Folosirea emoticoanelor ca dovada 1

Legea emoticoanelor

3 minute • Bence Antonya • 13 ianuarie 2019


Societatea devine rapid una foarte vizuală, din acest motiv, folosirea emoticoanelor a devenit un trend foarte comun în rândul tinerilor, dar nu numai. Acestea sunt folosite de 92% din utilizatorii de platformelor virtuale. De la originalul smiley face”: -)” tehnologia a evoluat la emoticone care pot reprezenta diferite rase, culturi şi regiuni, existând mai mult de 3000 de versiuni, acestea fiind trimise aproximativ de 10 miliarde de ori zilnic. De exemplu, există emoji care afişează o umbrelă ☂️.

La prima vedere acestea pot părea o extensie prietenoasă a textelor noastre, dar transmit informaţii, deci pot avea consecinţe legale.

Aceste imagini ridică mai multe probleme tehnologice, pentru că au un Unicode (cod informatic) asemănător, dar din cauza regulilor proprietăţii intelectuale, fiecare platformă afişează diferit emojiul respectiv. Ca exemplu, pe platforma Android, pe când un emoji apare plin de zâmbete 😀, având dinţi mari, atunci pe IOS acesta arată ca o maimuțăreală cu dinţi care e gata să te atace. Un alt exemplu interesant este legat de emoticonul care afişează un pistol 🔫. Acesta până primăvara anului 2018 arăta ca un pistol adevărat pe platforma Android, pe când un individ cu dispozitiv IOS vedea un pistol cu apă. Aceste diferenţe pot avea consecinţe dure, când pe o platformă pot constitui o ameninţare, iar pe cealaltă o glumă.

Cazurile care implică emoticoane s-au înmulţit în ultimii ani.

În Franţa 🇫🇷 de exemplu, în 2016, un bărbat de 22 de ani a fost trimis la închisoare pentru 3 luni, pentru ameninţări cu moartea. El a folosit de nenumărate ori emoticonul în formă de pistol 🔫 după ce el s-a despărţit de iubita ei. Acesta a fost identificat ca „o imagine mică care exprimă o idee” de judecătoria franceză, şi folosit drept dovadă împreună cu textele scrise. El a fost condamnat pentru  ameninţare cu moartea sub articolul  222-17 din codul penal francez.

Găsim exemple nu doar din perspectiva dreptului penal, ci şi din perspectiva dreptului civil când căutăm cazuri care au legătură cu emoticoane. În Israel 🇮🇱, un proprietar şi-a postat casa pe un site de publicitate, dorind să-l închirieze. O persoană s-a declarat interesat, iar proprietarul a şters oferta de pe acel site. După un timp, potenţialul chiriaş nu a mai răspuns la mesaje. Aici urmează partea interesantă, proprietarul l-a dat în judecată cerând despăgubiri pentru beneficiul nerealizat, pentru că el sa bazat pe închirierea imobilului când a şters oferta, pentru că potențialul chiriaş a formulat textul de cerere utilizând emoji-uri care exprimau o stare de bună dispoziţe. Acesta a folosit un emoji reprezentând  o şampanie 🍾 şi o fată care dansează 💃🏻 care clar semnalau interesul lui. Cu toate că aceste emoticoane nu au puterea unui contract, au ajutat la concretizarea intereselor pe care s-a bazat proprietarul când a şters afişul. Acesta a primit despăgubiri valorând 2000 de 💵 în 2017.

Pozele şi imaginile devin din ce în ce mai importante în societatea noastră, şi foarte curând ne putem trezi dezbătând semnificația unui emoji în sala de judecată, sau având chiar experţi de emoji-uri. ⚖️

Până atunci, noi putem doar recomanda evitarea emoticoanelor în domeniul profesional. 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *