pexels louis 1200450

Dreptul în 6 filme și seriale: ce să vezi dacă ești student la Drept (partea a II-a)

11 minute • Nina Vărzaru • 28 februarie 2021


Pentru că v-au plăcut atât de mult primele sugestii, v-am mai pregătit încă 6 recomandări de filme și seriale, numai bune pentru weekend-urile ploioase, în care nu mai știți ce să faceți. Am ținut cont și de observațiile voastre și am inclus, astfel, și renumitele seriale Suits și How to get away with murder.

1.     The trial of the Chicago 7 (2020)

Dacă te interesează modul în care funcționează sistemul american de drept, atunci filmul The trial of the Chicago 7 este potrivit pentru tine. Filmul prezintă în detaliu desfășurarea procesului intentat de guvernul din timpul președintelui Richard Nixon, al treizeci și șaptelea președinte american, împotriva a 8 activiști care se opuneau războiului din Vietnam. Filmul îmbină evenimentele istorice și politice cu elementele de procedură juridică, oferind o imagine de ansamblu asupra influenței pe care politica o poate avea în organizarea justiției.

Dar care-i treaba cu războiul și de ce au fost oamenii aceia condamnați, în primul rând? Pe scurt, în perioada respectivă lumea era din ce mai divizată în state democratice și în state comuniste. Știi tu, comuniștii, băieții ăia care promovau egalitatea tuturor claselor sociale, voiau din ce în ce mai multă putere. Astfel, în anii ’50, Statele Unite ale Americii ajung să mobilizeze sute de mii de soldați, chiar dacă Vietnamul nu reprezenta o amenințare pentru SUA.

Din acest motiv cei 8 acuzați ajung să organizeze proteste împotriva politicii promovate de SUA. Dar ce se întâmplă când interesele particulare ale cetățenilor se îmbină cu interesele statului? Ei bine, cei 8 ajung să primească pedeapsa maximă care le putea fi atribuită în baza unui proces cât se poate de exagerat. Astfel, este surprinsă incompetența unui judecător care se consideră superior tuturor celor prezenți la proces: îi sancționează pe acuzați în repetate rânduri sub pretextul sfidării curții și se ajunge până la scoaterea din sală a unui bărbat de culoare, care a îndrăznit să își enumere drepturile.

Bun, odată clarificat de ce are loc procesul din ‘68, este necesar să observăm și cum sunt prezentate în film elementele legale. Încă de la începutul filmului, se pot observa diferențele dintre sistemul american de drept și sistemul european. Astfel, judecătorul din sistemul american de drept are o autoritate mai mare decât cea a judecătorului european. În timp ce judecătorul din dreptul continental nu are alt rol în afara interpretării și aplicării legii, judecătorul din sistemul american creează drept prin decizia pronunțată părților, aceasta având valoare de lege și putând fi aplicată și unor cazuri asemănătoare. Mai mult, activiștii nu sunt condamnați în baza unor dispoziții generale codificate, ci în baza unei legi (Rap Brown) care nu mai fusese folosită până atunci și care avea drept scop limitarea libertății de exprimare a activiștilor de culoare.

2. To kill a mockingbird (1962)

Principiile morale și ideea de a face bine nu reprezintă întotdeauna sursa legilor. Acestea sunt de multe ori determinate de voința societății de la momentul adoptării lor, aspect surprins și de filmul To kill a mockingbird

Filmul a apărut într-o perioadă în care rasismul era o normalitate în toată lumea, în care persoanele de culoare erau considerate inferioare. Într-un astfel de context se surprinde caracterul arbitrar al legii prin modul în care a fost judecat un proces în care un bărbat afroamerican a fost acuzat pe nedrept de violul unei femei albe. Avocatul care preia cazul, Atticus, demonstrează prin dovezi cât se poate de concrete nevinovăția bărbatului, însă instanța, formată doar din bărbați albi, decide să pronunțe o decizie împotriva lui, în ciuda mărturiilor îndoielnice ale femeii albe.

Filmul scoate la lumină cât de greu a ajuns umanitatea într-un stadiu în care să tolereze toate rasele de oameni și să le confere drepturi egale. Până la urmă nu suntem noi cei care alegem cum ne naștem. Dacă astăzi pare la mintea cocoșului, o să vezi că lucrurile nu stăteau chiar așa dintotdeauna. Inclusiv copiii avocatului au fost judecați de ceilalți pentru că tatăl lor și-a permis să reprezinte un om de culoare.

Filmul îți va arăta ce înseamnă empatia și cât de puternică poate fi opinia unei majorități. Atât de puternică, încât poate influența legea, chiar dacă este conformă cu morala sau nu.

3. The firm (1993)

Domeniul avocaturii fascinează adeseori lumea din afară. Poate datorită avantajelor financiare de care se bucură unii avocați sau poate datorită statutului privilegiat pe care aceștia îl au în societate. Până la urmă interpretează și înțeleg legea, cea mai puternică modalitate de asigurare a controlului și a ordinii. Asta credea și studentul McDeere, interpretat de Tom Cruise tânăr. Era pe cale să termine Facultatea de Drept și credea că cei care aplică legea au întotdeauna intenția de a o aplica conform literei sale.

Dar surpriză! Lucrurile nu funcționează întotdeauna chiar așa. După ce i se propune un job la o casă de avocatură, își dă seama că în spatele avantajelor aparente se aflau, de fapt, afaceri ilegale și că cei care trebuiau să aplice legea erau, de fapt, cei care știau cum anume să o încalce. Firma se asigura că avocații urmau să fie dependenți de ea: le asigura o locuință, o mașina și, bineînțeles, remunerația. Practic, întreaga lor identitate era definită în legătură cu firma. Astfel, tânărul naiv de la început intră într-un cerc vicios din care încearcă să iasă. Dar cum anume o să reușească să iasă din afacere dacă toți cei care au mai încercat să facă asta au fost omorâți?

Urmează să descoperi de ce idee se va folosi și cum va reuși firma să îi schimbe modul de gândire. The firm, la fel ca celelalte filme despre avocați din listă, te va face să te gândești de două ori dacă profesia de avocat este pentru tine și îți va arăta că aparențele înșală.

4. RBG (2011)

Dacă am vorbit de bărbați puternici, trebuie musai să includem în listă și femei puternice. O astfel de femeie este și Ruth Bader Ginsburg, a doua femeie judecător de la Curtea Supremă de Justiție a Statelor Unite, care cu siguranță că a contribuit la imaginea lumii pe care o știm astăzi. Cum a făcut asta? Prin reprezentarea persoanelor care se confruntau cu discriminarea în funcție de sexul lor.

Aptitudinea de a avea drepturi și obligații nu era dintotdeauna strâns legată de calitatea de ființă umană. Dacă stăm să ne gândim, femeile nici măcar nu aveau drept de vot până acum aproximativ 100 de ani și chiar și după ce îl obțin, discriminarea în funcție de gen continuă să se manifeste. În ce fel? Acestea erau de cele mai multe ori respinse pe piața muncii și dacă nu erau respinse, erau sigur plătite mai puțin decât bărbații pentru prestarea aceleiași munci. Acest lucru nu avea cum să fie tolerat de toate femeile și observând discriminările, acestea încep să se unească și să militeze pentru egalitatea de gen. Asta a făcut și RBG.

RBG este o femeie care a reușit într-o lume a bărbaților. Dar nu a militat doar pentru drepturile femeilor, ci și pentru egalitatea de gen, dintre bărbați și femei.

Filmul îți va arăta încercările prin care a fost nevoită să treacă. După ce studiază dreptul în cadrul unora dintre cele mai prestigioase universități din lume, respectiv Columbia și Harvard, și termină printre primii, nu voia să o angajeze nicio casă de avocatură din New York pentru simplul fapt că era femeie. Așa că ajunge să reprezinte în fața Curții Supreme persoanele care se confruntau cu discriminarea.

Filmul merită văzut nu numai de studenții de la Drept, ci de oricine își dorește să înțeleagă conceptul de drepturi fundamentale. Acesta ne oferă și o lecție de umanitate, în sensul în care RBG afirmă că un argument nu se câștigă prin ridicarea tonului vocii, pentru că acționând în acest fel, nu faci decât să îi îndepărtezi pe cei din jur.

5. Suits (2011-2019)

Dacă tot vorbeam de caractere puternice cu o încredere de sine de nedărâmat, atunci nu putem să trecem peste Harvey Specter, protagonistul serialului Suits. Este cunoscut pentru că reușește să încheie cele mai bune înțelegeri și pentru că nu pierde niciodată. Are o încredere aproape exagerată în forțele lui și la începutul serialului se consideră superior tuturor celorlalți.

Serialul îi surprinde evoluția și relațiile cu celelalte personaje. O să vrei să îi vezi toate cele 9 sezoane pentru că o să începi să te atașezi de personaje. Chiar dacă nu este cel mai ancorat în realitate serial, în sensul în care ca avocat, hai să fim serioși, nu poți să treci de la civil, la comercial sau la penal de pe-o zi pe alta, o să vrei să vezi ce se întâmplă cu personajele în următorul episod. Farmecul serialului este reprezentat chiar relațiile care se stabilesc între angajații firmei de avocatură.

Serialul prezintă totuși un element realist, și anume munca pe care o depune un avocat, durata pregătirii cazurilor și câte renunțări pe plan personal implică succesul profesional. Toți avocații își petreceau nopți întregi pregătindu-și cazurile și documentându-se. Personajul care reușește să facă asta cel mai bine este Mike, care nici măcar nu a terminat vreo facultate de drept, dar care se remarcă prin memoria lui vizuală: reține tot ce citește din prima, până la cele mai mici detalii. Mike este cel care o să îl învețe pe Harvey să fie mentor și ce înseamnă prietenia.

Pe lângă muncă, serialul o să îți arate ce înseamnă concurența și că a fi cel mai bun nu este întotdeauna singurul lucru care contează ca să te afirmi într-o casă mare de avocatură. Acest lucru este scos în evidență de Louis, cel mai bun avocat din punct de vedere profesional. Cu toate acestea, nu reușește să fie propus de la început pentru postul de managing partner pe care și-l dorea, pentru că îi lipsea empatia și nu reușea să interacționeze cu colegii și cu subalternii lui.

6. How to get away with murder (2014-2020)

Cum să scapi nepedepsit după ce ai comis o crimă? O angajezi pe Annalise Keating ca avocat. Profesoara de drept penal și avocata Annalise Keating sigur va găsi o metodă să interpreteze probele în favoarea ta. Este genul acela de avocat căruia nu îi scapă niciun detaliu dintr-un caz. Reușește, alături de studenții ei, să analizeze până și cele mai mici aspecte pentru a-și construi apărarea și a întoarce cazul în favoarea ei.

Reușește să-și învețe studenții cum să interpreteze astfel de cazuri și cum să analizeze psihicul criminalului. Își implică studenții în cazurile ei și serialul le prezintă detaliat pe toate. Nu o interesează nevinovăția sau vinovăția clienților ei. Tot ce contează este rezultatul și metodele de interpretare pe care le folosește ca să întoarcă totul în favoarea acuzatului.

Dar ce se întâmplă când avocata este amestecată într-o crimă alături de cinci dintre studenții ei? Asta o să vezi în episoadele din How to get away with murder. O să vezi la ce metode din practică va fi nevoită să recurgă și dacă va reuși să întoarcă lucrurile în favoarea ei încă o dată. Serialul te va ține cu siguranță în suspans și te va face să observi  cât de interpretabile pot fi probele și cât de importantă este argumentarea în profesia de avocat.

Fotografia de copertă a fost creată de Louis, de la Pexels .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *