⬅ ÎNAPOI

Google câștigă un caz de referință în fața CJUE: ”dreptul de a fi uitat” nu se aplică în afara UE

google dreptul de a fi uitat cjue

Victorie majoră pentru Google în Uniunea Europeană: CJUE a decis că dreptul de a fi uitat se aplică doar pe teritoriul UE

Cu alte cuvinte, regulile din Uniunea Europeană privind protecția datelor nu ar trebui să indice modalitatea în care țări din afara ei își conduc activitatea.

Dreptul de a fi uitat” în online nu se extinde dincolo de granițele Uniunii Europene, a decis CJUE în ceea ce este o victorie foarte importantă pentru Google.

Delistarea din rezultate de căutare ar trebui să se aplice doar în cele 28 state membre UE

Marți, în cauza C‑507/17, Curtea Europeană de Justiție a hotărât că eliminarea de către Google a rezultatelor căutării care îi privesc pe cetățenii UE ar trebui să se aplice numai în cele 28 de state membre ale blocului.

Cazul este prima hotărâre majoră care clarifică întinderea geografică a principiului dreptului de a fi uitat, care din 2014 le-a permis cetățenilor UE să solicite retrageri de informații (delistări) pe care le consideră „inexacte, inadecvate, irelevante sau excesive”.

CJUE a declarat că legislația UE nu se aplică automat în afara blocului. Acesta a spus că Google și alte motoare de căutare ar trebui să ia măsuri pentru a „descuraja” utilizatorii de internet din afara UE de a efectua căutări care ar putea duce la eliminarea de link-uri în bloc. Judecătorii au declarat că statele membre vor trebui să decidă dacă Google ia măsuri adecvate în acest sens.

Cazul a apărut după ce Google a contestat o amendă de 100.000 EUR de la autoritatea de reglementare a protecției datelor din Franța (CNIL), care în 2015 a solicitat firmei să elimine la nivel global linkurile către paginile care conțin informații dăunătoare sau false despre o persoană, invocând principiul dreptului de a fi uitat.

Dreptul de a fi uitat NU este un drept absolut

Google și organizațiile privind drepturile și libertățile civile au susținut că delistarea globală impunere o limitare a libertății de exprimare și ar fi, de fapt, o modalitate de a impune standardele UE de confidențialitate în țările fără legi similare.

Răspunzând la hotărârea de marți, Peter Fleischer, consilierul principal pentru confidențialitate Google, a declarat:

Din 2014, am muncit din greu pentru a pune în aplicare dreptul de a fi uitat în Europa și pentru a obține un echilibru sensibil între drepturile de acces ale persoanelor la informații și confidențialitate. Este bine să vedem că instanța a fost de acord cu argumentele noastre.
Peter Fleischer, consilierul principal pentru confidențialitate Google

Citește mai jos comunicatul de presă și Hotărârea Curții

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

    Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.