Familia Avocatescu 1 1

EPISODUL 1: Familia Avocățescu primește o casă – dar ce fac cu vecinul?

4 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 29 septembrie 2018


“Mi-e foame!”, se aude de pe strada Juridică, nr.9, București, într-o zi obișnuită de toamnă. 

Era Avocățel, un tânăr proaspăt căsătorit cu cea care-i furase inima și îl amețise de tot cu atâta dragoste, Avocățica. Ei tocmai ce avuseseră cu o seară înainte nunta – acum, doar nu credeți că plecați și cu toată mâncarea rămasă de la meseni ca să nu mai gătiți vreo săptămână – și stomacul deja îi bătea mari apropouri că ar cam trebui să-i arunce niște mâncare, ca la căței.
Primiseră casa de la socru’ mare, ceva modest, cât să stea și ei pân’ or strânge ceva mai mulți bani și mai fac și un credit la bancă.

Nah, vrei și București, vrei și ieftin. Nu merge.

Dar au un vecin. (meh, până aici cred că am zis suficient cu această propoziție. Vă dați seama ce va urma.)
Acest vecin, pe numele său oficial Legislațius, iar neoficial Neconstituționalius, nu dă doi bani pe ce scrie în Codul Civil. A construit după cum a vrut el, nu l-a interesat și mai și vorbește urât. Cu și despre vecinii ceilalți.

Avocățel încearcă să poarte discuții cu el în nenumărate rânduri în care să îi explice omului că ceea ce face nu-i bine. Și poate se mai trezește și cu niște acțiuni intentate împotriva lui.

(Am vrea să fiți ochi și urechi, Avocățel mănăncă dimineața articole de Cod (civil) pe pâine.)

611

Nu e un număr de telefon. La 611 Cod Civil regăsim un articol intitulat Picătura streșinii.

Neconstituționalius nu știe că ar fi trebuit să își construiască streașina casei în așa fel încât să nu curgă apa provenită de la ploi pe terenul lui Avocățel. De ce să vină pe proprietatea lui? Poate-i risc de inundație!

612

Nici ăsta nu-i număr de telefon. Aici vorbim despre Distanța minimă în construcții.

Față de hotar, Neconstituționalius și-a făcut casă la vreo 10 cm. În lege scrie că-i un minim de 60 de cm pentru orice construcții, lucrări, plantații. Dar ce să știe Neconstituționalius? Pe el l-a interesat să își pună mai multe flori prin curte. Măcar de vorbea cu Avocățel, așa cădeau la un acord și, printr-un înscris autentic, făceau o mică derogare.

613

Trecem de la construcții, la arbori.

Ce făcuși, mă, Neconstituționalius? Sădiși un măslin fix la 20 de cm de linia de hotar? Mai are și 2,5 m. Avocățel știe că arborii trebuie sădiți la cel puțin 2 m de linia de hotar dacă depășesc 2 m înălțime. Dacă nu era măslin de 2,5 m și era orice arbore, plantație sau gard viu cu mai puțin de 2 m, era în regulă. Unde scrie de 20 de cm? Că regulament de urbanism – nema. Obiceiul locului – nema. În legi speciale – nicht.
Acum, când s-or face măslinele, când or atârna crengile în curtea lui Avocățel, el are tot dreptul să le culeagă. Sau să le taie.

614

Încălcat cu succes. Neconstituționalius vrea să știe tot ce face familia Avocățescu și și-a făcut o fereastră în zidul ce despart cele 2 proprietăți. Însă, e mai bine sa nu-ți bagi nasul unde nu-ți fierbe oala…

Ai AICI si mai multe informatii despre limitele juridice ale dreptului de proprietate privata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *