23365168 1693520927385178 850535121 n

A fi consilier juridic – dinamism, incredere, perseverenta

4 minute • Miruna Casiana Dumitrașcu • 02 decembrie 2017


Miruna-Casiana Dumitrascu: Buna, Adina! Echipa Avocatoo iti multumeste pentru acordarea interviului. Pentru inceput, ai putea sa ne spui cateva cuvinte despre tine?
Adina Voiculet: Buna! Multumesc si eu pentru invitatie. Ma numesc Adina Voiculet, am 24 de ani si sunt absolventa a Facultatii de Drept din Pitesti promotia 2012-2016. In prezent sunt consilier juridic la o firma de transport international de marfuri si alte cateva rapoarte de munca cu diverse firme.
Miruna-Casiana Dumitrascu: De ce consilier juridic si nu procuror, judecator, avocat sau orice alta meserie?
Adina Voiculet: As vrea sa le spun, in primul rand, celor ce vor sa imbratiseze aceasta meserie, ca este una interesanta, dinamica si plina de satisfactii. Initial ma orientasem catre o cariera de judecator sau chiar procuror, nu ma gandisem nicidecum la consilier juridic. Desi majoritatea studentilor pleaca cu ideea cu care si eu am pornit, am fost convinsa in cei 4 ani de facultate ca nu am inclintatii spre a fi judecator si mi-am schimbat total opiniile, perspectivele si, in final, viitorul. Si nu regret. Poate cel mai important aspect dintre toate. Sunt fericita de alegerea pe care am luat-o la momentul respectiv si ma simt implinita. Este o profesie organizata autonom, integrata in sistemul de justitie romanesc.
Miruna-Casiana Dumitrascu: Spune-ne mai multe despre meseria pe care o practici.
Adina Voiculet: Este o profesie organizata autonom, integrata in sistemul de justitie romanesc. Desi profesia de consilier juridic nu este o profesie liberala, in exercitarea sa si in legatura cu aceasta, el este independent profesional si nu poate fi supus niciunei ingradiri sau presiuni de orice tip, fiind protejat de lege impotriva acestora. In exercitarea profesiei, se supune numai Constitutiei Romaniei, legii speciale, codului de deontologie profesionala si statutului profesiei.
Meseria de consilier juridic se aseamana cu meseria de avocat foarte mult, in sensul ca se practica 2 ani de stagiatura, din momentul in care esti inscris in tabloul Colegiului Consilierilor Jurdici, dupa care urmeaza examenul de definitivare si, in final, esti consilier juridic cu drepturi depline. Tot acum vine si partea cea mai interesanta. In calitate de consilier juridic, fie el stagiar sau definitiv, ai dreptul de a reprezenta institutia publica/ privata si dreptul de a depune decizii/ concluzii in instanta sau la organele de urmarire penala, precum si la celelalte organe administrative cu atributii jurisdictionale, acestea fiind principalele motive pentru care am ales sa devin consilier juridic.
Insa numai consilierul juridic definitiv poate pune concluzii la instantele judecatoresti de toate gradele, la organele de urmarire penala, precum si la toate autoritatile si organele administrative cu atributii jurisdictionale.
Miruna-Casiana DumitrascuCum te simti cand lucrezi in aceasta calitate si cum ti se pare practica in comparativ cu teoria?
Adina Voiculet: Din experienta acumulata pana acum pot afirma, cu tarie, ca frumusetea acestei meserii nu vine neaparat din activitatile de baza pe care trebuie sa le indeplinesc, cat mai ales din obiectivele pe care le ating in  provocarile intalnite. In comparatie cu teoria pe care am aprofundat-o in facultate, stagiile de practica, si, mai tarziu, practicarea meseriei insasi, m-au ajutat sa realizez ca dorinta cu care am intrat la facultatea de Drept, aceea de a ajuta intotdeauna pe cei din jurul meu si de a fi om, s-a implinit. Consider ca meseriile din acest domeniu te fac mult mai responsabil si stapan pe propria persoana, ceea ce ajuta enorm la luarea deciizilor corecte pe viitor.
Miruna-Casiana Dumitrascu: Ce i-ai sfatui pe aspirantii la o cariera de consilier juridic?
Adina Voiculet: Sa realizeze importanta acesteia, juristii fiind primii carora li se cere consilierea cu privire la problemele intampinate si deciziile importante pe care trebuie sa le ia conducatorul unitatii in cauza, de unde si satisfactia la final pentru ducerea la indeplinire a situatiilor intampinate.
Miruna-Casiana Dumitrascu: Unde te vezi peste 10 ani?
Adina Voiculet: Peste 10 ani nu exclud admiterea in Barou, dat fiind faptul ca aseasta meserie este mana in mana cu meseria de avocat, desi acest lucru nu prea este cunoscut, in top fiind intodeauna meseriile de judecator, procuror, arbitru, etc. Perseveranta si daruirea sunt principalele obiective pe care trebuie sa le urmezi atunci cand ceea ce iti place sa faci pe plan profesional se transforma in meseria ta de suflet.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *