Avocatoo RO 1

Prestații de asigurări sociale. Recuperare sume. HP.

2 minute • FlorentinaS • 09 martie 2018


Decizia nr.15  în dosarul nr.3011/1/2017

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel București – Secția a VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale, în dosarul nr. 1793/93/2016, privind pronunțarea unei hotărâri prealabile şi, în consecinţă, stabilește că:
În interpretarea dispozițiilor art. 179 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare, recuperarea sumelor plătite cu titlu de prestații de asigurări sociale, în temeiul unei hotărâri judecătorești desființate în calea de atac, se poate face de către casa de pensii, în mod direct, prin emiterea unei decizii de debit, care constituie titlu executoriu.
Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică, astăzi, 5 martie 2018.
SURSA: ÎCCJ


Referințe legislative

    • art. 179 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publiceSumele plătite necuvenit prin intermediul caselor teritoriale de pensii şi al caselor de pensii sectoriale se recuperează de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
Vezi aici hotărârea prealabilă pronunțată tot astăzi de ÎCCJ referitoare la plângerea împotriva procesului-verbal de constatare a contravențiilor – Apele Române.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *