replica rolex Cum poți oferi tichete cadou digitale angajaților tăi? - Avocatoo
⬅ ÎNAPOI

Cum poți oferi tichete cadou digitale angajaților tăi?

Au participat la scrierea acestui articol:Ana-Maria Udriste, Maria Tatiana Radu.

În prezent, ne confruntăm cu o situație destul de interesantă pe piața muncii, anume că angajații sunt tot mai des în căutarea de beneficii extrasalariale, mai degrabă decât un salariu mai mare. În această situație este și oferirea unui tichet cadou digital pentru aceștia. Și cum ne apropiem de Crăciun, când vrem să primim anumite cadouri, ce moment mai propice ar fi?

Ce înseamnă, cum se acordă și care sunt avantajele sunt doar câteva din întrebările la care vom răspunde în articolul acesta.

Ce este un tichet cadou?

În prezent, în România avem Legea nr.165/2018 privind acordarea biletelor de valoare care ne spune că pot fi acordate:

Effective Legal Workshop
 • tichete de masă,
 • tichete cadou,
 • tichete de creșă,
 • tichete culturale

Am tot vorbit despre tichete, însă ce este un card cadou?

Ok, auzi că vorbim de tichete și vouchere. Dar vezi că titlul de mai sus se referă la carduri. Stai puțin. Tichetele nu erau acelea pe care le rupea cineva la casa de marcat când plăteai la magazin?

Iată că nu! Asta pentru că tot legea asta ne zice că noțiunea de ”bilet” sau ”tichet” se referă atât la cele care sunt pe suport de hârtie, cât și la cele care sunt pe suport electronic. Bine ai venit digitalizare și bine te-am găsit, cardule cadou!

Cardul cadou este tot un tichet cadou, numai că este oferit în format electronic, nu fizic. Gândește-te că suntem totuși în anul 2021, imediat 2022 și plătești cu telefonul mobil sau cu ceasul smart pe la POS. Da, cardul cadou este inclusiv contactless, poate fi introdus în wallet și plătești cu el ca și cum ar fi un card normal.

Să nu confundăm noțiunea de ”card cadou” de aici cu acele carduri cadou pe care le poți cumpăra la diverși comercianți, precum Zara, Lidl, Altex etc, unde ai o sumă de bani pe care o poți folosi în magazinul respectiv. Cardul cadoul din acest material reprezintă tichetele cadou pe suport electronic: adică digitalizarea acelor vechi tichete printate pe care le poți oferi angajaților tăi cu ocazia diverselor evenimente sociale.

Ca să înțelegi exact la ce ne referim, îți arătăm mai jos un pic.

Acesta este un tichet-cadou pe care îl ofereai în trecut angajaților, pe suport hârtie. Pentru că ne-am digitalizat, acum avem cardul cadou, care înlocuiește practic tichetele pe suport hârtie și le aduce în 2021, cum vom vedea mai jos.

Iar ăsta este unul din marile avantaje pentru tine ca angajator: în loc să stai să pui fiecare angajat să semneze că a primit bonurile în format fizic, doar faci un ordin de plată către Edenred și ei virează sumele de bani corespunzătoare pe fiecare card al angajatului. 

Când poți să acorzi un tichet cadou angajaților tăi?

Teoretic ai spune că atunci când vrei să faci cadou cuiva. Afirmația asta nu e chiar foarte departe de adevăr, însă o să vedem că avem niște limitări. Tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate, ocazional, angajaților pentru diverse evenimente sociale, prevăzute de lege, pe parcursul unui an (art. 15 alin. 1 din Legea 165/2018).

Așadar, hai să vedem și care sunt aceste evenimente prevăzute de lege. Conform Codului Fiscal (art. 76, alin. 4), avem următoarele zile pentru care poți oferi un card cadou angajaților tăi sau copiilor minori ai acestora:

 • de 8 martie, pentru persoanele de sex feminin;
 • de Paște, atât pentru salariați, cât și pentru copiii lor minori;
 • de 1 iunie pentru copiii minori; și
 • de Crăciun, sau cu ocazia sărbătorilor similare ale altor culte religioase, când se pot acorda atât salariaților, cât și copiilor minori ai acestora.

Asta nu înseamnă că nu poți oferi un tichet cadou și în afara acestor zile, doar că nu vei mai beneficia de aceleași avantaje fiscale. 

Care este valoarea unui tichet cadou?

Suna pe care o poți acorda angajaților tăi poate fi oricât de mare pentru că nu te împiedică nimeni să îi răsplătești după cum consideri tu.

Suma încărcată pe un card electronic sub formă de tichete cadou și care beneficiază de avantaje fiscale este de 150 de lei. Această valoare este neimpozabilă și netaxabilă. Adică? Angajatul o primește în întregime fără ca angajatorul să mai rețină și plătească taxele și impozite pe ea. Asta pentru că în România angajatorul suportă contribuțiile și pentru angajat și pentru angajator (când te-ai uitat ultima oară pe un fluturaș de salariu?). Asta înseamnă că pentru o sumă maximă de 150 de lei per evenimente per persoană, angajatorul nu plătește nimic extra, ba mai mult, își deduce aceste cheltuieli (win-win 😉).

Cum adică ”încarci” cardul cadou?

Spre deosebire de tichetele cadou clasice, care sunt tipărite pe suport fizic, aici practic oferi angajaților tăi un card, despre care îți vom povesti mai jos cum funcționează, pe care îl ”încarci” cu o anumită sumă la fiecare eveniment. 

Dacă îți este neclar, du-te iarăși la imaginea cu tichete cadou pe format de hârtie vs tichete cadou pe suport electronic. În loc să stai să dai angajaților tăi tichete fizice de fiecare dată, vei încarcă suma respectivă pe card.

Ce se întâmplă dacă vrei să oferi angajaților mai mult de 150 de lei?

Te-am băgat un pic în ceață? Stai că o scoatem acum la capăt. Am zis mai sus de 150 de lei. Dar poate că tu vrei să oferi angajaților tăi cu ocazia Crăciunul o sumă mai mare, de 400 lei, ca un bonus de final de an. 

Aici ești în avantaj. Pentru că din acești 400 de lei oferiți pe cardul cadou, 150 de lei neimpozabili și vor fi primiți ca sumă netă, iar restul de 250 de lei (diferența dintre suma totală de 400 de lei și valoarea nesupusă taxelor și impozitelor, cea de 150 de lei) vor fi impozitați normal. Asta înseamnă că nu vei plăti contribuțiile pentru toți cei 400 de lei per angajat, ci doar pentru cei 250 de lei diferență.

Dacă înmulțești asta cu mai mulți angajați … am putea spune că ajungem, din nou, la un win-win. :) Mai mult, decât să faci OP-uri cu bonusuri pentru fiecare angajat, nu mai bine faci o singură plată către Edenred și ei se ocupă de tot? 

Poți să acorzi aceste tichete cadou și cu alte ocazii?

Noi ne-am referit mai sus la cele 4 evenimente pe care le menționează Codul Fiscal. Tu poți să acorzi tichete cadou pe suport electronic și în afara acestor evenimente, spre exemplu când compania ta aniversează încă un an de la existență.

Diferența este că beneficiile fiscale se rezumă doar la evenimentele menționate în Codul Fiscal. 

De ce ai alege un tichet cadou pe suport electronic în locul unui tichet cadou pe suport hârtie pentru angajații tăi? 

Pentru că mai peste tot plătești cu telefonul mobil sau cu un card contactless, să fim serioși. Până și alocațiile elevilor sunt acum virate pe card (deși am o umbră de nostalgie după carnetele de cecuri, ca să fiu sinceră).

Pe lângă facilitățile fiscale despre care am amintit mai sus, cardul cadou oferă angajaților acces la o rețea diversificată de comercianți și poate fi folosit chiar și online

În plus, un alt avantaj este că poate fi adăugat în aplicații pentru plata cu telefonul, precum Apple Pay, Edenred Pay sau Google Pay, simplu și rapid. E un card modern, securizat și ușor de folosit, cardul fiind emis sub licența Mastercard și nu există comisioane sau taxe percepute  de la utilizatori. Bineînțeles, angajații tăi nu vor putea ”scoate” de la ATM bani de pe cardul cadou și nici nu îl vor putea alimenta ei. 


Descarcă mai jos ghidul pe care l-am pregătit împreună cu cei de la Edenred pentru tine și pentru angajații tăi.

Ce poate un angajat să cumpere cu aceste tichete cadou electronice?

Suma disponibilă pe card poate fi folosită la partenerii comercianţi care acceptă la plată tichete cadou pe card. Mai mult, dacă cumva achiziţia depășește suma disponibilă, angajatul poate suporta diferența din banii proprii. 

De exemplu, dacă un angajat dorește să își cumpere un aspirator de 300 de lei de pe un site care acceptă plata cu tichete cadou pe card, atunci poate achita, spre exemplu, 150 de lei din suma  primită de la angajator, urmând ca restul de 150 de lei să îi plătească separat din banii proprii.

Suma aceasta trebuie cheltuită doar la anumiți parteneri sau putem da cu cardul pe oriunde?

Atunci când oferi un card cadou, angajatul poate să cheltuie suma respectivă, în funcție de preferințele, nevoile și dorințele sale: haine, bijuterii, produse cosmetice, electrocasnice, produse IT etc. Tot ce trebuie să facă este să consulte lista cu partenerii comerciali ai Edenred (pe care îi găsește aici) și să vadă ce îi face cu ochiul de acolo. 

Ești obligat să dai acești 150 de lei?

Aici avem mereu veșnica discuție: este obligat un angajator să ofere aceste tichete cadou electronice? Pentru că apar discuții în practică: X care lucrează la compania Y a primit card cadou. Eu de ce nu am primit?

Ca să vedem exact, hai să mergem la textul de lege. Legea 165/2018 ne spune la art. 2, alin. 1 că: „În sensul prezentei legi, biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.”

Ce înțelegem de aici? Că un angajator poate, are opțiunea de a alege dacă dorește să ofere oricare din tipurile de tichete enumerate mai sus, printre care și cardul cu tichete cadou.  Așadar, nu ești obligat să oferi un tichet cadou pentru angajați, dar este un mod foarte bun de a-i recompensa cu ocazia diferitelor evenimente.

Daaaaaaar de la începutul pandemiei, în 2020, din ce în ce mai multe companii au început să acorde tichete cadou pentru angajați, deci conceptul se extinde. Asta pentru că ai beneficii extra pentru a putea deduce acele cheltuieli, care sunt importante în contextul optimizării fiscale și mai mult, așa oferi angajaților tăi o recompensă de care ei se vor bucura și astfel îi ții aproape.

În cât timp ar trebui cheltuiți banii de pe card?

De principiu, Codul fiscal și Legea 165/2018 nu oferă o dată limită până la care angajatul poate să folosească aceste tichet cadou primit pe card.

Cât timp este valabilă suma depinde de momentul la care a fost încărcată pe card și dacă există cumva modificări prin lege. Suma poate fi cheltuită într-o perioadă de 12 luni de la data încărcării pe card. 

Short Q&A pentru angajații tăi

Ok, poate că pe tine te-am convins care sunt avantajele dacă oferi angajaților tăi un card pentru tichetele cadou, dar hai să vedem și care sunt cele mai frecvente nelămuriri pe care le au angajații tăi în general când vine vorba de aceste sume. 

Poți să le dai acest material să-l citească și o să fie mult mai lămuriți.

Sunt obligat să cheltuiesc toată suma o dată?

Avem o veste bună: nu trebuie să cheltui toată sumă o dată.  Acest card cadou funcționează pe principiul unui card de debit normal. Ai o sumă pe el pe care o poți cheltui în decursul perioadei sale de valabilitate, în funcție de momentul în care a fost alimentat de angajator.

Așadar, dacă ți-a făcut cu ochiul o veioză de 60 de lei dintr-un magazin partener, o poți cumpăra doar pe aceasta, iar luna viitoare să iei de 90 de lei un pulover frumos. Sau de 70 de lei o bluză și de 20 de lei o lumânare parfumată. Totul depinde de tine.

Pot face plăți la mai mulți comercianți din suma disponibilă?

Da! Exact ca în cazul de mai sus, poți să cheltui suma disponibilă la mai mulți comercianți, în funcție de preferințe. Poți să iei un toaster de 40 de lei de la un magazin, un tricou de la un alt magazin și de restul bomboane pentru bradul de Crăciun. 

Iar dacă ceea ce-ți dorești depășește ca sumă ce ți-a mai rămas pe card, poți plăti tu diferența din buzunarul tău (chiar și virtual, cu un card).

Pot să strâng banii pe card și să cumpăr ceva de valoarea tuturor celor 4 ocazii?

Depinde doar de cum îți faci tu bugetarea propriilor tale dorințe. Dacă știi, spre exemplu, că angajatorul tău oferă tichete cadou pentru toate cele 4 evenimente de care vorbeam la început (8 martie, 1 iunie, Crăciun și Paște), poți alege să strângi până în decembrie toată suma oferită de angajator și să îți iei un cadou atunci. 

Doar că trebuie să fii mereu atent să nu depășești valabilitatea sumei respective, că ar fi păcat (și nu, nu se reportează de la un an la altul).

Pe scurt, care sunt beneficiile unui tichet cadou electronic?

Ca să punem punctul de i, ca angajator ar trebui să iei serios în considerare să oferi angajaților tăi un card de tichete cadou, mai ales acum în preajma sărbătorilor, pentru că:

 • este o sumă deductibilă în limita a 5% din valoare cheltuielilor cu salariile personalului
 • nu este o sumă impozabilă sau taxabilă în limita a 150 de lei per eveniment/persoană
 • este mai ușor de gestionat decât să faci OP-uri de plată pentru bonusuri salariale şi mult mai avantajos din punct de vedere fiscal
 • angajații tăi pot folosi aceste sume oriunde doresc în rețeaua de parteneri
 • se integrează facil cu sistemele de plată moderne (sunt contactless și pot fi înrolate în aplicații pentru plata cu telefonul)
 • te ajută să recompensezi angajații şi te scutesc de bătăi de cap cu logistica

Pentru mai multe detalii accesează https://www.edenred.ro/ro/edenred-cadou-card.Acest articol este scris în parteneriat cu cei de la Edenred care vine în sprijinul IMM-urilor ce vor să-și recompenseze angajații și să le ofere beneficii extrasalariale. Indiferent că ai o companie mică, medie sau mare, găsești la Edenred o modalitate prin care să faci un angajat fericit.

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.