erik mclean U Vu r6qyyU unsplash 2 1 scaled 1

Dreptul în 6 filme și seriale: ce ar trebui să vezi dacă ești student la Drept

11 minute • Nina Vărzaru • 19 februarie 2021


Nimic nu se compară cu un film sau cu un episod dintr-un serial bun după o zi de muncă, nu? Dar ți s-a întâmplat să petreci atât de mult timp pe platforme de streaming ca Netflix sau HBO Go, încât să nu mai știi la ce să te uiți? De aceea, ți-am pregătit o listă cu 6 filme și seriale de urmărit dacă ești student la Drept sau dacă vrei să afli mai multe despre domeniul juridic.

1. The Lincoln Lawyer (2011)

Filmul prezintă povestea unui avocat excentric al cărui singur interes pare la o primă vedere obținerea celor mai mari onorarii. Dar cum reușește să le obțină și cu  ce se ocupă acest avocat? Ei bine, și-a construit întreaga carieră și reputație apărând criminali cărora  reușește să le obțină sentințe cât mai favorabile. Este mulțumit de reputația pe care o are la început. Atât de mulțumit, încât numărul lui de înmatriculare este “ntguilty’’.

Image result for not guilty license plate

Filmul nu este tocmai cel mai realist, în sensul în care avocatul nostru reușește să facă înțelegeri cu procurorii și să îi convingă de fiecare dată să i le accepte, lucru care nu se întâmplă în viața reală. Își atinge de fiecare dată scopurile și organizează probele în favoarea clienților lui. Pare că toată lumea se învârte în jurul lui. Nu ține cont de moralitate la început, până la urmă le oferă pedepse mai scurte unor criminali și se luptă pentru eliberarea lor. Se ghidează după principiul potrivit căruia toți criminalii pledează drept nevinovați, nici nu crede că ar putea reprezenta vreodată un om nevinovat.

Totuși, situația se schimbă când realizează că a băgat un client nevinovat în închisoare. Punctul culminant este în momentul în care își amintește de cazul acela și corelează informațiile cu un caz în desfășurare. Percepția avocatului asupra ideii de dreptate se modifică fundamental în momentul în care descoperă că bărbatul pe care îl apăra era cel din spatele crimei de care fusese acuzat clientul nevinovat. Dintr-o dată, avocatul începe să vadă dreptul ca pe ceva mai mult decât un job aducător de venituri colosale, începe să înțeleagă ce efecte aveau de fapt sentințele mai scurte pe care le obținea și își canalizează toate eforturile în demascarea și pedepsirea propriului client.

Dacă te pasionează dreptul penal și îți plac filmele cu crime, atunci ai putea să treci The Lincoln Lawyer pe lista ta și să vezi toată evoluția avocatului. Dacă studiezi deja dreptul sau dacă vrei să o faci și rezonezi cu viziunea inițială a avocatului, filmul îți va arăta exact contrariul, și anume că practicarea dreptului nu se rezumă doar la a avea cele mai elegante haine și a conduce cea mai scumpă mașină. Dreptul înseamnă apărarea intereselor generale și sancționarea celor care ar putea constitui un pericol pentru ceilalți.

2. Devil’s advocate (1997)

Urmează încă un film cu avocați. De data asta, un film cu Al Pacino și Keanu Reeves în rolurile principale care își propune să arate cât de puternic poate fi orgoliul. Povestea clasică: cel mai bun avocat în prim-plan, care nu pierde niciodată și care își dorește câștigul cu orice preț. Se bucură de popularitate într-un oraș mic din Statele Unite și i se schimbă radical viața când i se oferă din senin un post la o casă de avocatură New York.

Ce trebuie să facă acolo? Ce făcea și înainte, adică să ajute criminalii să scape nevinovați. Știe că cei pe care îi apără sunt cât se poate de vinovați, dar continuă să îi apere. Are mustrări de conștiință,  simte că ceea ce face nu este corect, dar atunci de ce nu se oprește? Pentru că nu poate accepta ideea ca el însuși, cel care câștigă mereu, să piardă un caz.

Odată cu mutarea la New York, apar și primele avantaje: un apartament mai mare decât al celorlalți angajați, un șef parcă prea dornic să îl ajute, în sensul în care îi plătește toate cheltuielile. Se oferă să îi pună la dispoziție tot ce are nevoie, îi ascultă chiar și grijile și vrea să îl facă partener aproape din prima. Hai să fim serioși, cine face asta de pe azi pe mâine?! În ciuda acestor avantaje, soția i se îmbolnăvește din cauza singurătății și chiar șeful îi spune că este în regulă să renunțe la caz ca să aibă grijă de ea. Dar ce răspunde avocatul nostru? Că nu s-ar putea ierta dacă ar pierde cazul și soția lui s-ar face bine. Nimic nu contează mai mult decât păstrarea succesului de care se bucură, decât imaginea pe care o avea în fața celorlalți.

Devil’s advocate pune în lumină, deci, pe de-o parte, efectele celui mai puternic drog pe care omul îl cunoaște, și anume iubirea propriei persoane și pe de altă parte, ce se întâmplă când principiile morale sunt înlocuite complet de dorința de succes. Nu îți rămâne decât să te uiți la film și să observi cât de ușor legea poate fi interpretată contrar scopului ei principal, apărarea intereselor generale,  în vederea obținerii de avantaje personale.

3. Extremely Wicked, Shockingly Evil and Vile (2019)

Am vorbit de seriale și filme care surprind poveștile celor mai buni avocați, acum trebuie să includem în lista noastră și cele mai neobișnuite procese. Un astfel de proces este și cel în care a fost judecat Ted Bundy, cunoscutul criminal în serie cu personalitate multiplă. De-a dreptul surprinzător la acest film este că te va face să vezi latura umană a acestui bărbat, acuzat pentru uciderea a 30 de femei, te va face chiar să empatizezi cu el. Mai mult decât atât, cel care îl interpretează este chiar Zac Efron, nu te așteptai la asta, nu?!

Prin ce este acest proces diferit de oricare altul? Ei bine, Ted Bundy, care studia dreptul înainte să fie acuzat, își critică avocații și reușește în acest fel să se reprezinte singur. Mai mult decât atât, întreg procesul a stârnit curiozitatea opiniei publice în așa măsură, încât a ajuns să fie difuzat la televizor. Dacă nu ai cunoaște istoria reală, mai că ai putea crede că Ted Bundy este de fapt nevinovat.

Pe lângă faptul că reușește să invoce argumente logice care par în favoarea lui, se ceartă cu judecătorul în direct, ceea ce face din întreg procesul un spectacol savuros. Filmul reușește să transmită și ideea că aparențele înșală prin modul în care este construit profilul criminalului. Filmul îl surprinde în ipostaza de iubit, tată și student, astfel încât la început nu ai bănui ce  ascunde. Nu te-ai gândi că un astfel de om, aproape charismatic, ar fi capabil de omucidere în moduri brutale.

Cu siguranță că acest film este potrivit pentru cei interesați de criminologie și de psihologia crimei.

4. Mindhunter (2017)

Un alt serial interesant pentru cei pasionați de drept penal și criminologie este Mindhunter. Serialul are în centru un agent FBI care vrea să își extindă cunoștințele și în psihologia criminalului. Astfel, fiecare episod surprinde întâlnirea dintre el, un coleg de-al său și un criminal în serie.

Ceea ce este cu adevărat interesant la acest serial este că prezintă circumstanțele care i-au determinat pe criminali să ajungă să comită omoruri. Reușește să transmită ideea că un om nu se naște criminal, ci devine unul pe parcursul vieții. Există întotdeauna cauze în spatele tuturor acțiunilor noastre. Acționăm în funcție de circumstanțele în care am trăit. Asta susțin cei doi agenți, care intervievează, alături de o psihologă, criminali în serie.

Care este scopul acestor întâlniri și cine sunt de fapt agenții? Cei doi vor să descopere un tipar al criminalilor și ce anume îi determină să ajungă până la crimă, tocmai pentru a putea preveni cât mai multe în viitor. Holden Ford și Bill Tench caută să înțeleagă cum funcționează  psihicul uman înainte să acuze, interpretând acțiunile criminale într-un raport de cauzalitate. Până la urmă putem fi de acord asupra faptului că dreptul nu presupune doar norme.

Este necesar să înțelegi contextul din spatele unei legi, ce anume a condus la adoptarea unei anumite reguli generale. Ei bine, exact asta o să îți arate serialul, și anume cât de complex este domeniul juridic. Bun, închidem criminalii pentru că sunt periculoși, dar de ce ajung să fie periculoși? Sună interesant, nu?

5. The reader (2008)

Cu Kate Winslet și Ralph Fiennes în rolurile principale, The reader își concentrează acțiunea în jurul unei relații de iubire dintre un adolescent de 15 ani, care va ajunge avocat, și o femeie de 36 de ani, care va fi acuzată de crimă împotriva umanității, dar, bineînțeles, mai târziu. La începutul filmului relația dintre ei este una cât se poate de interesantă, în ciuda diferenței de vârstă, pare că se înțeleg. Cei doi se întâlneau în apartamentul ei, unde tânărul îi citea povești și călătoreau împreună.

Dar, după un timp, încep să se îndepărteze din ce în ce mai mult unul de altul și fiecare o să își vadă de viață. El o să ajungă student la Drept și va participa, în timpul unui seminar, la judecarea procesului ei. Proba pe baza căreia urma să fie condamnată era un raport din seara desfășurării crimei. Urmează să vezi care crimă. Și ea era acuzată că ar fi scris raportul. Dar putea ea oare să scrie raportul în cauză dacă îl punea mereu pe adolescent să îi citească cărți și chiar și meniul de la restaurant?

Procesul este surprinzător prin faptul că el va alege să tacă și ea nu va accepta să arate care este scrisul ei de mână. O să vezi pe parcursul filmului cât de puternic ne pot influența părerile celorlalți și până unde putem fi dispuși să mergem pentru a ne păstra reputația.

6. Judgement at Nuremberg (1961)

judgement at nuremberg (1961)

Indiferent dacă studiezi dreptul sau nu, perioada nazistă și modul în care a funcționat legea atunci pune în lumină cât de ușor poate fi interpretată și modificată în interesul unei clase care deține puterea la un moment dat. O să poți observa acest aspect și în film, unde se prezintă procesul împotriva a patru judecători germani, acuzați de crime împotriva umanității pentru că au judecat pe baza legilor naziste. Bun, știm cu toții că legile naziste au avut un puternic caracter xenofob, dar au fost în vigoare când cei patru judecători și-au desfășurat activitatea.

Cei patru sunt judecați după sfârșitul celui de al Doilea Război Mondial, odată cu schimbarea de regim politic și merită văzut de către cei interesați de drept pentru că procesele de la Nuremberg au reprezentat baza dreptului internațional penal. Odată cu acestea, începe limitarea autorității statelor, tragerea lor la răspundere pentru crime împotriva umanității, precum genocidul.

Dar problema care apare este legată de rolul judecătorului. Bun, judecătorul este până la urmă cel care interpretează legea și care pronunță o decizie în baza unor norme aflate în vigoare la un anumit moment. Este oare justificat ca judecătorii să fie condamnați, având în vedere că au interpretat legile aflate în vigoare într-un context în care ideile naționaliste exagerate reprezentau baza guvernării statului și erau impuse prin forța acestuia? Oare chiar puteau să se sustragă de la judecată?

La final, nu ne mai rămâne decât să îți urăm vizionare plăcută și pe lângă faptul că filmele îți vor menține atenția concentrată, te vor face să îți pui întrebări referitoare la desfășurarea justiției.

Poza de copertă a fost creată de Erik Mclean, de la  Unsplash.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *