fabrizio verrecchia bQxGg8Vx1Vc unsplash scaled 1

From Paris, with love – Unde mergem după licență?

6 minute • Ruxandra Visoiu • 07 decembrie 2019


Când ești anul IV la drept, călătoriile sunt, în general, ultima ta grijă.

Ruxandra Visoiu își amintește de perioada studenției, când prima ieșire din țară a fost direct către Paris, într-un moment în care singurele gânduri erau de a lasă Dreptul de-o parte, pentru moment.

În cazul meu, spre finalul facultății aveam preocupări mult mai presante și mai puțin fun: să termin de scris lucrarea de licență, să învăț pentru testul final și admiterea la barou. Ca să nu mai vorbim că rămăsesem și cu o restanță la dl. Buglea (cine a fost la Facultatea de Drept, Universitatea din București cunoaște), singura mea restanță din toată facultatea, dar care îmi stătea ca un ghimpe în coastă și nu mă lăsa să mă bucur cum trebuie de ultimul an de studenție.

Însă, dincolo de toate aceste griji, știam că urmează cea din urmă vacanță de vară adevărată din viața mea și voiam să profit ca lumea de ea.

Prima noastră excursie #împreună în străinătate

Așa că am decis împreună cu prietenul meu de la acel moment, actualul meu soț, să facem prima noastră excursie împreună în străinătate. Amândoi mai ieșiserăm din țară prin vacanțe până la acel moment, dar niciodată împreună. Așa că era destul de „big deal” pentru noi. Și, întrucât peste vară aveam destul de mult de învățat pentru intrările în profesie, am decis să plecăm fix după terminarea sesiunii, înainte să înceapă focul „tocitului”.

Dar… unde mergem?

Prima și cea mai importantă problemă era să alegem locația. Și oricât de mult ne-ar fi plăcut să mergem în vreo țară exotică, oricine este sau a fost vreodată student știe că la acel moment bugetul tău este oricum, numai exotic nu.

Inițial ne-am gândit la o locație mai accesibilă, dar drăguță, cum ar fi Budapesta. Însă când i-am povestit mamei mele, replica ei a fost ceva în genul:

„Ce, Budapesta? Hai mergeți și voi undeva mai interesant.”

TATIANA SOLDEANU

Așa că după o sesiune de brainstorming și research, pentru că la drept suntem învățați să facem research-uri ca la carte, am decis să alegem Parisul.

Sub 26 de ani, intrări libere

Pe lângă faptul că este destul de romantic (clișeu, știu, dar cam așa e la 23 de ani), Parisul avea un mare secret: toate intrările în muzee și galerii sunt free pentru cetățenii europeni sub 26 de ani! Și ce veste ar putea fi mai bună pentru un tânăr student, decât că va putea vedea operele de artă din Luvru și opulența din Versailles pe gratis?

Așa că am început să organizăm excursia. Cazare prin Booking, bilete low-cost prin Wizz Air la dus si Blue Air la întoarcere, cu plecare fix după terminarea licenței.

Panică… s-a anulat zborul?

Pe scurt, toate bune și frumoase. Asta până când, cu puțin timp înainte de a pleca, m-am trezit că ziua plecării era de fapt în ultima zi în care teoretic ni se putea programa susținerea tezei de licență. Zic că „ni se putea programa” pentru că la Drept eram mereu ținuți într-un suspans total, iar calendarele examenelor se publicau foarte, foarte târziu.

După un moment de panică, urmat de un mini-scandal făcut prietenului meu care luase biletele, ne-am prins că de fapt zborul luat inițial de noi se anulase și fusesem reprogramați la un zbor cu o zi înainte. Iar prietenul meu, ca să vezi, nu avea nicio vină săracul.

Normal, despăgubiri!

Primul nostru gând, ca studenți la Drept furioși, a fost să ne cerem drepturile și eventual o despăgubire bine-meritată de la compania aeriană. Dar după ce ne-am prins că legea nu este de partea noastră (ca să vezi, nu am învățat dreptul transporturilor chiar degeaba), ne-am calmat și ne-am rugat la Dumnezeu să nu se programeze licența chiar în ultima zi disponibilă, în care noi ar trebui să zburăm fericiți spre Franța.

Până la urmă am avut noroc. Profesorii, ca și noi, aveau chef să se bucure de vacanța de vară cât de repede posibil, așa că am terminat cu licența destul de rapid și cu succes.

Citește și: ce drepturi am atunci când zborul meu este întârziat sau anulat?

Cazare la Montmartre

După care a urmat excursia mult-așteptată: 7 zile la o cazare foarte simpatică din Montmartre, după o cazare de o zi în regim de urgență, dată fiind toată confuzia cu zborul. Ce-i drept, prima zi a fost mai ciudățică, pentru că singurele locații disponibile pe ultim moment erau fie foarte scumpe, fie camere extrem mici cu baie la comun. Și așa cum ziceam, bugetul de student ne-exotic lăsa doar ultima variantă disponibilă.

Dar trecând și peste aceste neajunsuri, Parisul a fost exact cum ne așteptam – pur și simplu minunat. Nu o să vă plictisesc cu liste de obiective pe care să le vizitați, le puteți găsi foarte ușor și voi pe Google, Trip Advisor sau chiar Instagram. Și nici cu poze cu mine și prietenul meu din excursie. Dacă vă străduiți, le puteți descoperi probabil undeva îngropate la mine pe Facebook.

Așa că va trebui să vă mulțumiți cu o poză generică a turnului Eiffel – care este absolut superb în realitate, apropo. Trebuie să recunosc că prima oară când l-am văzut face-to-face mi-a tăiat puțin respirația. Și nu zic aste despre prea multe obiective turistice.

Ghiciți ce, excursia în Paris chiar mi-a purtat noroc și am luat examenul de baroul în acel an din prima, cu succes!

Așa că tot ce vă pot dori este să vă găsiți și voi Parisul vostru. Adică acea locație, fie ea din țară sau din străinătate, pe care să o vizitați cu bucurie și entuziasm la terminare facultății. Și, desigur, cu multă încredere în viitor. Pentru că facultatea este o perioadă frumoasă, dar viața de după facultate poate fi chiar și mai și, dacă vă propuneți să o faceți astfel. Bon voyage! 


Ai fost pe undeva anul acesta si ai ramas de-a dreptul impresionat? Ce zici daca ne-ai scrie o mica recenzie, poate incurajam si alti cititori sa viziteze? Da-ne de veste pe contact@avocatoo.ro si vedem ce putem face 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *