Untitled design 3

DECIZII Debugging sau 5 REGULI PENTRU A CITI MAI UȘOR DECIZIILE CCR

5 minute • Andrada Mocanu • 11 octombrie 2018


5 REGULI PENTRU A CITI MAI UȘOR DECIZIILE CCR
Sunt sigură că în primele săptămâni de facultate cu toții ne-am confruntat cu una din primele provocări ale Facultății de Drept- citirea deciziilor CCR. În acest articol voi încerca să vă prezint 5 reguli cu ajutorul cărora, cred eu, descifratul deciziilor CCR nu vi se va mai părea atât de complicat.

1.SIZE DOESN’T MATTER

Și vă spun că ceva mai adevărat de atât nu se poate.
În 99,(9)% din cazuri, dintr-o decizie colosală de 20 de pagini( da…și sunt unele și mai mari…) esențialul poate fi compilat în de doua ori mai puține pagini.
Da, pot fi decizii kilometrice și da, ești la început și nu știi care informație este importantă și care nu, dar crede-mă, pentru seminar/examen/viața reală NIMENI nu îți va cere mai mult decât ideile din acea decizie(cine e autorul obiecției/cine a ridicat excepția, ce argumente invocă autorul, ce spune Curtea despre argumentele care motivează excepția/obiecția și care sunt argumentele CCR care motivează soluția găsită). ATÂT.

  1. IDENTIFICĂ STRUCTURA DECIZIEI(aka WORK SMART NOT HARD)

Glumesc…suntem la drept…we always have to work hard!
Personal, cel mai dificil lucru la decizii mi se părea faptul că ele păreau redactate fără cap și fără coadă. Cei drept, atunci aveam impresia că deciziile trebuie abordate precum beletristica…:)))
FIECARE decizie CCR are mai mult sau mai puțin următoarea structură:

  • Titlu( Decizia Nr. XXX/20XX privind XYZ)
  • Membrii plenului Curții Constituționale
  • Autorii obiecției/excepției
  • Motivarea obiecției/excepției
  • Puncte de vedere asupra obiecției/excepției cerute de CCR unor instituții/ocupanților unor anumite demnități/funcții publice( ex. Guvernul, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Senatului, Avocatul Poporului, instanța de unde s-a ridicat excepția etc.)
  • Constatarea competenței CCR și a legalității sesizării
  • Obiectul controlului de constituționalitate
  • Analiza pe fond a obiecției/excepției(se analizează situația la modul general)
  • Analiza criticilor de neconstituționalitate
  • Decizia CCR(admitere/respingere)

Multe punctulețe…da! Dar, hei! Nu e obligatoriu să apară toate!
Cum v-am zis și mai devreme, la început mi se părea că deciziile astea nu au o structură anume. Dar ele, de fapt au un schelet care nu se prea modifică, la care se mai adaugă anumite puncte, în funcție de ce vrea CCR să pună în evidență/ cine redactează decizia(unele decizii au și teorie pură folosită în argumentație, altele fac doar referire la anumite elemente de teorie(vezi Decizia nr.209/2012 vs Decizia Nr.669/2014).
Ce este scris în bold din lista de mai sus este scheletul.
Pare ceva mai simplu, nu?

3.SUBLINIAZĂ TOT CE ȚI SE PARE ESENȚIAL

Acest trick nu numai că te ajută să vezi mai bine ce ți s-a părut ție important când ai citit decizia la un moment dat, dar te și ajută să vezi mai bine argumentele și să îți construiești prezentarea a ceea ce ai citit, astfel încât să fii capabil să și reproduci ceea ce este acolo.
Nu te sfii să folosești culori, chiar și dacă nu ești un visual learner, deoarece, așa cum am zis și mai sus, culorile te ajută să vezi esențialul din tot acel text-mai ales când ai decizii de zeci de pagini(799/2011 holla) și mai ales în sesiune 😉 .

4.ÎNVAȚĂ SĂ DAI SKIP

Da! Este chiar recomandat! Nu te interesează pentru examen/seminar sau chiar viața reală TOT ce e scris acolo. După mine, poți trece cu ușurință peste punctele de vedere ale diferitelor instituții/demnități publice, deoarece esențialul nu are cum să fie acolo. Ce contează și ce va produce efecte în plan juridic este raționamentul Curții Constituționale și numai al ei.
Nici partea legată de autori nu e prea importantă(ce trebuie să știi, totuși, este ce erau oamenii respectivi-oameni din cadrul unui proces, deputați, senatori, Avocatul Poporului etc.).
Nici constatarea competenței și a legalității sesizării nu este musai de știut.

5.NU TE SPERIA DE LIMBAJ/CONCEPTE/NUME DE INSTITUȚII/LATINĂ!

În prima lună de facultate spuneam tuturor că la drept primul lucru pe care îl înveți este limba străină numită limbajul juridic.
Știu că poate pare că nu vă descurcați, DAR nu uitați niciodată că dacă nu ești din domeniu, jargonul domeniului bineînțeles că îți va fi necunoscut. Ține DEX-ul pe aproape și totul va fi bine.
Conceptele le învățați cu timpul/le găsiți deja explicate în decizii/le găsiți deja explicate pe site-uri cu tematică juridică(*cough*AVOCATOO*cough*) și latina se caută și ea tot pe net sau în vreun dicționar de expresii juridice latinești.
Cu toate acestea spuse și cu regulile de aur la îndemână, de ce să-ți mai fie frică de deciziile CCR? Go read them! 💪
 
 
 
 
Nota bene: Dați un search al numărului deciziei și  veți găsi comentarii structurate ale deciziilor necesare pentru anul 1, semestrele 1 și 2. Mult succes!💪📚🍂
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *