echipa interni 1

Despre oameni frumoși – experiența ONV LAW Share and Shape Summer School 2

6 minute • Elena Buzea • 11 septembrie 2017


Având în vedere că zilele acestea ne îndeamnă să mai punem o hăinuță pe noi pentru că ușor dar sigur se instalează toamna, unul dintre anotimpurile dragi mie și pentru că tot văd forfotă, părinți pregătindu-și copiii de școală, copii curioși de ce urmează, dar nostalgici după vacanța mare, inevitabil îmi amintesc de unul dintre laitmotivele începutului de an școlar din clasele primare. Pe lângă arhicunoscutul ghiozdan cât o zi de post, abecedarul și floarea ce ne așteptau negreșit pe bancă, în prima săptămână una dintre teme era neapărat o compunere cu titlul ,,Cum mi-am petrecut vacanța?” , așa că, la o cană de ceai, ca să mai opresc strănutul care apare din senin toamna, am hotărât să povestesc puțin despre una din cele mai frumoase experiențe de care am avut parte până acum în viața de student, vara aceasta-  ONV LAW Share and Shape Summer School 2.

Ideea de a participa la o asemenea școală de vară a apărut ce-i drept la provocarea adresată de una dintre colegele mele, ceva asemănător cu ,, Mergi, sigur n-o să regreți nimic! Eu regret că nu sunt în București în perioada aceea și nu pot merge.” Și nu înțelegeam inițial de unde atât îndemn să merg, dar totodată mă și întrebam retoric ,,Ce se întâmplă acolo, de îmi recomandă atât de intens să merg?”

Zis și făcut, în una dintre cele mai presante perioade pentru un student de anul III, presesiunea, printre un test la drept penal și unul la drept comercial, programat interviul la ONV LAW pentru școala de vară. Cu sinceritate, până acum pot să spun că a fost cel mai frumos interviu pe care l-am susținut! O discuție relaxată despre drept, despre oameni, cu zâmbete, cu întrebări atât de bine țintite și legate în context încât și acum le mai țin minte. Am simțit că știu oamenii aceia de o viață, iar tot ce s-a întâmplat în acele aproximativ 40 de minute, care au trecut ca gândul, a fost ,,o gură de aer” pentru programul destul de strict și organizat pe care îl aveam în zilele acelea. A fost ceea ce m-a făcut cu încredere să merg mai departe, să simt că sunt pe drumul cel bun.

Momentul în care am aflat că sunt acceptată mi-a conturat un zâmbet larg de copil pe chip, de acum mă gândeam că sunt cu un pas mai aproape de cee ace deja colaga mea îmi spunea ,,Sunt sigură că îți va plăcea!” Eu o aprobam și totodată mă gândeam de unde e atât de sigură pentru că de cele mai multe ori nici eu nu sunt sigură ce îmi place. De acum așteptam să se termine sesiunea și să treacă mai repede cele câteva săptămâni până când vom începe școala de vară.  Curiozitatea mea creștea pe zi ce trecea.

Ei bine, sosi și ziua cea mare și mult aștepatată. Firește de acum se întețea emoția, inima mai urca până la gât, coborând apoi la locul ei în piept, totul până am ajuns la ONV, unde, surpriză, a reapărut același sentiment de ,,parcă îi cunosc de undeva”, avut la interviu. Toată lumea cu zâmbetul pe buze, la cafeluță pe terasă se striga adunarea. ,,Mândre” ne așteptau pe frânghie tricourile special pregătite de colegii de la ONV LAW pentru școala de vară. Și acum, scriind, imi amintesc privirile oamenilor din metrou care se ,,luptau” să citească ce scrie pe tricou și atitudinea mea de ,,brav soldat în tranșeele dreptului”.

Ușor ușor am început să ne cunoaștem, iar ceea ce eu credeam că s-a petrecut doar în prima zi, în semn de bun venit, m-am bucurat să văd că se întâmpla în fiecare zi. Întâlnirea de dimineată la cafea pe terasă, joculețul de socializare și cunoaștere, clar începeam ziua nu bine, ci foarte bine. Momentul acesta de dimineață mie mi s-a părut propice, mai ales pentru că eu în general încerc să descopăr oamenii. E cumva un crez al meu, pornit încă din liceu, să văd cum e omul în sine, în spatele profesiei pe care o are sau contextului în care îl întâlnesc.

Evident că nu a fost toată săptămâna de joc și joacă, după întâlnirea de dimineață urmau workshopurile , pe diferite teme juridice, în comun sau pe echipe, important era că lucrurile deveneau serioase. Aici am apreciat modul clar în care ne erau explicate aspectele juridice ,,de nișă” pentru că un lucru e cert: de pe băncile facultății ieșim cu informație brută și principii de drept, în rest…fiecare e ca un pianist, în funcție de cum apasă notele, îi reușește sau nu pledoaria.

Spre finalul zilei, un nou moment de socializare: toată echipa școlii de vară mergeam într-un loc în afara sediului, unde aveam întâlnire cu un invitat surpriză. Oricât am încercat să aflăm, tot surpriză rămânea invitatul. Surpriză îi voi păstra și eu pentru cititori și vă invit să-i descoperiți pe pagina ONV LAW,  unde de asemenea, veți găsi si multe multe fotografii cu povestea noastră de acolo.

Experiența ONV LAW Share and Shape Summer School 2, cu siguranță și-a pus amprenta asupra modului în care percep domeniul în care îmi voi desfășura activitatea profesională pentru că am văzut că dincolo de tensiunea examenelor din sesiune, dreptul chiar e frumos, dar e frumos mai ales când întâlnești oameni frumoși. Și pe lângă aceasta, am înțeles că în acest domeniu, indiferent cât de gri ar părea situația, cu un zâmbet și lucru în echipă ești mai aproape de reușită.

Pentru a citi o practica si in cadrul judecatoriei, dati click aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *