avocatoo facebook post 1

Erori în diagnosticarea medicală: greșeală sau malpraxis?

2 minute • Andreea Bisca • 23 martie 2018


Greșelile fac parte din natura umană: ele au loc frecvent și oricine poate greși. Din păcate, în anumite circumstanțe, greșelile noastre pot avea un impact negativ asupra vieții unei alte persoane. De multe ori când un medic comite o eroare, aceasta nu mai poate fi remediată.
În situația în care diagnosticul greșit pus de un medic are ca rezultat o suferință amplificată sau moartea pacientului, acest lucru este considerat malpraxis. Diagnosticele greșite pot apărea în diferite forme, de gravitate distinctă. Cele mai frecvente astfel de erori sunt: diagnosticul greșit, diagnosticul ratat și diagnosticul întârziat.
Diagnosticul greșit:
În acest caz, deși doctorul a stabilit un diagnostic și a început și tratamentul cu pacientul, acel diagnostic a fost stabilit greșit. Adevărata boală nu a fost descoperită și supusă tratamentului corespunzător, ceea ce poate duce la agravarea acesteia sau chiar la deces.
Diagnosticul ratat:
În acest caz nu s-a început niciun tratament, nici măcar pentru o altă boală decât cea reală, deoarece doctorul a omis anumite detalii, astfel negăsind nicio condiție medicală care să necesite tratament. Ca urmare, condiția pacientului s-a înrăutățit, tocmai pentru că acesta a fost declarat sănătos, deși, în realitate, boala de care suferea nu a fost descoperită.
Diagnosticul întârziat:
Pacientul se prezintă la doctor cu anumite simptome, însă doctorul nu reușește să afle cauza acestora în timp util pentru ca boala să fie tratată, deci diagnosticul ar putea fi pus prea târziu pentru ca boala să mai poată fi remediată.
Ce e de făcut în cazul în care suspectezi că diagnosticul pus este eronat?
În cazul în care ai fost victima unei erori medicale în stabilirea diagnosticului, ceea ce a dus la înrăutățirea situației tale ori a unei persoane apropiate sau chiar la deces, nu ezita să consulți un avocat pentru a vedea dacă ai suficiente probe pentru a-ți putea exercita dreptul la repararea prejudiciului cauzat, eventual printr-o compensație financiară.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *