Add a heading 1

Carnea eco- când și în ce condiții?

3 minute • Bianca Vîlsănescu • 27 februarie 2019


Sigla europeană de producție ecologică nu poate fi aplicată cărnii rezultate din sacrificarea rituală fără asomarea prealabilă
Această practică de sacrificare nu respectă  standardele de bunăstare a animalelor.
Ce este asomarea:  Amețire a animalelor înainte de tăiere, printr-o lovitură puternică. (conform dexonline.ro)
În 2012, Asociația franceză de asistență pentru sacrificarea animalelor (OABA) a înaintat ministrului Agriculturii și Alimentației (Franța) o cerere de interzicere a mențiunii “agricultura ecologică” (AB) privind publicitatea și ambalarea fripturilor de carne de vită  de la animalele sacrificate fără asomare prealabilă.
Curtea Administrativă de Apel din Versailles (Franța) solicită Curții să stabilească dacă normele aplicabile ale dreptului Uniunii care rezultă din Regulamentul privind producția ecologică și etichetarea produselor  și a regulamentului său de punere în aplicare , precum și a Regulamentului privind protecția animalelor în momentul sacrificării , trebuie interpretat în sensul că autorizează sau interzice “emiterea etichetei europene AB” pentru produsele derivate din animale care au fost sacrificate ritual fără asomare.
Curtea notează că legiuitorul Uniunii Europene subliniază de mai multe ori în regulamentele în cauză dorința sa de a asigura un nivel înalt de bunăstare a animalelor în contextul acestui mod de producție.
Curtea reamintește că studiile științifice au stabilit că asomarea este cea mai puțin dăunătoare tehnică care asigură bunăstarea animalelor în momentul sacrificării.

Curtea continuă să sublinieze că practica  sacrificării prin ritual, în care animalul poate fi ucis fără asomare prealabilă, care este autorizată cu titlu derogatoriu în cadrul Uniunii și numai pentru a asigura respectarea libertății de religie, nu este de natură să atenueze orice durere, suferință sau suferință a animalului la fel de eficient ca un abator precedat de o asomare. Este necesar sa i se provoace  animalului  o stare de inconștiență și o pierdere de sensibilitate care poate reduce considerabil suferințele sale.
Curtea arată în acest sens că, dacă sacrificarea fără asomare prealabilă necesită o incizie precisă a gâtului cu un cuțit ascuțit, această tehnică nu minimizează suferința animalului.
Prin urmare, Curtea concluzionează că metodele speciale de sacrificare prescrise de riturile religioase, care se desfășoară fără asomarea prealabilă, nu echivalează, în ceea ce privește garantarea unui nivel înalt de bunăstare a animalului la momentul sacrificării acestuia cu metoda de sacrificare cu asomare prealabilă, impusă de dreptul Uniunii.
În cele din urmă, Curtea subliniază faptul că obiectivul normelor UE privind etichetarea ecologică este “să păstreze și să justifice încrederea consumatorilor în produsele etichetate ca ecologice” și constată că este importantă asigurarea consumatorilor  că produsele care poartă sigla de producție ecologică a Uniunii Europene, care este de fapt cea la care se referă instanța de trimitere, au fost obținute în conformitate cu cele mai înalte standarde privind bunăstarea animalelor.
În consecință, Curtea consideră că normele dreptului Uniunii nu permit aplicarea siglei ecologice a Uniunii Europene la produsele derivate din animale sacrificate ritual. fără asomarea prealabilă.
Bibliografie:
https://curia.europa.eu/jcms/jcms/Jo2_7052/fr/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *