images

De ce sunt importante termenii și condițiile pentru un site?

4 minute • Laura Diaconescu • 21 iulie 2017


Pagina de termeni și condiții reprezintă o metodă de siguranță; este acea informație și avertizare de care ai nevoie. Practic reprezintă un contract virtual care se încheie între vânzător și cumpărător și stabilește anumite limite în care se desfășoară tranzacția de vânzare-cumpărare între cele două părți, precum și drepturile și obligațiile acestora.
Site-urile nu sunt obligate, prin lege,  să aibă o pagină de termeni și condiții.
De ce este importantă o astfel de pagină?
▪ Previne abuzurile.
Pagina de termeni și condiții te ajută să eviți confuziile și neînțelegerile, precum și să te protejezi de posibilele abuzuri din partea clienților și a utilizatorilor site-ului tău.
În esență, acest contract garantează calitatea produselor și conținutului din site, iar dacă acestea nu sunt respectate, utilizatorul poate face reclamație la ANPC.
În cazul în care ești reclamat la ANPC pentru practici abuzive, te poți apăra inclusiv cu ajutorul paginii  de termeni și condiții.
▪ Stabilește drepturile de autor.
Design-ul, conținutul, logo-urile, numele produselor și numele afacerii sunt elemente care trebuie specificate în pagina cu termeni și condiții, pentru a stabili drepturile de autor.
▪ Stabilește legea aplicabilă precum și modul de soluționare a litigiilor.
Este important să se menționeze unde operează un site, prin prisma legii aplicate. De exemplu, dacă legea care se aplică este cea românească, se poate menționa ”Prezentul document este supus legii române”.
▪ O pagină în conformitate cu legea te poate scuti de amenzi.
 
Termenii și condițiile conțin un ghid practic despre cum se desfășoară procesul de vânzare pe site-ul respectiv, detaliază pașii pe care cumpărătorul trebuie să îi facă pentru a ajunge în posesia produsului. Mai mult decât atât pentru fiecare pas în parte, magazinul online trebuie să aibă definită o procedură clară ce trebuie și ea cuprinsă în secțiunea de Termeni și condiții.
Ce trebuie să conțină pagina Termeni și condiții?
Nu există o reglementare pentru ce informații trebuie să apară pe această pagină; fiecare site are propria lege, însă există o condiție, și anume să nu fie încălcată vreo lege.
În general, pagina de termeni și condiții cuprinde următoarele elemente:

  • Definirea unor termeni ( cuvinte și fraze importante)
  • Datele de identificare ale firmei (denumirea, adresa, cod fiscal, cont etc)
  • Drepturile și obligațiile cumpărătorului ( obligația de a nu furniza informații false; dreptul de a modifica sau șterge contul utilizatorului din motive specifice)
  • Drepturile și obligațiile vânzătorului ( dreptul de a modifica conținutul site-ului)
  • Informații despre produsele/ serviciile comercializate pe site
  • Politica de plată și facturare ( modalitățile de plată și facturare, obligația cumpărătorului de a furniza toate datele pentru a putea elibera factura conform legii)
  • Politica de livrare
  • Politica de returnare a produselor (Ordonanța de urgență nr. 34/2014)
  • Politica de garantare ( OG nr 130/ 2000 cu privire la garanții și returnare)
  • Politica referitoare la promoții
  • Politica de confidențialitate privitoare la prelucrarea datelor cu caracter personal și modul de gestionare a acestora, precum și scopul pentru care se cer datele
  • Politica de informare despre cookie-uri.

 
Ce poți pierde dacă nu ai termenii și condițiile în conformitate cu legislația?
Pe lânga prejudiciul de imagine pe care ți-l aduce publicitatea negativă născută dintr-o astfel de situație, comercianții pierd bani, întrucat amenzile practicate de ANPC pentru practicile comerciale abuzive sunt cuprinse între 2.000 lei și 20.000 lei, iar în unele situații pot  pierde chiar afacerea, dacă ANPC dispune închiderea unității comerciale.
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *