Documente Registrul Comertului

Eliberezi documente de la Registrul Comertului? Vezi și tarifele!

2 minute • Alexandra Ionica • 29 ianuarie 2018


Eliberarea unor documente de la Registrul Comertului presupune achitarea tarifelor, care au intrat în vigoare în 2018 prin Hotărârea nr. 962/2017 privind aprobarea tarifului pentru unele operațiuni efectuate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale.

Pentru serii de firme grupate în funcție de un criteriu se vor furniza informații privind denumirea, numărul de ordine în registrul comerțului, sediul social, starea firmei și informația utilizată drept criteriu de selecție.

Nivelul de tarifare se reduce în funcție de numărul de firme despre care se solicită informații:

– între 101 și 1.000 de firme: reducere 30%;

– între 1.001 și 10.000 de firme: reducere 60%;

– peste 10.000 de firme: reducere 80%.

Hotărârea nr. 962/2017 reglementează la art. 2 eliberarea cu titlu gratuit a documentelor, astfel:

  • „Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale eliberează cu titlu gratuit jurnaliștilor și reprezentanților mijloacelor de informare în masă informații punctuale înregistrate în registrul comerțului” – alin. (2);
  • „Informațiile eliberate jurnaliștilor și reprezentanților mijloacelor de informare în masă, în condițiile alin. (2), pot fi utilizate numai în scopul informării opiniei publice” – alin. (3);
  • „Informațiile, extrasele de registru și certificatele constatatoare despre datele înregistrate în registrul comerțului, precum și certificatele constatatoare că un anumit act sau fapt este ori nu este înregistrat, eliberate de Oficiul Național al Registrului Comerțului și oficiile registrului comerțului de pe lângă tribunale, se furnizează în limba română” – alin.  (4).

Potrivit art. 2, alin. (1): „Informațiile și documentele prevăzute în anexă sunt eliberate cu titlu gratuit autorităților și instituțiilor publice, cu excepția celor finanțate integral din venituri proprii, instanțelor judecătorești și parchetelor de pe lângă acestea, precum și misiunilor diplomatice acreditate și altor persoane juridice prevăzute de lege.”

Vezi aici ce nu putem avea în obiectul de activitate al unui SRL!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *