ce culoare sa folosim cand invatam

Psihologia culorilor: cum ne influențează culorile modul de învățare?

12 minute • Baciu Diana • 22 noiembrie 2019


Culorile nu sunt importante. Auzi asta destul de des. ”Ce contează?”

Da, sigur … atunci cum îți explici utilizarea culorilor în trafic, pentru a evidenția semnele de atenționare sau formarea curcubeului?

Assorted-color Crayons

Culorile sunt importante, așadar e momentul să le acordăm atenție inclusiv când vine vorba despre modul de învățare.

Citește și: Cum facem față stresului dinaintea examenelor? 9 sfaturi susținute de știință și practică.

Studiul și ceea ce presupune el este greu de înțeles, pentru că sunt atât de multe cercetări care tratează tocmai acest aspect, încât este dificil de ales de unde să pornim. Totuși, se poate afirma cu certitudine că atunci când ne gândim la un mediu propice pentru studiu, culorile joacă un rol important.

Gândește-te cum ar fi să înveți într-o cameră cu pereții negri. Ce sentiment ți-ar da? Sau cu galben neon peste tot, de nu poți concentra la pagină. Inclusiv albul acela imaculat poate distrage atenția dacă este prea puternic.

Așadar, să discutăm despre culori. Care sunt culorile ce ne pot ajuta să învățăm? Care sunt culorile ce pot fi enervante sau care îi pot distrage pe cei care învață online și cum putem să diminuăm acest risc? Toate aceste chestiuni vor fi dezvoltate în acest articol.

Brown Wooden Desk With Rolling Chair and Shelves Near Window

Încă ai dubii? Dacă ți-am spune că o culoare, ca parte a spectrului electromagnetic, este, în cea mai pură formă a sa, energie, o lungime de undă care are propria frecvență magnetică?

Cum ar fi dacă ți-am spune că traiectoriile neurologice ale creierului pot fi afectate de culori și că ele pot crea un răspuns biochimic?

Acum că ne vedem confruntați cu aceste dovezi, este cert că domeniul coloristicii a fost cercetat de prea mult timp. Dr. Robert Gerard chiar a inițiat o cercetare în acest sens, prin care subliniază faptul că fiecare culoare are propria lungime de undă și fiecare dintre acestea ne afectează trupul și mintea, într-un mod distinct.

Utilizarea culorii potrivite, într-o manieră corectă, vizând punctul potrivit, poate avea un adevărat impact asupra sentimentelor, atenției și a comportamentului din timpul studiului. Este timpul să folosim aceste aspecte în favoarea noastră. Chiar și în studiile cu pacienți bolnavi de Alzheimer s-a demonstrat că aceste culori pot ajuta în reglarea memoriei și că pacienții își pot aminti mult mai repede imaginile colorate față de cele în alb și negru – uluitor, nu?

Acum, nu pretindem să devii următorul Picasso, dar totuși, o înțelegere fundamentală a fiecărei culori și cum funcționează aceasta îți va aduce beneficii în crearea unui mecanism de învățare, care se va adeveri a fi util până la final. Așadar, cam asta avem de gând să facem acum. Vom lua fiecare culoare și vom observa cam ce pot însemna pentru tine și pentru studiul tău și, inclusiv, răspunsul biologic pe care ți-l pot oferi. Desigur, ține minte că aceasta nu este o stiință absolută. E posibil să nu suporți culoarea albastru, pentru că probabil îți e frică de apă- sunt diferite elemente în alegerea unei culori.

Bun, introducere bifată, acum să începem!

Verde pentru concentrare

brown leather padded sofa with throw pillows inside house

Probabil știi deja că îți oferă concentrare, trebuie doar să te uiți spre o pădure sau un câmp. Culorile cu o scurtă lungime de undă ajută în oferirea stării de calm și odihnă și, în plus, te ajută să te concentrezi și să dai randament.

Uită-te la imaginea de mai jos, din natură. Ce îți inspiră?

Green Tree Plant Leaves

De aceea, verdele este o culoare excelentă când vine vorba despre sporirea concentrării. Pe lângă faptul că este una dintre cele mai plăcute culori pentru ochii noștri, ne amintește de natură. Tocmai de aceea vedem, adeseori, vedetele de TV stând în „camerele verzi,”- este un loc relaxant.

Totuși, dacă vrei să maximizezi șansele de reușită pe sesiune, încearcă MindLab Pro, nootropic universal creat special pentru a îmbunătăți performanțele creierului în timpul studiului. Și vei găsi utilă și lista de aici: Suplimente pe care sa le iei pentru a invata/lucra mai bine.

Verdele este util pentru păstrarea concentrării pe o perioadă îndelungată și, totodată, pentru claritate. Se adeverește a fi o opțiune bună pentru un birou, spre deosebire de roșu care este văzut ca fiind un stimulent. Probabil ajută pe termen scurt, dar stimularea trebuie “să stea la rând”, uneori.

Mai mult decât atât, sunt adevărate studii care susțin toate acestea. Niște studii, de exemplu, au arătat că oamenii care lucrează în birouri de culoare verde au rezultate mai bune pe plan profesional, iar în privința consumatorilor, s-a dovedit că aceștia petrec mai mult timp la cumpărături în magazine de culoare verde.

null

null

Printr-un alt studiu, condus de Dr. Kate Lee, au fost examinați 150 de studenți.  Ea le-a oferit o sarcină plictisitoare, monotonă, care le-a atras atenția până la un moment dat, ei trebuiau să apese o serie de numere în timp ce citeau pe ecranul calculatorului. Le-a spus să nu apese tastele când apare cifra trei pe ecran. Când a venit timpul pauzei, în 40 secunde, jumătate din grup s-a uitat pe fereastră către un acoperiș verde, în timp ce cealaltă jumătate s-a uitat la un simplu acoperiș. În mod impresionant, cercetarea a arătat că studenții care s-au uitat la acoperișul verde au făcut ulterior mai puține erori și au avut o mai bună concentrare.

Dr. Lee a făcut o presupunere conform căreia acoperișul verde a oferit o revitalizare care a stimulat creierul. Dacă ești student și complet plictisit de ce ai de făcut, ia o pauză și uită-te spre o porțiune verde, precum un parc, o plantă sau un perete. Dr. Lee consideră că un simplu moment în care privesc spre o porțiune verde, le poate oferi o clipă de revitalizare celor care trebuie să se concentreze un anumit timp.

Ai putea să folosești și ideea de mai jos, să ai niște plante în fața ochilor.

Man With Hand on Temple Looking at Laptop

Să ne amintim totuși și de clipele apoteotice din timpul sesiunii, a sesiunii de vară mai cu seamă. Căldură, stres, îmbieri ale naturii …c ărți făcute turn pe birou. Trebuie să recunoaștem că nu ne putem lepăda de acel morman, dar putem lăsa jocul culorilor să se desfășoare din când în când. Da, e o clipă de cumpănă, în care te întrebi dacă ai timp să faci o plimbare sau în timpul acela ar trebui să înveți ce nu ai învățat de dimineață (pentru că erai stresat că te stresezi), dar totuși, o scăldare a ochilor nu necesită niciun sacrificiu.

Citește și: Cum am ajuns la Drept și cum am supraviețuit în primul an – mai ales în sesiune

Ieși din casă/cămin/bibliotecă, te izbește lumina soarelui și dacă mai faci puțin efort, ajungi până în parc, unde nu doar că e o altfel de liniște (slavă trilului păsărilor!), dar ești înconjurat de copaci care s-au transformat suficient cât să ofere un mic spectacol de smarald (nu e doar o metaforă pentru eseul de la BAC, e realitate…asta dacă, într-adevăr, îți place să te contopești cu natura). Practic, ești înconjurat de verde…nu știu dacă poți contesta că starea de spirit e la fel…poate nu are un efect imediat, dar pe măsură ce te cufunzi în gânduri care nu îți suprasolicită creierul, verdele vine deja ca o completare.

Portocaliu pentru a îmbunătăți starea de spirit

Gândește-te la soarele portocaliu care răsare în orizont. Frumos, nu? E adevărat, portocaliul poate fi o culoare bine-venită și un bun stimulent când vine vorba despre îmbunătățirea stării de spirit a celor care studiază, vei simți cum intri într-o stare de confort și a bunei funcționări la nivel psihic.

Red Cradle Telephone on Brown Wooden Surface

Unii teoreticieni susțin că o ambianță bogată în culoarea portocaliu ajută la creșterea nivelului de oxigen în creier, stimulând activitatea mentală în timp ce ajută la pierderea stărilor anxioase. Totodată, creșterea nivelului de oxigen creează o stare de revigorare care te determină să faci ceea ce ți-ai propus.  Unii chiar au propus ca centrele de examinare să fie vopsite în portocaliu pentru a ajuta persoanele examinate să promoveze.

Totuși, acestea vin cu o oarecare restricție – evitați nuanțele îndrăznețe de portocaliu. Nu este o culoare bună nici pentru cei predispuși la suprastimulare, cum ar fi dacă ai tulburare hiperactivă cu deficit de atenție sau orice altă afecțiune de sănătate care conduce la suprastimulare.

Totuși, nu ține doar de știință, multe studii au descoperit că atunci când culorile sunt folosite pentru a sublinia o caracteristică sau o frază de pe un ecran arătat cursanților, nivelul de atenție crește. Prin urmare, putem spune că atunci când dorim să subliniem anumite chestiuni importante, portocaliul poate fi o idee mai bună decât culoarea roșie. Cu toate acestea, datorită energiei și luminozității, portocaliul poate fi o alegere prea puternică. Portocaliul este, în alte cuvinte, cea mai bună alegere dacă este în doze mici, cum ar fi mai jos:

null

null

Secretele culorii portocaliu au fost cunoscute și în China antică – în Feng Shui, portocaliul este văzut drept o culoare “yang” ce poate stimula atenția și o mai bună organizare. Desigur, trebuie să ne amintim că luminozitatea și saturația vin odată cu această culoare și poate provoca reale dureri de cap!

Luând în considerare cele spuse de experți, psihologul în coloristică, Angela Wright, susține că nuanțele luminoase de portocaliu stimulează, în timp ce saturația scăzută este mai liniștitoare. Deci, pentru a crește energia, alege nuanțele îndrăznețe, iar pentru relaxare, alege unele liniștitoare. Are sens, nu?

Pentru a concluziona în privința acestei culori, în cadrul cursurilor de învățare, portocaliul poate fi folosit pentru a evidenția chestiunile importante, iar în viața de zi cu zi, pentru a comunica și pentru a stimula energia. Portocaliul este o culoare vibrantă, care presupune acordarea atenției, dându-i șansa de a fi util în privința evidențierilor. Dar din nou, folosiți-l cu prudență!

White and Gray Pen Beside Succulent Flower and White Line Paper Near Orange Ceramic Mug With Black Coffee

Nu trebuie să folosești portocaliul peste tot, ci poți doar să ai anumite elemente pe care să le vezi constant.

Albastru pentru productivitate

Uită-te la poza de mai jos:

Și la asta:

Cum te simți?

Propunem o mică interacțiune; dacă ești singur în cameră, cu atât mai bine, pentru că te poți conforma fără să dai de bănuit nimănui, iar micul exercițiu chiar ar putea da roade. Dar ce vorbim?

Sigur ești singur în cameră, doar asta ajunge să facă sesiunea din tine, căci da, încă ești cu ea. Închide ochii, dar de data asta încearcă să îți amintești/imaginezi valurile mării. Nimic interesant până acum (probabil), dar insistă și introdu în cadru culoarea mării din Vama Veche … acel albastru al mării.

Nu ai fost în Vamă, ok … e suficient să dai un search pe Youtube și să vezi cum arată albastrul unei mări ce scaldă nisipul unei plaje pustii. Singura lovitură pe care o simți în momentul acela e venită din partea valurilor, viața poate sta la rând. Te așezi pe nisip, ești doar tu, iar gândurile negative îți pleacă odată cu refluxul….Uite un scenariu în care rolul principal îl are chiar albastrul.

Oamenii care lucrează în domenii care îi solicită intelectual, care presupun un înalt grad de încărcare cognitivă, ca de exemplu programatorii sau academicienii, sunt mult mai productivi într-un spațiu de culoare albastră.

Acestea fiind spuse, nu putem să păstrăm viața într-o manieră monocromatică – trebuie combinată, să fie în armonie cu unele culori calde. Această armonie poate fi obținută cu ajutorul unei palete de culori.

sau

Blue

Albastrul este util când vine vorba despre chestiuni a căror învățare este o reală provocare. Foaia albastră, cerneala albastră sau marker-ul albastru pot fi folosite pentru a îmbunătăți modul de înțelegere a unui text.

Albastrul, în general este considerat a fi o culoare relaxantă și calmantă, dar nuanțele mai deschise sunt “mai prietenoase”, în timp ce nuanțele întunecate par mai sobre.

Se recomandă folosirea culorii albastru, dar adăugând puțină nuanță de portocaliu, în special pentru evidențierea unei informații (după cum menționasem înainte).

Pe scurt, albastrul este minunat pentru promovarea înaltelor nivele de gândire, dar prea mult poate crea senzația de distanțare și răceală.

Colorează-mă să mă convingi

Sper că de acum ți-ai schimbat viziunea asupra modului în care îți vopsești casa, asupra modului în care alegi nuanțele pentru a te ajuta în studiu sau chiar a modului în care îți alegi culoarea mașinii.

Ar fi minunat, asta ne și dorim! Ia câteva notițe din informațiile de mai sus și spune-ne dacă ai implementat vreuna în ceea ce privește modul în care studiezi de acum înainte.

Ține minte, culorile sunt fundamentale pentru experiențele oamenilor. Reprezintă o importantă parte a vieții noastre și a percepțiilor noastre, așa că ar trebui să le lăsăm să reprezinte o pârghie în mecanismul nostru de învățare.

Tu ce culori folosești pentru a fi mai productiv? Zi-ne mai jos 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *