law photo

Despre pregătirea pentru admiterea în profesia de avocat

7 minute • Cosmin Cojocariu • 22 septembrie 2017


Bun. Aţi citit titlul, voi intra direct în subiect pentru că este deja sfârşitul lui septembrie şi admiterile bat la uşă. Indiferent că urmează să începi anul IV/III/II sau ca abia începi facultatea, timpul este scurt. În aceeaşi nuanţă motivaţională, trebuie să ştii că oricum admiterile astea sunt o loterie: câştigă cine pică pe subiect şi are norocul să îşi amintească ce a învăţat sau cine a cumpărat biletul care trebuie.

Foarte important este că, încă din prima zi, studentul la Drept trebuie să îşi arate statutul şi să nu care cumva să îl vadă Templul fără costum şi cravată. Nu te simţi comod… este irelevant. Exact pentru situaţia asta a rostit pentru prima oară Cicero, în anul 53 î.Hr., cunoscutul adagiu „natus ex femina patiens pulchritudo” (baba suferă la frumuseţe). Faci asta ca să poţi şi tu după 4 ani de facultate să treci „lawyer” la workplace pe facebook. At „buzunarul lui tati” pentru început. Valoarea stă doar în forme întotdeauna.

Am spus că timpul este scurt? 25h/zi de învăţat timp de 4 ani nu este suficient pentru o reuşită la admiteri, toată lumea ştie asta. Credeai sau sperai că toate meme-urile făcute pe seama studenţilor de la Drept sunt glume? „GRE-ŞA-LĂ”.

Studentul la Drept trebuie să înveţe tot timpul: şi când doarme – învaţă; şi când mănâncă – învaţă; şi când învaţă – învaţă. Şi trebuie să înveţe neapărat dintr-o anumită listă de cursuri şi tratate, altfel nu are nicio şansă.

Acum că am terminat cu prostiile, zic să scriu şi ceva serios. Pentru că nu sunt foarte confortabil cu oferirea sfaturilor deoarece nu mă consider deloc un exemplu de urmat, voi trişa un pic şi voi scrie în continuare mai mult ce cred eu că NU trebuie făcut în facultate, convins fiind că măcar o persoană va considera folositor ceva din ceea ce urmează. Ba mai mult, voi formula un fel de scrisoare pentru mine din trecut. Aşa, deci… Dragă Cozmine,

Nu există un mod universal de a învăţa şi nici magica listă cu cărţi din care învaţă toţi cei care reuşesc la admiteri. Sunt oameni care îşi stabilesc şi păstrează un program cu un anumit număr de ore de învăţat şi reuşesc, dar sunt şi cei care nu au neapărat un program foarte bine definit 🙂 şi în unele zile se întâmplă să nu înveţe deloc, iar în altele câte 14 ore şi, de asemenea, reuşesc. Evident, numitorul comun al acestora este învăţatul. Nu ai cum şi nici de ce să înveti zilnic 12 ore. În procesul de învăţare, odihna este la fel de importantă ca învăţatul efectiv. Nu trebuie neglijate nici viaţa socială, alimentaţia şi sportul. Degeaba eşti tobă de carte dacă nu ai cu cine să te bucuri de reuşitele profesionale şi/sau sănătatea ţi-e şubredă.

Nu te apuca de învăţat serios abia în ultimul an de facultate. Vezi un pic mai sus de ce. Sunt 4 ani, primul să spunem că este de acomodare, dar apoi? Se poate să recuperezi, dar toate lucrurile trebuie făcute la timpul lor pentru că, altfel, recuperezi într-un loc, dar e posibil să pierzi altundeva.

În timpul facultăţii încearcă să nu te concentrezi numai pe materiile principale. Dacă simţi o atracţie către o anumită materie, profită şi citeşte cât mai mult despre domeniul respecțiv. Citeşte ceea ce îţi face plăcere şi din afara bibliografiei prezentate la facultate.

Cu privire la materialele de învăţat. Nu învăţa doar din coduri, nu învăţa doar din doctrină. Codurile trebuie înţelese şi, tocmai de aceea, parcurgerea articolelor din cod trebuie completată cu lecturarea doctrinei. Fără doctrină îţi va fi greu să vezi imaginea de ansamblu şi să te gândeşti să faci anumite conexiuni. Fără coduri la bază s-ar putea să nu înţelegi doctrina. Sunt complementare în studiul unui viitor jurist. Dacă înveţi doctrina din timpul facultăţii, evident că îţi va fi mult mai uşoară perioada dinaintea admiterii în profesia de avocat/INM. Cu o bază solidă, în timpul verii ar fi suficient pentru examen să rezolvi doar grile pentru a te obişnui cu formulările. Acum, ce cărţi? Eu, Cosmin din viitor, absolvent la Universitatea din Bucureşti, consider că materialele necesare pregătirii pentru examenele de an sunt suficiente și pentru pregătirea în vederea obţinerii unui rezultat bun la ambele admiteri. Cele mai bune materiale sunt cele pe care le-ai parcurs deja.

Nu învăţa doar din coduri, nu învăţa doar din doctrină.

Ai spune că este evident, dar…un rezultat mulţumitor la admiterea în profesie sau la INM nu trebuie să îţi fie scop final, ci, mai degrabă, un obiectiv pe termen scurt, o treaptă. De aceea nu învăța doar pentru examen/concurs. Învață instituţiile de drept proiectându-le în realitate fără sa rămână doar niste înşiruiri de articole din care să reţii neapărat dacă un termen este de 5 zile sau de 15 zile, de 30 zile sau de o luna, dacă începe sa curga de la pronunţare sau de la comunicare. Eventual îți poți fixa informațiile de genul acesta făcând grile, dar după ce ai înţeles instituţia respectivă (exerciţiul grilelor este foarte important pentru a promova examenele de admitere în forma în care sunt în prezent). Deşi, dacă înveți în mod logic, ajungi sa îți dai seama de ce unele termene sunt mai scurte decât altele și de ce curg de pronunţare şi nu de la comunicare. Un exerciţiu bun este să îţi faci un prieten care nu are nicio treabă cu Dreptul să înţeleagă cum stă treaba cu graţierea, de exemplu. Sau ce ai tu de învăţat. Nici pe memoria fotografica sa nu te bazezi. Poate iei nota bună la admitere, dar după aceea ce vei face? A fi un jurist bun nu înseamnă doar să poţi recita nişte articole.

Ca să închei cu aceeaşi idee cu care am început, timpul este suficient. Pentru mine se pare că a fost suficient să încep din februarie pregătirea pentru licenţă şi admiterea în profesia de avocat, cu pauză în timpul sesiunii şi nu pot spune că am avut un program foarte strict. Dacă nu înveţi serios în anii de facultate, anul 4 (examenele de an, licenţa, admiterea în profesie/INM, eventual şi admiterea la master) va fi foarte greu, extenuant, te va îmbatrâni câţiva ani în câteva luni, dar nu va fi imposibil dacă poţi urmări ce ţi-ai propus şi eşti dispus să faci sacrificii. Dacă eşti serios în timpul facultăţii şi faci lucrurile la timpul lor, anul 4 va fi doar greu 🙂 şi încununat de reuşite. Pe scurt, da – de regulă, reuşeşte cel care a cumpărat biletul care trebuie, dar „cumpărat” în sensul că şi-a cunoscut priorităţiile şi s-a concentrat pe învăţat. Totuşi, probabil în fiecare an, dar cu siguranţă anul acesta, au fost şi candidaţi care au fost respinşi nu pentru ca nu au fost bine pregătiţi, deoarece ştiu că au muncit mult mai mult decât unii care au fost admişi. La examenele de admitere se pune accent pe cantitatea de informaţii reţinute şi contează foarte mult să fii familiar cu formulările grilelor. De aceea cred că pregătirea necesară pentru examen se îndepărtează de cea necesară pentru a deveni un bun profesionist al Dreptului.

Cu răbdare şi pasiune orice este posibil. Mai puţin să dresezi o pisică şi să îţi lingi cotul. Succes!

Un răspuns

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *