woman leaning on table 3767411 1

Somnul și facultatea – cum obții cele mai bune rezultate

8 minute • Maria-Cerasela Matei • 05 martie 2020


Știi și tu că somnul trebuie să ocupe un loc fruntaș în programul după care te ghidezi zilnic, dar câteodată, îl lași să se risipească printre toate temele, referatele, proiectele și eseurile pe care facultatea ți le cere, cu gândul că vei recupera altă dată acele ore binefăcătoare. Well, stop doing that!

Toată lumea știe că a dormi destul este important pentru o bună funcționare a organismului. Cu toate astea, somnul este primul lucru pe care îl tai când ți se încarcă orarul! Având în vedere cât de solicitant este faptul de a fi student, este cu atât mai important pentru tine să te asiguri că dormi suficient.

Știai că:

  • somnul joacă un rol crucial în abilitatea de învățare, memorare și de rezolvare de probleme?
  • studenții au nevoie de o durată de somn cuprinsă între 8 ore și 9 ore și 25 de minute de somn pe noapte pentru a beneficia de un nivel optim de energie mentală și fizică?
  • studiile au demonstrat că oamenii care dorm puțin au tendința de a întâmpina dificultăți pe plan academic și psihologic? 

”Somnul este cel mai bun supliment pe care nimeni nu-l ia”, zice Alexandru Lupoi, viitor medic.

Iar dacă încă nu știi despre efectele rele ale lipsei de somn, citește postarea de mai jos:

https://www.instagram.com/p/B7SlPV-oFJV/?utm_source=ig_web_copy_link

Cele mai bune sfaturi pentru un somn bun noaptea

  • prioritizează-ți somnul în raport cu învățatul, socializarea, statul pe net sau orice alte activități.
  • dacă trebuie să îți muți programul de somn pentru a te culca mai devreme, mergi la somn puțin mai devreme în fiecare zi (spre exemplu, câte 15 minute), timp de câteva zile, până ora ta nouă de culcare este realizată. Această tehnică funcționează mai bine decât mersul la culcare devreme deodată pentru că te va ajuta să eviți problemele cu adormitul.
  • stabilește-ți un program de somn și respectă-l, astfel încât corpul tău să anticipeze când e timpul să adoarmă.
  • evită timpul petrecut în fața ecranului (ca de exemplu uitatul la seriale sau folosirea telefonului mobil). Lumina ecranelor interferează cu somnul.
  • folosește un ritual de relaxare înaintea orei de culcare. Spre exemplu, poți să citești o carte, să faci o baie caldă sau să meditezi.
  • evită cafeina, energizantele și nicotina după-amiaza și seara.
  • folosește-ți patul numai ca loc pentru somn și relaxare.
  • evită alcoolul și mâncarea nesănătoasă întrucât ambele pot deteriora calitatea somnului.
  • evită să mergi la culcare prea flămând sau prea sătul sau după ce ai consumat multe lichide.

Fii atent la acel pui de somn!

  • dacă vrei să tragi un pui de somn, setează-ți alarma pentru 10-30 de minute. Aceasta este durata optimă a unui power nap, care trebuie să îți ofere un aport de energie și vigilență.
  • un somn mai lung de 30 de minute, te poate face să te simți amețit, iar un pui de somn care este prea lung sau care se desfășoară spre sfârșitul zilei poate crea probleme cu capacitatea ta de a adormi pe timpul nopții.
  • scapă de acest obicei dacă deja ai probleme cu somnul noaptea.

Când apar problemele cu somnul…

Redu stresul și abordează preocuparea mentală

Problemele cu somnul au tendința să apară atunci când ai perioade stresante sau când ești preocupat de ceva. Astfel, un bun punct de plecare este explorarea și abordarea a ceea ce îți cauzează anxietate sau care te îngrijorează și își ține mintea ocupată. Poți căuta sprijin la familie și prieteni sau la un specialist.

Noi recomandăm și clasele de deep-stretch, care să te ajute să te relaxezi muscular și astfel să adormi mai puțin încordat. Nu le găsești prea des, dar nouă ne-au plăcut cele ținute de Daniel Stoia, la 700 Fit Club în Băneasa (vezi mai multe detalii despre postură și cum o poți remedia pe pagina lui de Instagram, the postural project).

Iată câteva strategii anti-stres, care ajută te ajută să devii calm și care se pot dovedi foarte utile:

  • fă un duș sau o baie caldă înainte să mergi să te culci.
  • ascultă muzică care te relaxează înainte de ora de culcare.
  • meditează sau fă exerciții de respirație.
  • fă sport în mod regulat (dar evită exercițiile desfășurate cu 2 ore înaintea orei de somn).
  • mută grijile care îți preocupă mintea în timpul nopții pe un caiet pe care să-l păstrezi lângă pat.

Chestii drăguțe: uite, poți nota toate gândurile tale în caietele pictate manual de la colorfulmind. Și o poți urmări și pe Instagram aici.

Evită o asociere între rutina ta de somn și problemele cu acesta

Dacă te-ai blocat într-un cerc al dificultăților cu somnul, mai schimbă din lucruri:

  • dacă e posibil, încearcă să dormi într-un alt pat sau pe o canapea.
  • dacă nu poți să adormi timp de 20 de minute, nu continua să te foiești – dă-te jos din pat și fă altceva (poți citi o carte), până îți vine somnul. Chiar dacă asta te poate determina să ai câteva nopți nedormite, pe termen lung îți va regla programul de somn.

Apropo de sugestii de cărți, ai mai jos niște liste:

Schimbă-ți modul de gândire cu privire la culcare

Să pui presiune pe tine în legătură cu adormitul sau să ai anxietate întrebându-te dacă vei putea să adormi sunt lucruri care îți vor pune bețe în roate, făcând problema și mai dificilă. Evită să te uiți la ceas deoarece asta tinde să majoreze presiunea și/sau anxietatea.

Încearcă să te gândești la un moment în care ai fost extrem de epuizat și dornic să mergi la culcare. Imaginează-ți cât de bine te-ai simțit să-ți pui capul pe pernă și să-ți închizi ochii obosiți.

Ajută-ți creierul în mod natural

Există foarte multe produse pe care le poți lua și care promit marea cu sarea. Dar până să începi să iei toate acestea, este important să identifici sursa problemei.

Dacă ai probleme cu concentrarea și astfel petreci prea mult timp în fața foilor sau a calculatorului și vrei un potențator de învățare, astfel încât să maximizezi eficiența timpului petrecut citind, recomandarea este să iei un nootropic. 100% natural, vine pe bază de o combinație de elemente care practic îți ”activează” creierul. Rezultatul? Reții mai bine, mai eficient, faci conexiunile mult mai rapid și astfel soliciți creierul mai puțin, ceea ce-ți lasă mai mult timp pentru somn.

Nootropicul de la MindLab Pro a fost alegerea noastră de când l-am descoperit acum jumătate de an și totul a mers ca pe roate. Rezultatele se văd cam în 2 săptămâni, deci e bine să îl iei din timp.

Dacă ai nevoie în schimb de relaxare și somn odihnitor, du-te pe ZMA (formulă de zinc magneziu), 5-HTP (un aminoacid natural pe care îl găsești și în carnea de curcan, dar ar trebui să mănânci enorm de mult), glicină (5 grame fac minuni înainte de culcare) și melatonină (între 3 și 5 grame).

Am scris mai multe despre toate astea aici: suplimente pe care să le iei pentru a învăța mai bine.

Mănâncă sănătos

Pentru a lucra la cote maxime și a avea maximul de randament, trebuie să mănânci încât să îi dai corpului energie, iar asta înseamnă să te concentrezi pe alimente cât mai puțin procesate, complexe, care să te ajute pe parcursul zilei.

Poți alege să începi ziua cu un mic dejun sățios, care să îți dea boostul de energie necesar. Ai mai jos câteva sugestii.

https://www.instagram.com/p/B1nZOJpISem/?utm_source=ig_web_copy_link

Iar pentru că știm cât de important e timpul, sau mai bine zis lipsa lui pe timpul facultății, poți comanda KIT-uri de mâncare de la foodkit, pe care doar le încâlzești și le poți ține în frigider și 7 zile. Dacă folosești codul ANAUDR, vei avea și o extraducere de 10%.

Și dacă ești o persoană care ronțăie chestii, alege snacks-uri sănătoase precum nuci, migdale, crackers. Dacă folosești codul ANAUDR, vei avea și o extraducere de 15%.

Acest post conține link-uri de marketing afiliat. Dacă dai click pe ele, primim un comision care ne ajută să ducem mai departe acest proiect, iar pe tine nu te costă nimic 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *