facebook

Moștenitorii pot avea acces la contul de Facebook după ce murim? 

4 minute • Ana-Maria Udriste • 02 iunie 2017


Părinții unei persoane decedate la 15 ani au apelat la Facebook pentru a le permite accesul la contul ei cu scopul a vedea dacă a fost agresata înainte de moartea ei. Aceștia au pierdut în apel la Curtea de Apel Berlin. 
Curtea de apel din Berlin a decis miercuri că părinții adolescentei, care a murit în 2012 după ce a căzut în fața unui tren subteran, nu pot avea vreo pretenție de a accesa detaliile ei din Facebook (profilul) sau istoria chat-ului. 
Hotărârea este contrara deciziei pronunțate într-o hotărâre inițială a instanței regionale în 2015. Aceasta ridică noi întrebări legate de moștenirea digitală și are dreptul de a gestiona prezența în online și proprietatea intelectuală a cuiva atunci când aceștia mor.
Instanța a declarat că a luat hotărârea în conformitate cu legea privind secretul telecomunicațiilor, care împiedică moștenitorii să vadă comunicările unei rude decedate cu o terță parte.
Inainte de hotărâre, atât Facebook, cât și părinții fetei, a căror identitate nu a fost făcută publică, și-au rezervat dreptul, în caz de înfrângere, de a adresa cu recurs instanței germane federale de justiție din Karlsruhe. Judecătorul a declarat că parțial sunt libere să facă acest lucru, dar părinții nu au confirmat încă dacă vor merge pe acest drum. 
Familia a spus că este dispusa să afle dacă moartea fetei la Berlin se datorează unei sinucideri și, dacă da, dacă aceasta a fost consecința agresiunii online.
Ei au spus că vor ca Facebook să permită accesul la chat-urile pe care decedata le-ar fi putut avea online, ceea ce ar putea oferi o idee despre cauza morții neașteptate a fiicei lor.
Fata a informat-o pe mama ei despre datele de conectare la contul ei când avea 14 ani, dar compania, fiind informată despre moartea fetei de către unul dintre prietenii ei din Facebook, a înghețat sau “a memorizat” contul ei. Mișcarea a însemnat că fotografiile și postările care fuseseră publicate au rămas vizibile, iar prietenii i-au putut aduce un omagiu, dar nu mai era posibil să se conecteze la cont.
Facebook a refuzat să spună cine a solicitat înghețarea contului, menționând, de asemenea, protecția datelor. Persoana care a depus cererea ar fi trebuit să furnizeze Facebook dovada că fetița a murit.
Compania americană de social media a respins în mod repetat cererea părinților, argumentând că în cazul în care mesajele de la un utilizator sunt dezvăluite, alți utilizatori ar fi, de asemenea, expuși. Ei susțin că conversațiile ar fi avut loc cu înțelegerea faptului că conținutul lor a rămas privat.
În decizia sa din 2015, instanța regională din Berlin a decis în favoarea mamei, argumentând că conținutul contului Facebook al fiicei ar trebui să fie deținut de moștenitorii săi. Judecătorul a insistat atunci că chat-urile Facebook nu trebuie privite în mod diferit față de scrisorile și jurnalele fetelor pe care părinții ei le-au moștenit automat. Facebook a făcut apel împotriva acestei decizii, motiv pentru care cauza a fost audiată de curtea de apel.
Hotărârea de miercuri s-a bazat pe cântărirea legilor de moștenire întocmite cu aproape 120 de ani în urmă și a drepturilor părinților față de minori, cu legea privind secretul telecomunicațiilor introdusă pentru a proteja confidențialitatea conversațiilor telefonice, actualizată de curtea constituțională în 2009 pentru a include e-mailurile .
Björn Retzlaff, judecătorul care a judecat la Berlin, a considerat că aceleași reguli au fost aplicate chat-urilor pe internet. “Aceasta este în centrul deciziei noastre”, a declarat Retzlaff instanței, subliniind în același timp că decizia a fost una dificilă.
Într-o declarație în limba germană către mass-media Facebook a declarat că a salutat hotărârea, adăugând: “În același timp, suntem alături de familie și respectăm dorința lor. Facem toate eforturile pentru a găsi o soluție care să ajute familia în același timp cu protecția vieții private a unor terțe părți care sunt de asemenea afectate de aceasta “.
Cazul reamintește de un arhitect italian care a făcut apel la directorul executiv al Apple, Tim Cook, anul trecut să deblocheze iPhone-ul fiului său de 13 ani, astfel încât să poată descărca fotografiile stocate pe el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *