Hotarare prealabila in materia insolventei 1

Planul de reorganizare în cadrul procedurii insolvenței

2 minute • Alexandra Enachescu • 05 februarie 2019


Prin decizia nr.5  din dosarul nr.2788/1/2018, Înalta Curte de Casație și Justiție

Admite sesizarea formulată de Curtea de Apel Galaţi – Secţia a II-a Civilă în dosarul nr. 4568/121/2016/a9 privind pronunţarea unei hotărâri prealabile în materia insolvenței şi, în consecinţă, stabileşte că:

În interpretarea dispoziţiilor art. 133 alin. (4) lit. e) din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, planul de reorganizare a debitorului nu poate să prevadă eşalonarea la plată a creanţelor curente (inclusiv a celor bugetare).

ART. 133 (4) Planul de reorganizare va menționa: a) categoriile de creanțe care nu sunt defavorizate, în sensul prezentului titlu; b) tratamentul categoriilor de creanțe defavorizate; c) dacă și în ce măsură debitorul, membrii grupului de interes economic, asociații din societățile în nume colectiv și asociații comanditați din societățile în comandită vor fi descărcați de răspundere; d) ce despăgubiri urmează a fi oferite titularilor tuturor categoriilor de creanțe, în comparație cu valoarea estimativă ce ar putea fi primită prin distribuire în caz de faliment; valoarea estimativă se va calcula în baza unui raport de evaluare, întocmit de un evaluator desemnat potrivit prevederilor; e) modalitatea de achitare a creanțelor curente.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 521 alin. (3) din Codul de procedură civilă.
Pronunțată în ședință publică astăzi, 14 ianuarie 2019.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *