Avocatoo banner blog 1 1

Până când vom mai putea folosi produse de plastic de unică folosință?

3 minute • Bianca Vîlsănescu • 25 octombrie 2018


Parlamentul European votează pentru interzicerea produselor din plastic de unică folosință
Deputații europeni au susținut majoritar un text pentru a interzice  tacâmurile, farfuriile, paiele  și alte obiecte din plastic.
Deputații europeni au votat miercuri (24 octombrie) pentru interzicerea în viitor a anumitor produse din plastic de unică folosință. Comisia de la Bruxelles a propus, la sfârșitul lunii mai, interzicerea unei categorii de produse pentru uz zilnic, care reprezintă doar 70% din deșeurile care poluează oceanele și plajele.
Printre aceste produse, tacâmuri, plăci, paiete, paie pentru cocktailuri, baloane gonflabile  care vor trebui acum făcute cu materiale mai durabile și mai prietenoase mediului.
Într-un text aprobat miercuri  (571 de voturi pentru, 53 împotrivă și 34 de abțineri), Parlamentul de la Strasbourg a propus, de asemenea, adăugarea pe această listă a unor produse cum ar fi ambalajele pentru fast-food din polistiren sau produsele oxo-plastic. , care ar trebui să fie biodegradabil, dar care se fragmentează în microparticule din plastic.
“Acestea  ne distrug plajele,  oceanele și ne ucid animalele și (…) afectează sănătatea oamenilor. Deci, dacă există alternative, trebuie sa le eliminăm “, a rezumat raportorul textului, Frédérique Ries (ALDE, liberali). “În fiecare minut, o cantitate de plastic este turnată în oceanele noastre”, a declarat europarlamentarul Michèle Rivasi, care își acordă votul “în ciuda lobby-ului masiv al industriei plastice”.
Consiliul UE trebuie să ia o decizie
Comisia Europeană propune, de asemenea, limitarea consumului unei alte categorii de produse pentru care nu există alternativă, cum ar fi ambalajele de unică folosință pentru burgeri, sandvișuri sau fructe.
În textul aprobat miercuri, deputații europeni propun reducerea cu 50% a deșeurilor provenite de la produsele din tutun.
“Parlamentul European face istorie”, a spus Justine Maillot în numele Rethink Plastic, o alianță a ONG-urilor pentru un viitor fără plastic, numind votul “istoric”. “Acum este de datoria guvernelor naționale să păstreze o ambiție ridicată și să se opună presiunii corporative”, a adăugat ea.
Federația Europeană a Sectorului PlasticsEurope a considerat aceste măsuri “disproporționate” și, într-o declarație, a solicitat “norme mai clare”. “Cauzele fundamentale ale gunoiului marin sunt gestionarea deficitară a deșeurilor” și “lipsa de conștientizare”.
 
Comisia ar dori ca noua directivă să fie aplicată înainte de sfârșitul mandatului său, în 2019, pentru intrarea în vigoare a normelor care nu sunt prevăzute înainte de 2022. Există deja interdicții la nivel național; în Franța unde farfuriile  din plastic vor fi interzise începând cu 1 ianuarie 2020.
Bibliografie:
https://www.lemonde.fr/pollution/article/2018/10/24/les-eurodeputes-pour-l-interdiction-des-produits-en-plastique-a-usage-unique_5374014_1652666.html?utm_medium=Social&utm_source=Facebook&fbclid=IwAR1-IMA7tf3JAdjNeBrLDyEUYt10SqxXBr_MUDXD-yg7ZFseZe6d-q2_BeQ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *