, așa că nu uita să marchezi și prin postări noile experiențe, studiile finalizate, realizările recente, abilitățile dobândite și evenimentele la care ai participat.

Astfel, profilul tău de LinkedIN va deveni un mini-jurnal al parcursului tău profesional și o reflexie a experienței și capacităților tale, deci nu fi timid(ă) cu postările! În plus, este o senzație foarte plăcută să îți vizualizezi reușitele și chiar să primești reacții și felicitări din partea colegilor tăi și a oamenilor din domeniu în general. Iar pe lângă aceste postări pe care le poți realiza tu, poți primi și recomandări din partea persoanelor cu care ai colaborat și relaționat în cadrul anumitor evenimente sau proiecte în ceea ce privește anumite skilluri ce vor apărea ulterior pe profilul tău și poți oferi și tu la rândul tău recomandări și aprecieri. Gândește-te la aceste recomandări ca la recenziile pentru anumite produse: nu ai cumpăra de exemplu un telefon dacă acesta nu ar avea review-uri favorabile. Astfel, „profită” de ocaziile în care cineva îți lasă un compliment, o apreciere pentru munca pe care ai depus-o pentru ei și cere frumos și o recomandare pe LinkedIN cu privire la acestea.

Nu trebuie să postezi ca o moară stricată tot ceea ce vezi pe la știri sau orice altceva. Ar trebui să ai opinii pertinente.

Concluzie

Dacă până acum nu aveai cont de LinkedIN, sper nu doar că te-am convins să îți faci unul, ci și că acest articol te va ajuta să îți creezi un profil de folos în viitoarea ta carieră de avocat. Însă dacă deja aveai un cont pe aplicație, dar totuși ai citit și ai ajuns la finalul acestui articol, sper ca măcar câteva din aceste sfaturi să te ajute să îți „perfecționezi” profilul astfel încât să obții the best out of it. LinkedIN este o unealtă foarte utilă, care îți poare oferi un boost considerabil pe plan profesional, dacă știi să o utilizezi astfel încât să obții cele mai bune rezultate. În plus, aceste aspecte profesionale vin la pachet și cu alte beneficii mai personale, precum ar fi cunoașterea unor noi persoane și legarea unor prietenii. Așa că, în cazul în care nu te-ai gândit să îți faci încă un cont pe LinkedIN sau ai deja, dar zace în folderul acela de aplicații pe care le folosești din an în Paște, maybe now it is very worth a shot!

Fotografie de inlytics pe Unspalsh

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *