NCPC cheltuieli de judecata

Dezlegare. Obligarea la cheltuieli de judecata generate de un alt litigiu solutionat definitiv.

2 minute • Ana-Maria Udriste • 18 septembrie 2017


În şedinţa din 18 septembrie 2017, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept în materie civilă, legal constituit în fiecare dintre cauze, a soluţionat sesizările în vederea pronunţării unor hotărâri prealabile pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, fiind pronunţate următoarele soluţii:
Decizia nr. 59  în dosarul nr.767/1/2017
Admite sesizarea formulată de Tribunalul Bucureşti – Secţia a V-a civilă în dosarul nr. 18858/4/2015, privind pronunţarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabileşte că:

 În cauzele având ca obiect obligarea pârâtului la suportarea pretenției constând în cheltuielile de judecată generate de un alt litigiu soluționat definitiv, dispoziţiile art. 453 alin. (1) din Codul de procedură civilă rămân aplicabile.

Potrivit JURIO, dispozitiile art. 453 CPC prevad:

Articolul 453

Acordarea cheltuielilor de judecată

(1) Partea care pierde procesul va fi obligată, la cererea părţii care a câştigat, să îi plătească acesteia cheltuieli de judecată.
(2) Când cererea a fost admisă numai în parte, judecătorii vor stabili măsura în care fiecare dintre părţi poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată. Dacă este cazul, judecătorii vor putea dispune compensarea cheltuielilor de judecată.

Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunţată în şedinţă publică, astăzi, 18 septembrie 2017.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *