logo poveste 1

“Coeziunea – o valoare comună europeană”

3 minute • Alexandra Enachescu • 08 noiembrie 2018


România va prelua de la 1 ianuarie 2019 președinția Consiliului Uniunii Europene, unul dintre organismele cu putere decizională al UE, alături de Parlamentul European.

Scurte precizări privind Consiliul Uniunii Europene
  • Rol: reprezintă guvernele statelor membre ale UE, adoptă legislația europeană și coordonează politicile UE
  • Membri: miniștrii din fiecare țară a UE care răspund de domeniul de politică supus discuțiilor
  • Președinte: fiecare stat membru al UE deține președinția prin rotație, pe o perioadă de 6 luni
  • Înființare: 1958 (sub denumirea de Consiliul Comunității Economice Europene)
  • Sediu: Bruxelles (Belgia)
  • SiteConsiliul UE

Ce va face România în calitate de Președinte al Consiliului UE?
În principiu, va acționa ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.
Care este tematica agendei de lucru a Președinției României?
Aceasta se concentrează pe 4 piloni:

  1. Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate;
  2. Europa siguranței;
  3. Europa, actor global;
  4. Europa valorilor comune.

Ce obiective își propune România în vederea aplicării a diferite politici?

  • politica agricolă – reducerea decalajelor privind subvenţiile, sprijinirea tinerilor fermieri şi a exploataţiilor agricole competitive, care aduc pe piaţa europeană produse de calitate
  • cercetarea şi inovarea – acces egal şi echitabil la resursele acestui domeniu, salarii egale pentru toţi cercetătorii, indiferent de unde provin, iar evaluarea să se facă într-o manieră transparentă
  • domeniul concurenţei – economiile statelor membre să fie competitive la nivel mondial, iar pentru aceasta este nevoie de o strategie europeană care să ţină cont de nevoia de investiţii în unele sectoare economice.

Cea mai importantă întrunire din perioda celor 6 luni va avea loc în luna februarie 2019 la București unde se va organiza un Consiliu informal Justiție și Afaceri Interne, prilej cu care vor fi prezenți miniștri de interne și justiție din Uniunea Europeană.
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a declarat joi, 25 octombrie 2018, că “România este pregătită pentru Președinția Consiliului UE, iar acest lucru este demonstrat de progresele înregistrate în procesul de pregătire a preluării mandatului, confirmate și prin mesajele transmise public de către reprezentanții instituțiilor europene care au vizitat recent țara noastră. Suntem pregătiți să facem față provocărilor existente, respectând tradiția președințiilor precedente și evitând politizarea acestui mandat important pentru țara noastră.” Temele prioritare ale României pentru președinție au fost susținute în unanimitate în Parlament.
Perioada 1 noiembrie 2018 și 31 octombrie 2019 aduce României și exercitarea președinției rotative a Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, propunându-și ca obiective:

  • îmbunătățirea conectivității și mobilității în regiunea Dunării prin promovarea transporturilor, turismului, digitalizării și a contactelor între oameni;
  • revigorarea Strategiei Europene pentru Regiunea Dunării prin crearea de asocieri între toți actorii implicați și Comisia Europeană.

Folosit ca sursă pentru realizarea acestui material și util pentru informarea cu privire la alte aspecte legate de Președinția României la Consiliul UE – http://www.romania2019.eu/#s-home
Alte surse https://europa.eu/european-union/about-eu_ro
Te-ar putea interesa și https://www.avocatoo.ro/blog/consiliul-european-si-politica-externa-si-de-securitate-comuna-ii/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *