pitbull

Pitbull a publicat un articol într-o revistă de drept înaintea ta.

2 minute • Ana-Maria Udriste • 18 aprilie 2020


Pitbull și-a înregistrat strigătul ca marcă, iar lumea muzicală nu va mai fi la fel.

Ai simțit vreodată că viața trece pe lângă tine în timp ce te chinui să memorezi cursurile de la facultate? Sau că ai putea face mai mult decât copii xerox pe perioada stagiaturii, eventual să treci la nivelul de adus cafele în întâlniri?

Ei bine, dacă toate astea îți sunt cunoscute și ți se părea că oricum totul e de pomană, avem o veste pentru tine: Pitbull tocmai a publicat un articol despre protecția drepturilor de proprietate intelectuală într-o revistă de drept. Înaintea ta.

Articolul, intitulat “EEEEEEEYOOOOOO!: Reflections on Protecting Pitbull’s Famous Grito,” a apărut în ultima ediție din NYU Journal of Intellectual Property and Entertainment Law și vorbește despre protecția drepturilor de proprietate intelectuală în domeniul muzical. Este un articol colaborativ, în care Pitbull, alături de avocații săi specializați în această ramură a dreptului, descriu cum au decurs demersurile pentru a înregistra faimosul strigăt al lui Pitbull.

Ca idee, în SUA sunt protejate ca drepturi de autor 36 de …. sunete, printre care și faimosul răget al leului MGM, de mai jos:

https://youtu.be/OVCxJ1aT24A

Articolul, pe care îl poți citi mai jos, amintește despre semnificația culturală a unui ”grito”, o semnătură distinctivă auditivă, cu puternice rădăcini mexicane, pe care Pitbull o folosește în mod constant. Fiind asociată cu imaginea acestuia, acest element distinctiv trebuia protejat. Așadar, a fost un efort de echipă pentru a înregistra acest sunet.

Ulterior, s-au gândit că ar fi foarte interesant să prezinte toată această experiență într-un mod practic, pentru a vedea colaborarea care a avut loc între artist și consultanții săi, iar Pitbull descrie importanța pe care a avut-o pentru el această înregistrare.

Mai mult, este un exercițiu extrem de util pentru a vedea cum se scriu articolele de specialitate, limbajul natural folosit și de ce ar trebui să adopți o asemenea modalitate de a scrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *