Mihnea Stoica prodecan Baroul Bucuresti

Interviu de toamna cu Mihnea Stoica. Ce faci cu rugina dupa 21 ani de avocatura? Te sclifosesti.

17 minute • Ana-Maria Udriste • 19 septembrie 2018


Avocatoo: Îți mulțumim pentru disponibilitatea de a ne acorda un interviu și anul acesta. Recunosc că interviul de anul trecut luat de Ruxandra Sava și publicat pe blogul Avocatoo  a avut un succes la care nu mă așteptam. Dacă nu mă înșel, cred că interviul a fost citit de câteva zeci de mii de persoane. Între timp, eu am sărbătorit 4 ani în profesie, iar tu… 21. O să încep prin a te întreba direct: Cum te simți după 21 de ani în avocatură?
Mihnea Stoica: Eu iti multumesc.
Ma simt mai batran ca dupa douazeci de ani …  Zeci de mii de IP-uri diferite?!? Clar sunt in scadere de forma. Se explica primele cuvinte din raspuns.
Ca veni vorba, si eu iti urez multi inainte! Traiesti cam cea mai tare perioada! 4, ca la scoala. Nu mai esti debutant si tragi sa iti consolidezi reputatia, acumuland inca experienta, ceea ce face treaba incitanta. Ca veni vorba, cateodata si eu ma simt debutant fiindca traim in Bucuresti, sediul legiutorului care concepe coduri cincinale si al Curtilor care le transforma in periodice (bravo lor, curtilor). Or, asa ceva estompeaza orice diferente in experienta profesionala.
Avocatoo: Să ne întoarcem puțin în timp și să ne imaginăm că acum ești un proaspăt absolvent de Drept. Ai lua aceeași decizie cu privire la carieră?
Mihnea Stoica: Probabil. Nu pot sa raspund monosilabic cinstit fiindca intrebarea coincide cu prima ocazie in care ma oftic ca nu am optat (initial) pentru magistratura. Am circa o suta de colegi pe cale sa devina pensionari. Ma bucur pentru ei si tare m-as mai fi bucurat si pentru mine. Trebuia sa prevad beneficiul acesta si nu l-am perceput. Ghinion – asa spunem toti cand am fost, eufemistic, neispirati. Categoric insa, profesia de care m-am bucurat atata vreme ramane indiscutabil preferata mea.
Avocatoo: Cum e cu solidaritatea avocaților? În ce situații te poți baza pe ajutor din partea Baroului?
Mihnea Stoica: Baroul este o persoana juridica. Te poti baza pe el, in sens larg, mai exact pe Uniunea Barourilor, in situatiile pe care nimeni nu si le doreste. Adica te poti baza pe Fondul de solidaritate pe care il accesezi in situatii medicale disperate. Insa te bucuri de ajutor in timp real. Fondul chiar functioneaza. Functioneaza perfect in ipoteza celor seriosi si prevazatori care permit accesul confratilor de incredere la evidentele financiare. Pe romaneste, recomand tuturor sa lase un rand de copii cu declaratiile si contributiile fie asociatilor,  fie confratilor de incredere, precum si o imputernicire in vederea reprezentarii, pe care sa le actualizeze periodic. Altfel, vrem sa te ajutam, dar de unde luam actele cand tocmai ti s-a indus coma? Cercetati procedura prin care Comisia Permanenta solutioneaza cererile si vedeti ca nu bat campii. Este greu de digerat si la varsta mea, cu atat mai putin sub 30 de ani, insa nu e nici pe departe o tampenie. Mai ales pentru cei care imbratiseaza stilul de condus „sunt avocat, contest procesul verbal
Pe de alta parte, nu solidaritatea unei persoane juridice ar trebui sa ne framante, ci a confratilor. La tragedii mai mari sau mai mici chiar se manifesta. Bine, si aici apare un nauc care zice „Domne, n-am stiut, ca sa vezi ce faceam. Pe mine de ce nu m-ati anuntat?” As raspunde „D-aia. Pai, naucule, solidaritatea presupune ca PE TINE SA TE PREOCUPE CE SE INTAMPLA ALTORA, nu ca te persecuta cei care impart stirile!”
Avocatoo: Cum se manifestă azi solidaritatea confraților?
Mihnea Stoica: Azi? Ca sa nu raspund cum se manifesta demult? Cand ignorarea unui avocat ii determina pe toti ceilalti sa paraseasca sala?

Ca sa nu raspund cum se manifesta demult? Cand ignorarea unui avocat ii determina pe toti ceilalti sa paraseasca sala?

Azi, solidaritatea se manifesta in Franta. Francezii sunt campioni. Grevele lor survin mai frecvent decat ale fermierilor. Si nu le fac numai cand guvernul ii impovareaza fiscal, ci si cand reformele procesuale suprima drepturi – Justice morte. Am fost invitat la un Consiliu National cand intreaga sala a intors spatele Ministrului Justitiei care adoptase o procedura care permitea audierea arestatului fara avocat si apoi plenul a primit in aplauze Comisarul European care sanctionase modficarile.
Solidaritatea se manifesta si in Serbia unde assasinarea unui avocat a detemninat declansarea unui protest de proportii. Sau unde afectarea statutului avocatului a blocat activitatea judiciara.
La noi se manifesta firav. Moral si material. Moral atunci cand ne aparam colegii. De obicei ii si rugam „nu vrei sa te ajut si eu? Vin si eu sa te asist”.
Material se manifesta sporadic. Ocazional instalam cate o cutie in garderoba sau in alte spatii dedicate noua unde stranem bani sa ne ajutam coelgii in nevoie sau familiile cand colegii se sting.
Dar solidaritatea nu a raposat. Am vazut 68 de avocati care s-au strans pentru un confrate. Demult, in 2006, am participat si la o greva care viza tolerarea avocaturii clandestine.
Solidaritatea se lupta insa cu interesul si de multe ori pierde. Daca am organiza o greva azi, sunt convins ca s-ar gasi cativa spargatori interesati sa speculeze lipsa colegilor.
Avocatoo: Care sunt cele mai frecvente fapte care atrag sancțiuni disciplinare?
Mihnea Stoica: Omisiunea de a da curs convocarii consilului. Aproape ca a devenit un apendice al oricarei sesizari. Pe locul doi cu vin abaterile care izvorasc din raportul cu clientul. Ceea ce se circumscrie baroului ideal. Nu cred in baroul jandarm, care te actioneaza disciplinar cand datorezi taxe sau contributii. Cred insa in baroul care ii protejeaza pe ceilalti avocati atunci cand unul isi bate joc de imaginea profesiei, abuzand de clientul sau.
Avocatoo: Și locul III?
Mihnea Stoica: Probabil abaterile confratilor inscrisi in Registrul de asistenta judiciara. Fraudarea sistemului de desemnare, in special acceptarea desemnarii direct de catre organul judiciar.
Avocatoo: Care sunt top 3 cele mai interesante evenimente organizate de Barou de la care nu ar trebui să lipsească niciun avocat?
Mihnea Stoica: In anii electorali, alegerile. Turul 1, turul 2 si turul 3. In restul timpului, Adunarile Generale care tot cam in atatea runde se tin. Teoretic, procesul decizional in profesie este participativ. Basca, Adunarea Generala este un event, o ocazie de a socializa. Se pare ca participarea la decizie nu ne stimuleaza suficient. Nici programarea lor la ore de plugari nu cred ca ajuta, nici macar in privinta socializarii. Dar, daca „nu ai fost acolo”, nu ai ce comenta.
As mai pomeni si despre pregatirea continua (atunci cand nimerim si lectori remarcabili) sau despre juramant. Cred ca participarea la solemnitatea juramantului leaga generatiile intre ele in buna masura, creand un sentiment de apartenenta.
Avocatoo:  Apropo de concurență (loială sau nu)… Care sunt, din punctul tău de vedere, aspectele pozitive ale concurenței acerbe între avocați? Cum ar putea un avocat să profite de această stare (concurența) pentru a evolua și a se remarca profesional?
Mihnea Stoica: Nu cred ca o concurenta acerba ar fi un factor de progres. Ii atribui involutia profesiei. Concurenta loiala cu certitudine asigura si un progres. Avantajele concurentei loiale constau in diversificarea serviciilor si in  perfectionarea permanenta a avocatului. Altfel spus, concurenta are si avantaje, nu numai pacate.

Nu cred ca o concurenta acerba ar fi un factor de progres. Ii atribui involutia profesiei.

Cum te poti remarca? De-abia atunci cand intelegi ca nu poti insela concurenta. Comparati-o cu soarta ca nici pe asta nu o poti insela. Cei remarcabili se vor remarca. In trecut, parca am comparat-o cu legile naturii – supravietuirea exemplarului adecvat. Asa e. Concurenta ii profita celui adecvat – adica celui care se bucura de („fara a se limita la”) imaginatie, pregatire, capacitate de comunicare si de socializare, tenacitate si, indispensabil, credinta in dreptate. Fara ultima, fara sa pricepi juramantul, nu sa il reproduci, esti victima. Poate nu din prima, dar concurenta te pandeste mult si bine. Nu crezi in ceea ce faci, salut, te prinde pana la urma.
Avocatoo: Așadar, în cele din urmă, supraviețuiește exemplarul autentic. Am înțeles bine?
Mihnea Stoica: Exemplarul reusit, adecvat. Atentie, nu e nascut, ci cultivat. Din cauza asta nu as spune autentic. Fiindca nu conteaza nici pedigree-ul, nici aspectul. Conteaza insa inzestrarea, capacitatea de a comunica (nota bene, tur -retur), pregatirea, rezistenta si, mai ales, caracterul. Or, cele mai multe, se dezvolta in timp si se risipesc intr-o clipa.
Avocatoo: Cum te împarți între viața profesională și viața de tătic? Ai găsit echilibrul sau încă mai lucrezi la el?
Mihnea Stoica: Sunt avocat, nu Osho. Propavaduiesc Zenul acum? Vreau mai mult timp cu copilul si cu sotia. Imi invidiez sotia, desi e victima Olgutei, ministreasa socialista. Sta acasa sejurul complet. Sigur e mai greu, dar si mai frumos. Tura viitoare poate o sa stau eu.
Avocatoo:  Ce calități ar trebui să aibă un avocat pentru a face parte din SCA Mihnea Stoica și Asociații? Care sunt criteriile de departajare?
Mihnea Stoica: In urma cu zece ani, am fost recomandat unei cliente drept pitbull de catre unul dintre cei mai seriosi confrati. M-a incantat. Bine, bine, nu exclud ca autorul recomandarii sa fi avut o perceptie diferita de a mea despre pitbull. Dar, daca nu semeni cu unul, asa cum il vad cei care ii cresc (adica loiali, comunicativi, sociabili, adaptabili, curajosi, determinati), ramanem confrati. Cooperatori ajungem doar cand  ai toate insusirile pitbull-ului si mai poti sa le si enunti eficient. Daca nu ne captezi pe mine si pe asociatii mei (atentie, avem si toane, asta implica si capacitate de adaptare), succes! Daca ne captezi si nu te inhami la aventura, succesuri!
Avocatoo: Care ar trebui să fie, din punctul tău de vedere, numărul maxim de ore pe săptămână lucrate de un avocat?
Mihnea Stoica: Doua. Ca sa ramana pluralul. „Onoare muncii” tinea la clasa muncitoare. Productivitatea se masoara la McDonalds, nu la tribunal. Vrei productivitate? McDonalds te asteapta mereu.
Avocatul nu trebuie sa se imbacseasca. Mintea trebuie sa ii ramana limpede. Asta nu inseamna ca avocatul nu trebuie sa studieze. Cel putin bilingv, pluricultural si pluridisciplinar. Deci, obligatia de a veghea la incarcarea rolului profesional nu este deloc neinspirata. Face parte dintre batranestile rezonabile. Din pacate, trebuie sa va cer sa faceti ce spune popa, nu ce face popa. Apropos de echilibru.
Avocatoo: Ce faci când te simți epuizat?
Mihnea Stoica: Nani. Cand se poate. Cand nu, strang din dinti. Stai 10 ore in ancheta asa ca trebuie sa te odihnesti cand se propune arestarea? Dormi pe urma, nu atunci cand au mai multa nevoie de tine clientii! Platitori sau nu. Ti-ai asumat, rezista! Nu poti? Pacat de intelect, dar selectia naturala nu accepta exemplarul firav, lent, bolnav. Nu mai poti? Iei o pauza, o vacanta. Tot nu poti? Trist, dar mai bine te retragi. Preferabil, nu te refugia in doctrina. Fa-ti pensiune, scoala de soferi, nu nenoroci generatii viitoare.
Avocatoo: Excluzi teoreticienii? De ce?
Mihnea Stoica: Nici vorba. Insa ii prefer pe cei care si  profeseaza. Exemplificativ, ce usor se poate scrie depre camera preliminara din campus, ignorand statistica judiciara. In urma cu 10-12 ani inramam achitari. Azi inramez camera. Una singura. ACEEA. Ce comod poate fi sa citezi opiniile altora si sa le compari cu cele ale lui Dongoroz cand ai doua sute si un pic de restituiri in toata tara. Pai la ce mai faci subiecte cu camera preliminara?
Si nu numai eu prefer practicienii. Curtea Suprema il consulta frecvent pe profesorul Hotca (cititi si considerentele ril-urilor sau dezlegarilor daca nu ma credeti, nu numai dispozitivul citat in codul ieftin). De ce nu se adreseaza Academiei, ci unui practician?
Avocatoo: Relațiile cu clienții ar trebuie păstrate la nivel strict profesional sau recomanzi dezvoltarea relațiilor de prietenie?
Mihnea Stoica: Pffff! Este groaznic sa iti aperi prietenii. Prietenii, nu cunoscutii. Fa-o doar atunci cand n-ai incotro. De multe ori, profesionalul depreciaza prietenia, in special in conditii extreme. Tot atunci prietenia iti afecteaza judecata. Vei fi mai slab sau prea avantat, cu certitudine subiectiv. N-are cum sa greseasca prietenul tau de „douajdeani”.
Ipoteza inversa functioneaza mai degraba. E usor sa te imprietenesti cu clientul. Va leaga o lupta. Nu e nicio tragedie sa „confraternizezi” (ca doar nu e inamicul) cata vreme ea survine in timp, astfel incat iti poti pastra obiectivitatea.

Pffff! Este groaznic sa iti aperi prietenii. Prietenii, nu cunoscutii.

Avocatoo: De ce aleg clienții SCA Mihnea Stoica și Asociații?
Mihnea Stoica: Nu stiu in ce masura vorbim despre o alegere la momentul T zero, fatidic. Cu mascatii la poarta nu prea tii de interviuri. Cine vine, bun, rau, este mai util decat „stiu eu mai bine”. Clientii din penal nu isi dau consimtamantul tocmai ca la casatorie. Poate recidivistii. Insa marea majoritate a clientilor sunt necunoscuti cu antecedente. „Primari”. Unii si la propriu. Ei se bazeaza pe o recomandare care poate fi inspirata sau nu. Calitatea recomandarii se masoara prin supravietuirea raporturilor. Aici suntem buni, majoritatea covarsitoare a clientilor raman cu noi pana la final, chiar si atunci cand finalul este tragic. Mai mult, nu onorariile departajeaza avocatii in penal. Doar ca observatia de mai sus nu stimuleaza abuzurile: 1. Cere-i clientului 100k si vezi ce se intampla! 2. Scuteste-l de onorariu, sa vezi ce repede se va deprecia relatia!
Avocatoo: Care sunt cele mai mari provocări în a reuși să coordonezi cu succes o echipă de avocați?
Mihnea Stoica: Fas. Cititorii intreaba, Almanahul Legalwhatever (da’ glossy) raspunde: ce-i aia coordonare a avocatilor? Independenti de la lege, independenti din fire (n-am intalinit avocatul supus dar nu exclud noi succesuri ale invatamantului de profil) – cum sa fie coordonati? Ce-i aia succes? Sa castige din orice pozitie sau sa incaseze onorarii? Ca nici aici n-am intalnit avocatul multumit. Iti vrei numele pe usa? Il ai cata vreme ceilalti sunt de acord. Si ca sa fie de acord, trebuie sa o meriti fara incetare. Apare „altul” pe usa imediat ce te faci de ras. Doar daca ai fost cineva mai apare „Si altul”. In caz contrar usa ramane cu numele tau dar face paienjeni.
Avocatoo: Cum se împart task-urile și cum se iau deciziile într-o echipă de avocați? Ce facem când avem opinii diferite cu privire la strategia de urmat într-o speță?
Mihnea Stoica: Mor dupa aia care au task-uri si misiuni. Ce sunteti fratilor? Submarine? Operators? Din Navy SEAL sau din SAS? Taskul tau – raspunde corespondentei. Misunea ta, nicio carie. Noi avem de citit si de scris, avem idei si opinii, pledoarii si replici – trebi. Trebile se impart dupa supraspecializare si dupa incarcarea rolului profesional. CSM-ul nu bate campii cand reglementeaza incarcatura de dosare. Nu e eficient sa le dai toate Adrianei, ca o ai pe constiinta.

Cand avem opinii diferite ne ciorovaim.

Avocatoo: Ca pitbullii?
Mihnea Stoica: Da, Brutus, ca pitbull-ii cand sunt pui si scapa toti.
Avocatoo: Pe o scară de la 1 la 10, cât de adevărată este zicala „Cel mai deștept cedează”? Mă refer la echipă, desigur.
Mihnea Stoica: 1. Eject! Si „cel mai destept” merge curand pe la interviuri. Ai o opinie, convingi. Cedezi, salut! Ai tarie de caracter si recunoaste cand altul are dreptate si te convinge. Puncteaza si vulnerabilitatile opiniei interlocutorului ca ii prieste. Nu ceda, ca nu iti faci tie rau, ci clientului. Si fata de client ai o raspundere, cel putin morala. Zici „hei, am schimbat concluziile ca mi-era lene sa imi contrazic asociatul” – si toata lumea intelege si iti da dreptate. In alta viata. Profesionala.

Ai tarie de caracter si recunoaste cand altul are dreptate si te convinge.

Avocatoo: Anul trecut am vorbit despre succesul tău în avocatură. Acum aș vrea să vorbim despre eșecuri. Care a fost cel mai mare eșec în activitatea ta profesională, cum ai trecut peste și ce ai învățat din experiență?
Mihnea Stoica: Multumesc pentru gradul de comparatie. Implica ca ar fi fost mai multe. Si nu e gresit. Multi ani nu am estimat gresit vreo solutie. Nu castigam tot, insa intuiam corect deznodamantul. Apoi, intr-o saptamana au venit trei solutii neanticipate. Evident si defavorabile. Trei, Doamne, si toti trei! Si, pe bune, nu au mai fost altele, pana de curand. Cand am pierdut un apel dupa o achitare in fond. Dupa ce expertiza din apel imi validase apararea. Imi venea sa vorbesc singur. Nu aveam deschisa vreo cale extraordinara de atac ca as fi exercitat-o la pas. Cum am trecut peste? Cu tenacitate. Te scuturi si mergi mai departe. Te ajuta si vorbele batranesti – „cea mai nobila lupta e cea pierduta”. Dar iti dai seama ca te minti frumos. Te lupti, ca nu te-ai facut gladiator astfel incat infrangerea sa fie finala, chiar si atunci cand e definitiva.
Avocatoo: Ce proiecte ne pregătești în viitorul apropiat?
Mihnea Stoica: Retainer-ul ca remediu pentru dumping. De ce sa cochetam cu minimale recomandate cand putem sa introducem retainer-ul fara vulnerabilitati concurentiale. Orice avocat va percepe un retainer in echivalentul onorariului aferent a 10 ore de prestatie pe care le poate estima la liber dar pe care le va aplica de-a lungul intregii prestatii. Sa vedem cine isi va mai stabili onorarii derizorii. Pune-l doi lei per ora si sa vezi cate si mai cate iti mai cere clientul … Iti convine? Executa silit un contract de tspe ore la o valoare unitara de 4 lei si 60 de bani!
Avocatoo: Ce ai prins la pescuit vara asta în Deltă?
Mihnea Stoica: Eclipsa de luna. Intr-o ocazie. In celelalte nici atat. Gupi, cum ar spune Cojocaru.
Avocatoo: Un mesaj pentru studenții la Drept ar fi…
Mihnea Stoica: Cititi! Mult. Si chestionati valorile propavaduite prin scoala! Basca cele din propaganda. Bunaoara, am ajuns sa cred ca fundamentele democratiei (conducerea colectiva si votul egal) sunt erorile ei fundamentale. Si eu cand eram student as fi fost dezgustat de asemenea enunturi. „Cum, domne’, cand toti luminatii zic asa?” Ziceau, cu ceva timp in urma. Inclusiv luminatu’ intervievat.

Cititi! Mult. Si chestionati valorile propavaduite prin scoala! Basca cele din propaganda.

Avocatoo: Un mesaj pentru avocații care au ieșit la pensie…
Mihnea Stoica: Bucurati-va de pensie si incantati-ne cu povesti de demult!
Avocatoo: Un mesaj pentru avocații care își urăsc profesia…
Mihnea Stoica: Pentru situatia asta derogatorie si rarisima (sper), legea prevede si incetarea calitatii la cerere.
Avocatoo: Un mesaj pentru maeștrii stagiarilor…
Mihnea Stoica: Multumesc pentru perpetuarea speciei. Faceti bine un bine!
Avocatoo: Un mesaj pentru avocații stagiari…
Mihnea Stoica: Priviti invers interviurile! Ele merg in doua sensuri. Nu faceti ca clientii din penal! Nu aveti posibilitati limitate. Spre deosebire de bobocii de acum zece – douazeci de ani, aveti un potential extraordinar de a va alege maestrii, pe care noi, intrati o mie pean, nu il aveam. Karma, atunci. Acum, cercetati, cautati, ca toti suntem pe net. Vedeti-ne apoi si in carne si oase, sa nu fie vopsit gardul si inauntru leopardul. Chibzuiti si alegeti in functie de ce vreti sau de ce credeti ca aveti nevoie! Sau lasati-va dusi de val, dar nu bociti pe urma. „Pai daca stiam …” Alegerea va apartine! Un coleg de-al vostru mi-a scris cum s-a afisat baremul. Hotarat. Are prima sansa. Nu vad pe altcineva inaintea lui. Omul si-a facut treaba. Mi-a scris personalizat, nu in BCC. Poate vad si pe altii dupa ce ne intalnim. Ca asa vreau eu sau ca asa vrea el. Dar wild card-ul l-a castigat.
Avocatoo: Un mesaj de „La mulți ani” pentru Baroul București…
Mihnea Stoica: Hai BB! Serbam prin victorie! (organizam, de fapt Mihail Ciobanu a organizat, Cupa Baroului Bucuresti la care participa multi colegi din tara).


Interviul de anul trecut cu Mihnea Stoica îl puteți găsi aici:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *