Untitled design

Cum să te prezinți la un interviu- Tips&Tricks

5 minute • Cristina Cucoanis • 07 mai 2018


Oricare ar fi cariera pe care urmează să o îmbrățișezi, interviurile vor face parte din viața ta academică, reprezentând fie un impediement, fie o șansă. Astfel, este important să treci prin filtrul gândirii diferite ipostaze în care poți fi pus, răspunsurile cu care le-ai putea face față și, cel mai important, să conștientizezi legătura crucială dintre modul în care se va desfășura un astfel de interviu și cum te-ai prezentat în cadrul CV-ului sau prin scrisoarea de intenție. Trebuie reținut că nu există o cheie a succesului pentru cum să te prezinți la un interviu, însă există câteva elemente esențiale pe care cel din fața ta, oricine ar fi, le caută în candidatul ideal.

  • Pentru început, este foarte important ca modul prin care te recomanzi în CV sau în scrisoarea de intenție să fie veridic. În caz contrar, dacă din timpul interviului reiese altfel decât tu cu propriile-ți cuvinte te-ai descris (spre exemplu, te-ai descris ca o persoană care face față cu ușurință provocărilor, însă se vede că atmosfera de interviu te copleșește), s-ar putea ca intervievatorul să-și ridice niște semne de întrebare în legătură cu credibilitatea de care dispui, ceea ce ar fi un deal-breaker din oficiu. Nu toată lumea trebuie să preia șablonul standard de “persoană sociabilă, deschisă, cu spirit de lucru în echipă” pentru a reuși. Ești timid/timidă? Nu înseamnă că ai de pierdut, îmbrățișează-ți personalitatea și transformă orice dificultate într-o calitate, însă acest subiect va fi abordat pe larg mai jos.
  • Alt aspect demn de prezentat este acela al calității răspunsurilor pe care le oferi. Regula de aur în materie este să nu rămâi niciodată fără replică. Uneori te poți regăsi în situația în care să nu îți găsești cuvintele la întrebări ca “Unde te vezi peste 10 ani?” sau “Care crezi că sunt punctele tale forte?”, însă important este să alcătuiești un răspuns, chiar dacă în alte circumstanțe ai fi găsit asocierea perfectă de cuvinte, întrucât intervievatorul urmărește să faci față întrebărilor pe care ți le adresează. Cât despre întrebările solicitante, cum ar fi “De ce consideri că tu ar trebui să ocupi postul și nu altcineva?”, joacă-te fără teamă cu răspunsul, rezumă-ți calitățile și alătură-le situații dificile peste care ai trecut datorită acestor calități.

⇒Aprofundând tema răspunsurilor, de asemenea îți acordă un avantaj răspunsurile dezvoltate, argumentate, care să transmită un mesaj despre tine chiar și când ți se spune să te descrii în trei cuvinte. Îmbracă-le în forma “mă consider o persoană…, deoarece…”, fără a pierde însă esențialul mesajului pe care îl transmiți.

  • Când ți se cere să vorbești despre defectele tale, ești pus pe un teren minat. Te gândești probabil că tot ce spui poate fi folosit împotriva ta, însă soluția nu este să alegi să expui niște defecte nesemnificative. În această situație, de asemenea, evită să folosești adjective, vorbește puțin despre defectele pe care crezi că le ai și adaugă situații ori momente din viața ta în care ai reușit să le învingi sau să le ameliorezi, sau cum plănuiești să le înfrângi. Poți ajunge chiar să te recomanzi prin intermediul defectelor, expunând cum pot fi transformate în calități (spre exemplu, cum încăpățânarea te face să fii perseverent în ceea ce faci). Să înțelegi cum să îți controlezi anumite aspecte ale personalității denotă sinceritate, luciditate, cunoaștere de sine și deschidere.
  • Intervievatorii se pot focusa pe întrebări legate de CV-ul tău, de activitățile pe care le-ai desfășurat, de oamenii pe care i-ai întâlnit și de experiențele din care ai avut de învățat. În această ipoteză, întrebările se nasc chiar din curiozitate și ți se oferă o șansă largă de a aduce în discuție evenimente ale căror urmări te-au ajutat în dezvoltarea ta personală și care pot fi relevante pentru poziția la care aspiri.
  • Dacă ești pus în situația să vorbești despre o situație dificilă pe care ai gestionat-o bine, nu te adânci în gânduri pentru a căuta o situație impresionantă în care te-ai descurcat admirabil, întrucât riști să te pierzi și să nu poți alcătui un răspuns. Poți alege orice situație care te-a pus în dificultate din care reiese că dobândești anumite calități care interesează.

Dacă vreodată nu înțelegi întrebarea, cere să fie repetată, iar dacă ai nevoie de puțin timp de gândire, solicită-l. Persoana din fața ta fost și ea la rândul ei în locul tău și nu caută o performanță mecanică de a răspunde la întrebări, ci răpunsuri de calitate, formulate cu claritate și perspicacitate, care să întărească prezentarea cuprinsă în CV.

  • Pe final aduc în discuție necesitatea contactului vizual, întrucât cum cel care ține interviul este atent la tine, și tu trebuie să fii atent la ce îți transmite atitudinea sa. Dacă mai multe persoane îți țin interviu, încearcă să faci contact vizual cu toți, fără a exagera prin mișcări foarte bruște ale capului, iar nu doar cu cel care îți adresează întrebarea.
Sfatul meu? Intră pe ușă înainte să te simți pregătit, lasă deoparte răspunsurile studiate de acasă în fața oglinzii și recomandă-te cu încredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *