egalitate

Prima lege din lume care prevede că este ilegal ca bărbații să primească salarii mai mari decât femeile

3 minute • AmaliaD • 08 ianuarie 2018


Islanda scrie istorie, oameni buni! ???? Încă din cursul anului 2017, mai exact de Ziua Internațională a Femeilor ???? 8 martie, guvernul acestei țări a anunțat că  se va adopta legea care prevede salarii egale pentru femei și bărbați. Potrivit acestui anunț, este prima țară din lume care declară că este ilegal ca bărbații să primească o remunerație mai mare decat femeile începând cu 1 ianuarie 2018. ????

Potrivit noilor reguli impuse, companiile care angajează mai mult de 25 de persoane sunt obligate să obțină un certificat guvernamental care să ateste politicile lor privind plata salariilor egale. În caz contrar, companiile se vor confrunta cu o amendă dacă nu se conformează acestei noi reguli.

Dagny Osk Aradottir Pind, membră a Asociației privind Drepturile Femeilor din Islanda declară:
Această legislație este un mecanism prin care companiile și organizațiile evaluează fiecare loc de muncă, ulterior acestea primesc acel certificat care să confirme dacă plătesc în mod egal bărbații și femeile. E un mecanism care garantează ca aceștia să fie plătiți în mod egal.

În ultimii 9 ani, Islanda a fost clasată de către World Economic Forum pe primul loc la capitolul egalității între sexe ????,alături de alte țări nordice, cum ar fi Finlanda, Norvegia, Suedia, în timp ce România este clasată pe locul 58, iar pe ultimele locuri fiind clasate țări ca Siria, Pakistan, Yemen, potrivit ultimului raport din 2017. Întregul clasament îl puteți accesa la acest link: http://reports.weforum.org/global-gender-gap-report-2017/dataexplorer/
Prin urmare, este de înțeles de ce Islanda este prima țară care face acest pas prin care pune capăt diferențelor de remunerație. Noua legislație a fost puternic susținută de ambele partide în parlamentul islandez, unde aproximativ 50% dintre legiuitori sunt femei, inclusiv noul prim-ministru, Katrin Jakobsdottir. ????
Legea este rezultatul promisiunii Islandei de a sfârși cu discriminarea privind salariile inegale pană în anul 2022. Islandezele au câștigat în medie cu 14-18%  mai puțin decat bărbații în 2016 conform unui studiu efectuat de WEF.  ⚖️
În timpul unui discurs la Întalnirea Globală a Liderilor în 2015, fostul prim-ministrul Sigmundur Davíð Gunnlaugsson, a declarat că:

Bărbații nu pot sta cu mâinile în sân când se discuta probleme cum ar fi violența și diferențele remuneratorii în funcție de sex. Acestea nu sunt probleme doar ale femeilor. Sunt probleme ce țin de drepturile omului în general.

Acest mare pas al Islandei arată că este timpul ca și alte state să preia acest exemplu de perseverență și evoluție în vederea combaterii discriminării pe bază de sex, și nu doar în domeniul economic, deoarece drepturi egale înseamnă drepturile omului, atât femeile cât și bărbații să aibă șanse egale de a-și exercita atât drepturile cât și obligațiile în orice domeniu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *