Francesca M. Healy

Discovering Europe și #freeinterrail oferă bilete gratuite de tren în Europa

5 minute • Bianca Maria Barbu • 05 iunie 2018


Inițial doar o idee îndrăzneață prezentată și anterior într-un articol pe site-ul Avocatoo, planul european a prins contur mai repede decât ne-am fi așteptat.

Astfel, la propunerea Parlamentului European, Comisia Europeană a inițiat un proiect pilot,  #freeinterrail, prin care 15 000 de tineri vor putea circula gratuit cu trenul începând cu această vară.Proiectului i-au fost acordate 12 milioane de euro din bugetul pe anul 2018 al UE.

În primul rând, noul plan al Uniunii Europene constă în acordarea de bilete gratuite pentru transportul feroviar cetățenilor statelor membre ale Uniunii Europene sau celor care au rezidența legală pe teritoriul Uniunii Europene. În al doilea rând, aceștia trebuie să fie născuți în anul 2000 sau să împlinească până la 1 iulie anul curent vârsta de 18 ani.

Rețeaua feroviară a Uniunii Europene, Interrail, oferă două tipuri de bilete: global pass (acces la toate cele 30 de țări participante)-detalii aici și one-country pass (o țară la alegere selectată în momentul când se cumpără biletul). Proiectul pilot, #freeinterrail, prin planul propus de Uniunea Europeana, va oferi tinerilor global pass.

Proiectul se aplică inclusiv persoanelor din Lituania, Estonia, Letonia, Malta și Cipru, care încă nu fac parte din rețeaua Interrail (pentru acestea se va opta pentru mijloace de transport alternative). Similar acestor țări și Marea Britanie va beneficia de proiect, însă doar în primul an al acestuia, având în vedere Brexitul.

Pe 24 mai Comisia Europeana a lansat un site, care conține toate detaliile despre acest proiect, dar și condițiile care trebuie îndeplinite pentru a putea fi parte în acest program. Proiectul pilot va dura până în anul 2020 cu probabilitate de prelungire în cazul în care înregistrează succes printre participanți.
Când pot aplica? Începând cu 12 iunie 2018 și până pe 26 iunie 2018.
Unde pot aplica? https://europa.eu/youth/EU_en
Condiții pentru programul #freeinterrail:
• Cetățean al unei țări membre UE sau rezident legal al unei țări membre UE;
• Să fie născut în anul 2000 sau să împlinească 18 ani în intervalul 1 iulie 2017-1 iulie 2018;
• Să completeze pe site numărul de pe cartea de identitate sau pașaport;
• Să răspundă la un chestionar cu privire la patrimoniul cultural european, alegerile din Parlamentul European și Parlamentul European al Tinerilor;
• Să aibă dorința de a deveni ambasador al DiscoverEU (sau în termeni mai accesibili: să facă publice pe rețelele de socializare experiențe din călătorie și să pună la dispoziția DiscoverEU poze pentru expozițiile ținute la Parlamentul European);
• Să plănuiască să-și înceapă călătoria între 9 iulie și 30 septembrie 2018;
• Să plănuiască să călătorească de la 1 zi până la 30 de zile inclusiv;
• Să plănuiască să călătorească într-o țară sau 4 țări maxim;
Înscrierile se fac pentru o singură persoană ori pentru un grup de cel mult 5 persoane prin completarea unei aplicații online. Pentru grupuri înscrierea se va face de către conducătorul grupului, care va completa aplicația și va răspunde la chestionar. Acesta va primi coduri pentru toți membri și apoi fiecare își va completa datele personale.
Reguli pentru aplicația#freeinterrail:
• Se vor selecta 15 000 de candidați;
• Se va circula, în principiu, doar cu trenul;
• Trebuie îndeplinite condițiile mai sus amintite;
• Se urmăresc întâi condițiile de eligibilitate, apoi condiția testului (chestionarului);
• Comisia de evaluare constituită din oficiali ai Comisiei Europene va decide în funcție de rezultatele testelor, dar și de cota per naționalitate;
• Costurile pentru acomodare, asigurări și necesitate vor fi suportate de participanți;
• Biletele vor fi în valoare de până la 255 de euro;
• Biletele vor fi doar pentru clasa a IIa;
• Fiecare persoană poate aplica o singură dată;
Toate regulile se găsesc aici.
Despre călătorie:
Odată ce biletele au fost achiziționate, planificarea călătoriei ține de preferințele fiecăruia. Astfel, urmărind site-uri specializate de booking, va trebui să găsiți cazare și mai apoi să vă creați un program cu ce veți vizita. Ar fi de preferat să vă documentați despre obiectivele turistice și poate chiar să luați bilete în avans. Pentru acest pas tinerii sunt îndemnați să se lase ghidați de aventurierul din interior.
DiscoverEU promite experiențe de neuitat pentru cei care aleg să se înscrie în acest program, mai ales că anul 2018 este și anul patrimoniului cultural european, ceea ce înseamnă că vor avea loc evenimente speciale pentru această sărbătoare peste tot în Europa.
De asemenea, transportul feroviar permite entuziaștilor să observe și să se bucure îndeaproape de peisaje, iar, în cazul în care acesta nu este posibil, tinerii pot opta pentru autobuz sau feribot și, excepțional, chiar și pentru avion.

Bibliografie:
http://www.europarl.europa.eu/news/ro/press-room/20180524IPR04242/discovering-europe-free-eu-rail-pass-for-18-year-olds
http://gotmybackpack.com/travel-resources/eu-free-interrail-pass-application/
http://europa.eu/youth/discovereu_en

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *