monkey selfie

O maimuta si-a facut un selfie. O instanta din SUA decide daca maimuta detine drepturi de autor asupra fotografiei.

3 minute • Autor Necunoscut • 14 iulie 2017


O maimuță curioasă, cu un zâmbet zgârcit și un talent pentru apăsarea unui buton de cameră, a fost din nou în centrul atenției miercuri, când o instanță federală de apel din San Francisco a auzit argumentele privind dacă un animal poate deține un drept de autor asupra fotografiilor selfie.

O audiere de 45 de minute în fața unui tribunal din San Francisco a atras mulțimi de studenți de drept și cetățeni curioși care se amuzau copios. De asemenea, judecătorii federali au chicotit uneori la noutatea cazului, care implică o maimuță într-o altă țară care habar nu are de agitație.

Andrew Dhuey, avocat pentru fotograful natal britanic David Slater, a spus “monkey see, monkey sue” nu este o lege bună în nici un act federal.

Naruto este o maimuță care trăiește liber, care și-a făcut în 2011 niște seflieuri, care ar face chiar și vedetele invidioase.

People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) a dat în judecată fotograful Slater și compania Blurb din San Francisco, care a publicat o carte numită „Wildlife Personalities”, care includea selfieul maimuței, pentru încălcarea drepturilor de autor. În 2015, a solicitat o hotărâre judecătorească, prin care să i se permită să administreze toate veniturile obținute din fotografiile realizate în interesul maimuței.

Slater spune că drepturile de autor britanice pentru fotografiile obținute de compania sa, Wildlife Personalities Ltd., îi aparțin.

Avocatul PETA, David Schwarz, a susținut că maimuța Naruto era obișnuită cu aparatele de fotografiat și că a devenit narcisist când s-a văzut în reflexia lentilei.

Un judecător federal a decis anul trecut împotriva lui PETA și a maimuței, spunând că protecția drepturilor de autor nu se poate extinde  asupra animalelor.

De-a lungul audierii de miercuri, Avocatul Schwarz a spus că situația este cât se poate de clară :fotografiile sunt protejate prin drepturi de autor și Naruto este autorul.

„Trebuie să privim cuvântul” autor „în cel mai larg sens”, a spus el.

Judecătorii l-au întrebat de ce PETA poate avea calitate procesuală activă în acest caz, iar Avocatul  a argumentat că activitatea PETA de a îngriji animalului nu este suficientă pentru tratamentul etic al animalului, PETA având atribuții mult mai mari în lupta pentru drepturile animalelor, prin urmare aceasta poate să reprezinte maimuța în instanță.

Judecătorii nu au emis o hotărâre miercuri.

Angela Dunning, avocat pentru Blurb, se întrebă „Unde se termină? Dacă o maimuță poate da în judecată încălcarea drepturilor de autor, ce altceva poate face o maimuță?”

Consilierul General al PETA, Jeff Kerr, a declarat după audiere că grupul intenționează să folosească banii din fotografii pentru a proteja habitatele de maimuță și pentru a ajuta oamenii să studieze maimuțele. „PETA reprezintă în mod clar interesul lui Naruto”, a spus el.

Avocatul fotografului a spus că selfieul maimuței este mai degrabă o cale pentru a-și face  PETA publicitate, decât un proces. El a spus după process că Naruto a facut o greseala fatală prin faptul că nu a aparut in instanta.

 „Este ca si cum nici nu ii pasă”,  a concluzionat el.

SURSA  aici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *