Noile reglementari ale Uniunii Europene privind dronele 3

Dronele, noile reglementări ale Uniunii Europene

3 minute • Giulia Donose • 10 iulie 2018


Drona este un dispozitiv de tipul Unmanned Aerial Vehicle( UAV), proiectat să zboare fără să fie pilotat de o persoană.

Acesta a folosit intial în scopuri militare pentru identificarea unor obiective și bombardarea lor. La fel cum s-a întâmplat și cu Internetul, dronele au trecut din sfera exclusivă a armatei și au ajuns ca în urmă unor modificări să fie folosite în scopuri comerciale. În prezent, dronele sunt folosite și în scop profesional pentru filmarea de la inăltime a unor evenimente sportive sau concerte, dar și de către utilizatori obișnuiți care au descoperit o nouă “jucărie” cu care să-și petreacă timpul. Popularitatea crescandă a dronelor a determinat necesitatea unor reglementări care să protejeze viață privată, datele personale și mediul inconjurător.

  Tocmai de aceea, pe 12 iunie, deputații europeni au adoptat noile norme de sigurantă a aviației, oferind astfel legi clare și consecvente pentru utilizarea dronelor în spațiul aerian european.

 Cercetările arată că sectorul dronelor se dezvoltă rapid și va crea peste 150.000 de noi locuri de muncă pană în 2050. În 10 ani, industria ar putea reprezenta 10% din piată aviației UE (aproximativ 15 miliarde de euro pe an).

  Actualul sistem de reglementare complică insă comerțul transfrontalier în acest sector în creștere. În timp ce dronele grele se incadrează în regulile generale ale UE privind aviația, aeronavele fără pilot care cantăresc mai puțin de 150 kg sunt reglementate la nivel național, ceea ce a dus la existența unor standarde incoerente în diferitele tări UE.

  Dronele reprezintă și riscuri la adresă siguranței. Chiar și dronele cu greutatea sub 150 kg pot deteriora avioanele, provocă răniri și pot contribui la poluarea aerului și poluarea fonică. Dronele echipate cu camere de luat vederi pot amenintă confidențialitatea și pot înregistra datele personale ale persoanelor fără consimtămantul

  Noile reguli se vor aplică tuturor componentelor dronelor, inclusiv motoarelor și telecomenzilor, pentru că operatorii și producătorii să respecte sigurantă, confidențialitatea, datele personale și mediul inconjurător. 

  •   Se va introduce o regulă privind inăltimea maximă pentru a impiedică operatorii de drone să pună în pericol oamenii și pentru a proteja alte persoane care utilizează spațiul aerian pentru activităti precum sportul aerian.
  •     Accesul la zone precum aeroporturile, ambasadele, închisorile și centralele nucleare va fi restricționat sau interzis din motive de sigurantă.
  •     Persoanele lovite de drone pot fi rănite. Acesta este motivul pentru care dronele mai susceptibile de a provocă daune vor trebui înregistrate și marcate în mod clar pentru o identificare usoară.
  •   În plus, noile drone trebuie proiectate pentru a minimiza zgomotul și poluarea aerului.   

Odată ce noua legislație intră în vigoare, Comisia Europeană va elabora norme mai detaliate. Acestea vor include un act de punere în aplicare în intreaga UE, în cooperare cu un comitet cu reprezentanți din toate tările UE.

Surse:

  1. http://www.europarl.europa.eu/news/en/headlines/economy/20180601STO04820/drones-new-rules-for-safer-skies-across-europe
  2. https://www.giz.ro/gadgeturi/drone-41091/
  3. https://ro.wikipedia.org/wiki/Aeronav%C4%83_f%C4%83r%C4%83_pilot

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *